ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς θέρμανση πέντε στα δέκα νοικοκυριά στον Βόλο

χωρίς-θέρμανση-πέντε-στα-δέκα-νοικοκυ-215081

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι πέντε στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης στην περιοχή μας, βιώνοντας το κρύο του χειμώνα λόγω οικονομικής δυστοκίας, που δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Στο μεταξύ, πτωτική τάση, της τάξης του 20%, παρουσιάζουν οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας, σε σύγκριση με την αντίστοιχα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Το συγκεκριμένο γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα τους πρατηριούχους, οι οποίοι παρατηρούν με έκδηλη ανησυχία την ανοδική τάση που ακολουθεί η διεθνής τιμή του βαρελιού, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 57 και 59 δολαρίων το τελευταίο διάστημα, ενώ στο μεταξύ, η μέση τιμή λιανικής πώλησης είναι 1 ευρώ για τη Μαγνησία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής μας, Βάσω Κοντοχρήστου, ανέφερε ότι «πολλοί καταναλωτές περιμένουν τα κοινωνικά επιδόματα, όπως επίσης και το επίδομα θέρμανσης, που θα ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, για να προμηθευτούν πετρέλαιο». Παράλληλα, η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν στο κρύο λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, ενώ άλλοι περιμένουν την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Η γενική εικόνα της κίνησης είναι μάλλον υποτονική τη δεδομένη χρονική στιγμή, με πολλούς καταναλωτές να χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα για να αποπληρώσουν το ποσό με άτοκες δόσεις, ενώ, αντίστοιχα, αρκετοί ζητούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης επί πιστώσει. «Δυστυχώς», αναφέρει η πρόεδρος των Βενζινοπωλών, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να πωλούμε επί πιστώσει, διότι τα καύσιμα πληρώνονται σε διάστημα δύο ή τριών ημερών».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, χαρακτηρίζεται «πολύ δύσκολη» από όλους, με τη γενική διαπίστωση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» να κυριαρχεί. Όπως τονίζει, παράλληλα, η κ. Κοντοχρήσου «λόγω των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης, βλέπουμε τις πωλήσεις μας κάθε χρόνο να πέφτουν, και περιμένουμε την εορταστική περίοδο για να κινηθούμε».

Η ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου είναι έκδηλη και οι απόψεις όλων συντείνουν υπέρ της θέσης ότι, όσο περιορίζονται οι οικονομικές δυνατότητες του κόσμου και οι ειδικοί φόροι των υγρών καυσίμων ακολουθούν ανοδική πορεία, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου