ΤΟΠΙΚΑ

«Ο ισολογισμός της δημοτικής αρχής απόδειξη της αδυναμίας παραγωγής έργου και της αδράνειάς της»

ο-ισολογισμός-της-δημοτικής-αρχής-απ-217567

Στον ισολογισμού του Δήμου Βόλου για το έτος 2016 σχολιάζει με ανάρτησή της στο facebook η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Νατάσσα Οικονόμου, αναφέροντας τα εξής:

“Επειδή, λόγω των συνεχών εντάσεων, προσπερνιούνται πολύ σημαντικά θέματα για τη λειτουργία του Δήμου, λίγες επισημάνσεις για τον ισολογισμό οικονομικού έτους 2016, που ψηφίστηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ισολογισμός, λοιπόν, 2016 είναι αποκαλυπτικός της αδυναμίας της δημοτικής αρχής για παραγωγή έργου, της αδράνειας και της ανικανότητάς της.

Την πλασματική εικόνα του υψηλού ταμειακού υπολοίπου και του πλεονάσματος ακυρώνει καταρχάς το ύψος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου που δε λένε να μειωθούν. Και, για να συνεννοούμαστε, βραχυπρόθεσμες είναι οι υποχρεώσεις προς τους διάφορους προμηθευτές, εργολάβους κλπ.

Για να γίνει, λοιπόν, κατανοητό τι σημαίνει ότι παραμένουν σταθερές οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ας δούμε τα επόμενα νούμερα. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του νέου Δήμου:

– κατά την απογραφή έναρξης, το 2011, ήταν 18,2 εκατ. ευρώ,

– το 2013 ήταν 7,1 εκατ. ευρώ = μείωση κατά 60, 93% σε σχέση με το 2011

– το 2014 ήταν 4,5 εκατ. ευρώ,

– το 2015, 4,6 εκατ. ευρώ,

– το 2016, 4,55 εκατ. ευρώ.

Άρα, αν συνεκτιμηθεί ότι δεν μειώνουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα που βρήκαν από τους προηγούμενους και θα έπρεπε να ολοκληρωθούν, το αργότερο, το 2015 (βλέπε όλα τα έργα πολλών εκατομμυρίων για αποχετεύσεις στις δημοτικές ενότητες), ότι είναι η μοναδική δημοτική αρχή που στα πάνω από τρία χρόνια της θητείας της δεν έχει σκεφτεί – σχεδιάσει – ξεκινήσει ούτε ένα νέο έργο ΕΣΠΑ (εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μόνον όσα βρήκαν έτοιμα από τους προηγούμενους) και ότι δεν παρατηρείται ούτε αύξηση των εσόδων, αντίθετα μείωσή τους, ούτε μείωση των δαπανών, παρά οριακή, εξηγείται απολύτως το υψηλό ταμειακό υπόλοιπο που παρουσιάζουν.

Γιατί, άμα δεν πληρώνεις υποχρεώσεις και δεν κάνεις έργο, θα έχεις και ταμείο, το οποίο, όμως, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, δεσμεύεσαι να διοχετεύσεις σε συγκεκριμένες δράσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο αίτημα της κυβέρνησης, για τοποθέτηση των διαθεσίμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας, η δημοτική αρχή αποφάσισε 300 χιλιάδες ευρώ, εκτιμώντας ότι αυτά είναι τα διαθέσιμά της.

Εξάλλου, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία πρόοδος στην αντιμετώπιση σοβαρών αδυναμιών, που επισημαίνουν κάθε χρόνο στις σχετικές εκθέσεις τους για τον ισολογισμό του Δήμου οι ορκωτοί ελεγκτές. Η δημοτική αρχή, αν και βρήκε έτοιμο δήμο, βρήκε υπηρεσίες συγκροτημένες, να λειτουργούν σε καλό επίπεδο και να έχουν βρει το ρυθμό τους, δεν έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα, για ασφαλέστερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Ενδεικτικά, οι ορκωτοί επισημαίνουν αδυναμία στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αδυναμία στον έλεγχο διαθεσίμων του Δήμου, την ώρα, μάλιστα, που στον ισολογισμό του 2016 καταγράφεται η «τρύπα» των περίπου 270 χιλιάδων ευρώ, που εντοπίστηκε στο ταμείο του Δήμου.

Συμπερασματικά, λοιπόν, καλά τα «φρου φρου κι αρώματα», αλλά η διοίκηση του Δήμου, για να έχει αυτός προοπτική και όφελος οι δημότες, απαιτεί δουλειά, «λάντζα», που, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι σε θέση να κάνουν.

Υ.Γ.: Δεν έγινε αναφορά στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου, που είναι τα δάνεια, όλα προερχόμενα από την περίοδο από το 2010 και πριν, ύψους 10,3 εκατ. και τα οποία δάνεια η προηγούμενη δημοτική αρχή (Σκοτινιώτη) μείωσε κατά 2,1 εκατ. ευρώ ή 20,54% ως το 2013, τα ενέταξε, δε, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και έκτοτε εξυπηρετούνται κανονικά.”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου