ΤΟΠΙΚΑ

Λύση στο πρόβλημα της άδειας αγροτικού αυτοκίνητου για τους κατά μη κύριο επάγγελμα αγρότες

λύση-στο-πρόβλημα-της-άδειας-αγροτικο-218757

Λύση σε ένα ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, ωστόσο δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεκριμένα το πρόβλημα της αγοράς αγροτικού αυτοκινήτου ΦΙΧ, υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Η ερώτηση κατατέθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό την 1η Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από τις αντιδράσεις των κατά μη κύριο επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να αγοράσουν ένα κατάλληλο όχημα για τις εργασίες τους, αφού με πρόσφατο νόμο (4441/2016), του οποίου η ισχύ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2016, καταργήθηκε η διάταξη που τους παρείχε αυτή τη δυνατότητα.

Πλέον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ορίζεται η δυνατότητα ταξινόμησης ενός ΦΙΧ αγροτικού αυτοκινήτου μικτού βάρους μέχρι 2.500 χιλιόγραμμα, σε φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν αρμοδίως γεωργικό εισόδημα από οποιαδήποτε αγροτική δραστηριότητα. Συγχρόνως, καταργείται η εναλλακτική δυνατότητα ταξινόμησης οχήματος της ανωτέρω κατηγορίας με ωφέλιμο φορτίο μέχρι 1.300 χιλιόγραμμα.

Η συγκεκριμένη διάταξη δένει, στην κυριολεξία, τα χέρια των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο που να εξυπηρετεί τις πραγματικές μεταφορικές ανάγκες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το ζήτημα που ανέδειξε ο βουλευτής Μαγνησίας, ανταποκρίθηκε και διαβεβαίωσε με γραπτή απάντηση ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου