ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς

ημερίδα-για-εκπαιδευτικούς-219573

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (ΚΠΕΜ) οργανώνει, για εκπαιδευτικούς, ημερίδα με θέμα: «Ερμηνεία Περιβάλλοντος: Μιλώντας για τη φύση και τον πολιτισμό», στις 4 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα και ώρα 5-9 μμ.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης που αντιλαμβάνονται την ερμηνεία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς σαν μία εκπαιδευτική διαδικασία που έχει σκοπό ν’ αποκαλύψει τα μηνύματα και τις σχέσεις χρησιμοποιώντας αυθεντικές αντικείμενα, βιωματικές δράσεις και επεξηγηματικά μέσα αντί να μεταδίδει στεγνές πληροφορίες. Με άλλα λόγια η ερμηνεία περιβάλλοντος είναι η διαδικασία επικοινωνίας που αναπτύσσει συναισθήματα και διανοητικές συνδέσεις ανάμεσα στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων και στην εγγενή αξία της φυσικής/πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί μια σειρά απλών τεχνικών, όταν εφαρμοστούν σωστά, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό η ερμηνεία περιβάλλοντος μπορεί ν’ αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό που μέσα στη διαδικασία της μάθησης θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα που θα αγγίξει τους μαθητές του ενώ ταυτόχρονα το μήνυμα αυτό θα πρέπει να είναι και επιστημονικά ορθό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει : 1.Ολιγόλεπτη θεωρητική παρουσίαση-παραδείγματα: «ΤΙ εννοούμε ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» 2. Δράσεις: «Ανακαλύπτω το νόημα στο χώρο γύρω μου», «Τα εκθέματα μιλάνε», «Η μοναδικότητα κάθε αντικειμένου». 3. Διαδραστικά παιχνίδια: «Η χρήση της ερμηνείας περιβάλλοντος στον προφορικό λόγο», «Η χρήση της ερμηνείας περιβάλλοντος στο γραπτό λόγο». Τα πρόγραμμα αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης Interpret Europe με εκπαιδεύτρια την κ. Β. Στεργιώτη. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς την ημερίδα θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που θέλουν να συμμετέχουν στην ημερίδα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνα 24280-69040, Fax: 24280-90010 και E-mail [email protected] (αναγράφοντας στο θέμα του e-mail: «ερμηνεία περιβάλλοντος» και γράφοντας οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, σχολείο εργασίας και κινητό τηλέφωνο).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου