ΤΟΠΙΚΑ

Την άνοιξη το αποχετευτικό στην Αγριά

την-άνοιξη-το-αποχετευτικό-στην-αγριά-216460

Την άνοιξη αναμένεται να λειτουργήσει το έργο της αποχέτευσης στην Αγριά, ένα έργο που πρόκειται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και να θωρακίσει τον Παγασητικό Κόλπο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, δόθηκε νέα παράταση στην ολοκλήρωση της εργολαβίας έως 31/12/2017, προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να συνδεθεί με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον ερχόμενο Μάρτιο, κι αφού προηγηθούν αιτήσεις για συνδέσεις με το δίκτυο της αποχέτευσης.

Πάντως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Μαλαματίνης, κατήγγειλε ότι ο εργολάβος δεν «τρέχει» τις εργασίες, ζητώντας από τις υπηρεσίες της επιχείρησης να ασκήσουν πιέσεις για να επισπευστεί η ολοκλήρωση του έργου. «Μέσα σε 15 ημέρες έχουν προχωρήσει 10 μέτρα», είπε για να δείξει το μέγεθος της καθυστέρησης, δηλώνοντας απαισιόδοξος με τους ρυθμούς που ακολουθούνται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Προσφυγή στον Αρειο Πάγο

Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η προσφυγή της ΔΕΥΑΜΒ στον Αρειο Πάγο κατά της τελεσίδικης απόφασης που δικαιώνει τους εργαζόμενους της επιχείρησης για την αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα προ του 2012 και την καταβολή αναδρομικά των περικοπών που τους επιβλήθηκαν.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με την περικοπή των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας για περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων. Η απόφαση προσβλήθηκε στη δικαιοσύνη, που έκρινε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού κι όχι δημοσίου δικαίου, κι ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν σε όλα τα επίπεδα, ακόμη όμως οι μισθοί τους δεν έχουν αποκατασταθεί, μολονότι αυτό αποφασίστηκε επί προηγούμενης προεδρίας (Απ. Γαλάτη) στη ΔΕΥΑΜΒ.

Αντ’ αυτού, χθες αποφασίστηκε η ΔΕΥΑΜΒ να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Την απόφαση καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Βάιος Ζεμπέογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι από 1/1/2017 οι εργαζόμενοι περιμένουν την αποκατάσταση των μισθών τους, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης στις 15 Νοεμβρίου 2016 και εκτίμησε ότι πρόκειται απλώς για μια νέα καθυστέρηση στην καταβολή στους εργαζόμενους όσων δικαιούνται. Επικαλέστηκε μάλιστα δεδικασμένο σε αντίστοιχη υπόθεση της ΔΕΥΑ Ξάνθης.

Αποζημιώσεις για γάλα

Ωστόσο ομόφωνα αποφασίστηκε η χρηματική αποζημίωση των εργαζομένων για το γάλα και τα είδη ατομικής προστασίας που δεν έλαβαν κατά τα έτη 2012, 2013, 2014 και 2016. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε ο Δήμος Βόλου. Στη ΔΕΥΑΜΒ μετά την απόφαση θα ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των δικαιούχων προκειμένου να αποζημιωθούν.

Τέλος αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης της επιχείρησης σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που επιδοτεί επιχειρήσεις για την απασχόληση άνεργων ΑμεΑ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου