ΤΟΠΙΚΑ

Βοτανόκηπος «δια χειρός» μαθητών στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων

βοτανόκηπος-δια-χειρός-μαθητών-στο-218856

Αγιορείτικος βασιλικός, δεντρολίβανο, μπουράντζα, ρίγανη, φασκόμηλο, αχίλλεια, τσάι του βουνού, φύτεψαν οι μαθητές του 33ου δημοτικού σχολείου Βόλου- κρατούμενοι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, δημιουργώντας το δικό τους βοτανόκηπο. Ενας εγκαταλελειμμένος χώρος στις φυλακές, μεταμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε έναν υπέροχο βοτανόκηπο, που φιλοξενεί αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία θα φροντίζουν οι κρατούμενοι μαθητές, με στόχο να… νοστιμίσουν το φαγητό των φυλακών ή να δημιουργήσουν το ρόφημά τους.

Πρόκειται για μία καινοτόμα σε χώρους φυλακών προσπάθεια, που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου που λειτουργεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του σχολείου, Θανάση Καραγιάννη, «προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εκπονούνται κάθε χρόνο στο σχολείο, καθώς θεωρούμε ότι η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος είναι πολύ βασική ακόμη και για τις ηλικίες των μαθητών μας που δεν έχουν πολλές γνώσεις επί του θέματος. Επιπλέον είναι κάτι που τους αρέσει και πάνω στο οποίο αναπτύσσουν και τις γλωσσικές τους δεξιότητες καθώς δουλεύουν ομαδικά».

Η προοπτική της δημιουργίας ενός βοτανόκηπου είχε συζητηθεί ήδη από την περασμένη σχολική χρονιά και οι μαθητές- κρατούμενοι έδειξαν ενθουσιασμό.

Ετσι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Το σχολείο υπέβαλλε αίτημα στη διεύθυνση του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων, δεδομένου ότι υπάρχει και θέμα ασφάλειας. Ο διευθυντής των φυλακών, κ. Β. Αποστολάκης αποδέχθηκε το αίτημα και μάλιστα ήταν ο ίδιος που επέβλεψε το χώρο όπου θα γινόταν ο κήπος.

Επιλέχθηκαν τα βότανα που θα φυτευτούν και τις εργασίες επέβλεψε ο υπάλληλος, κ. Δ. Ασπρόπουλος.

Οι συμμαχίες

Το σχολείο αναζήτησε συνεργασίες και έξω από τα… κάγκελα. Ηρθε σε επαφή με το τοπικό παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα με την πρόεδρό του, Ολγα Αντωνίου. Η κ. Αντωνίου θα αναλάβει να κάνει μία φορά την εβδομάδα μάθημα στους κρατούμενους μαθητές, μυώντας τους στα μυστικά των βοτάνων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ήδη το θέμα των βοτάνων έχει προσεγγιστεί στο πλαίσιο των μαθημάτων στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, κ.κ. Θανάση Καραγιάννη και Κώστα Καραδήμα. Οι μαθητές αναφέρονται στα βότανα που χρησιμοποιούν από μικρή ηλικία στην πατρίδα τους αλλά και στις ιδιότητές τους, κυρίως φαρμακευτικές.

«Σύμμαχος» στην προσπάθεια τόσο η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω του λέκτορα, Χρήστου Λύκα όσο και το «Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Οθρυος» μέσω του ιδρυτικού του μέλους, Ηρακλή Παυλίδη. Οι δύο φορείς ήταν εκείνοι που πρόσφεραν τα φυτά για τη δημιουργία του βοτανόκηπου.

Νοστιμίζει το φαγητό των φυλακών

Αρωματικά φυτά και βότανα θα χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα αλλά και για ροφήματα

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Διαμορφώθηκε ο χώρος, σκάφτηκε, μπήκε φρέσκο χώμα. Μηχανήματα και προσωπική εργασία στο πρώτο μέρος της προσπάθειας προσέφερε ο κ. Παυλίδης.

Μέσα στην εβδομάδα, έγιναν οι φυτεύσεις των αρωματικών φυτών και βοτάνων: αγιορείτικος βασιλικός, δεντρολίβανο, μπουράντζα, ρίγανη, φασκόμηλο, αχίλλεια, τσάι του βουνού.

Ηδη οι μαθητές κρατούμενοι φροντίζουν τον βοτανόκηπο, απασχολούμενοι δημιουργικά. Αλλωστε όταν θα έρθει η ώρα της συγκομιδής… θα δρέψουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους.

Με την «παραγωγή» τους θα δημιουργήσουν ροφήματα και θα «εξοπλίσουν» με πολύτιμα αρωματικά την κουζίνα στις φυλακές, για να νοστιμίσουν το φαγητό τους.

«Η δημιουργική απασχόληση των μαθητών κρατουμένων είναι βασικό μέλημα του σχολείου, αλλά και της Διεύθυνσης του ΕΚΚΝ καθώς έστω και για λίγο ξεφεύγουν, ξεχνιούνται, νιώθουν ελεύθεροι. Και να που ήρθε η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση να δώσει όλα αυτά! Είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά καθώς η προσπάθεια αυτή έχει την συνδρομή και την αγάπη όλων και ελπίζουμε να γίνουμε παράδειγμα και για άλλους στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς η περιβαλλοντική ευαισθησία αφορά τους πάντες, ειδικά στην εποχή μας που τα περιβαλλοντικά προβλήματα χτυπούν καθημερινά την πόρτα μας», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου