ΤΟΠΙΚΑ

Εκκολαπτήριο νέων επιχειρήσεων το 5ο Startup Weekend Volos

εκκολαπτήριο-νέων-επιχειρήσεων-το-5ο-startup-220695

Τις καινοτόμες επιχειρήσεις τους θα προσπαθήσουν να «στήσουν» μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, το τρέχον, υποψήφιοι νέοι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο πέμπτο κατά σειρά Startup Weekend Volos, που φιλοξενείται στο κτίριο του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίο του Αρεως και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ανάμεσα στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες και δύο τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, οι Λεωνίδας Κατσαρός και Κωνσταντίνος Ακρίβος, που καταθέτουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα που απευθύνεται σε παραγωγούς βρώσιμης ελιάς. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς είναι κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες για να γίνει σωστά η διαδικασία της ζύμωσης και να μη ζαρώσει ή χαλάσει η ελιά: ph, αλατότητα νερού, θερμοκρασία. Εμείς προτείνουμε μία συσκευή που θα ελέγχει συνεχώς όλες τις παραμέτρους, και μέσω της οποίας ο παραγωγός θα παρακολουθεί χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί επιτόπου για να ελέγξει τη διαδικασία της ζύμωσης. Μέσω της συσκευής, ο παραγωγός θα ενημερώνεται επίσης και για τυχόν αιφνίδιες αλλαγές που «απειλούν» το τελικό προϊόν, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και μοντελοποίησης της παραγωγής του», εξηγούν οι δύο νέοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στο 5ο Startup Weekend Volos συμμετέχουν φέτος περίπου 120 άτομα, υποψήφιοι νέοι επιχειρηματίες, εθελοντές και μέντορες

Στο 5ο Startup Weekend Volos συμμετέχουν φέτος περίπου 120 άτομα, υποψήφιοι νέοι επιχειρηματίες, εθελοντές και μέντορες. Η διαδικασία για τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων ξεκίνησε με την κατάθεση των ιδεών, θα ψηφιστούν οι καλύτερες, και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ανά ομάδες θα δουλέψουν για να στήσουν αυτές τις επιχειρήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι έως την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν γίνει τα πρώτα βήματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, Αχιλλέα Μπάρλα – διδάσκοντα στο Π.Θ., Χρύσα Σταθάκη – υποψήφια διδάκτορα του Π.Θ. και Αποστόλη Λεούση – ελεύθερο επαγγελματία, το Startup Weekend του Βόλου είναι το πιο παλιό και το πιο επιτυχημένο: γίνεται από το 2012 ανελλιπώς, έχουν περάσει περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες, κι ενώ σε άλλες διοργανώσεις ο μέσος όρος συμμετοχής κυμαίνεται από 30 έως 40 άτομα, στον Βόλο οι συμμετοχές είναι διπλάσιες, από 60 έως 80 άτομα. Ηδη έχουν δημιουργηθεί καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω της διοργάνωσης, αλλά και πολλές νέες μετά τη συνάντηση μεταξύ ομάδων, που αποφάσισαν να δουλέψουν στα ίδια πρότυπα μεταξύ τους σε άλλα πεδία.

Ο Βόλος κέντρο αγροτικής τεχνολογίας

Την έναρξη του Startup Weekend Volos σηματοδότησε με ομιλία του ο ιδρυτής της Centaur Analytics, Σωτήρης Μπαντάς, ο οποίος τόνισε τη δυνατότητα να καταστεί ο Βόλος κέντρο αγροτικής τεχνολογίας. «Εννοώ να λειτουργήσει ως επιχειρηματικό κέντρο ή κέντρο στο οποίο θα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση από startup επιχειρήσεις και γενικότερα δραστηριότητα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στον Βόλο υπάρχει εύφορο έδαφος: το πανεπιστήμιο με τμήματα και δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενο, νέοι άνθρωποι αλλά και κεφάλαιο που αναζητά να επενδύσει σε νέες ιδέες. Οι μόνες υποδομές που απαιτούνται είναι οι άνθρωποι αλλά και η σωστή λειτουργία του Πανεπιστημίου», τόνισε ο κ. Μπαντάς, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο κέντρο θα προσφέρει πολλά οφέλη σε όλους τους τομείς οικονομίας στην πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου