ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδια… μέρος 3o στην Καραμπατζάκη

επεισόδια-μέρος-3o-στην-καραμπατζάκη-220951

Επεισόδια… μέρος τρίτο στην οδό Καραμπατζάκη χθες το πρωί, όταν αντιδρώντες στη διάνοιξη των 60 μέτρων του δρόμου, μπήκαν μπροστά από τα μηχανήματα του Δήμου Βόλου για να σταματήσουν το έργο. Αυτή τη φορά το «πολεμικό σκηνικό» στήθηκε από την πλευρά της Λεωφόρου Ειρήνης, όπου καταλήγει το πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Καραμπατζάκη. Υπήρξε επέμβαση της Αστυνομίας και κατάληξη στην Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα για την εκτέλεση των έργων που, όπως τονίστηκε, είναι νόμιμα. Ο Δήμος Βόλου, σε ένδειξη καλής θέλησης έδωσε εντολή στα μηχανήματα να σταματήσουν τις εργασίες, σε κάθε όμως περίπτωση, το έργο αναμένεται να συνεχιστεί από Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον απόηχο της προχθεσινής ενημερωτικής συνέλευσης των ενδιαφερόμενων λιγοστών κατοίκων, και μετά τα επεισόδια του περασμένου διημέρου, συνεργεία του Δήμου Βόλου επέστρεψαν στην Καραμπατζάκη, προκειμένου να εφαρμόσουν τις αποφάσεις 204 και 774 του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρώτη αφορά στη μονοδρόμηση και η δεύτερη στη διάνοιξη της οδού από την Αναπαύσεως έως τη Λεωφόρο Ειρήνης.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Ντίτορας, ακύρωσε την απόφαση 650 του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκτέλεση της μεταφύτευσης των δέντρων από την οδό Καραμπατζάκη, μολονότι η προσφυγή που έκαναν για το θέμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Φωτεινή Κοκκινάκη και Ιάσονας Αποστολάκης δεν κρίθηκε στην ουσία της και απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

Από νωρίς το πρωί, αντιδρώντες στο έργο βρέθηκαν στην Καραμπατζάκη. Το κάλεσμα για… περιφρούρηση δόθηκε τα μεσάνυκτα της Πέμπτης μέσω Facebook.

Ετσι, όταν στις 8 το πρωί περίπου χθες, εμφανίστηκαν συνεργεία συνοδεία του εκτελούντα χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνου Θεοδώρου, και στελεχών της δημοτικής αρχής, ακολούθησε νέος κύκλος έντασης.

Το σκηνικό… στήθηκε από την πλευρά της Λεωφόρου Ειρήνης αυτή τη φορά. Τις προηγούμενες ημέρες τα επεισόδια έλαβαν χώρα από την πλευρά της Αναπαύσεως. «Πήγαμε για να εκτελέσουμε τις αποφάσεις 774 και 204 του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, είναι νόμιμες και άμεσα εκτελεστές», εξήγησε ο κ. Θεοδώρου.

Ενώ μηχανήματα ξεκίνησαν να τρυπούν πλάκες, αντιδρώντες μπήκαν μπροστά για να σταματήσουν τις εργασίες. Φώναζαν συνθήματα κατά της δημοτικής αρχής και δεν άφηναν να συνεχιστούν οι εργασίες.

Επί τόπου κλήθηκε και ήρθε αστυνομία. Ζητήθηκε ένας εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής και ένας εκπρόσωπος των αντιδρώντων, προκειμένου να μεταβούν στην Εισαγγελία Βόλου για το θέμα.

Στο γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου, κ. Ιωάννα Καντά, βρέθηκε από πλευράς του δήμου ο κ. Θεοδώρου, και από την πλευρά των αντιδρώντων η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη.

Ο κ. Θεοδώρου παρέδωσε στην Εισαγγελέα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τα έργα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Καντά επεσήμανε -μολονότι όπως εξήγησε δεν είναι υποχρέωση της Εισαγγελίας να κρίνει αν το έργο είναι νόμιμο ή όχι- ότι ο Δήμος Βόλου φαίνεται να ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες.

Ακολούθησε συζήτηση. Η κ. Κοκκινάκη δεσμεύτηκε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ζήτησε όμως ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδώρου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες εστίες εντάσεων, δέχθηκε να αποσυρθούν τα συνεργεία και να συνεχιστούν οι εργασίες από Δευτέρα, αρκεί όπως ανέφερε να «μην υπάρξει νέα επέμβαση από… μακρύ χέρι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, προκειμένου να μην παρεμποδιστούν εκ νέου οι εργασίες.

Μετά τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις τα πνεύματα ηρέμησαν. Εως και το απόγευμα, λιγοστοί αντιδρώντες «περιφρουρούσαν» το έργο.

Καμία απόφαση από το ΣτΕ

Αντιδρώντες υποστήριζαν τις προηγούμενες ημέρες, ότι χθες θα έβγαινε η απόφαση του ΣτΕ, όπου είχε γίνει προσφυγή κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και της επιτροπής του άρθρου 152 για το έργο της Καραμπατζάκη.

Η χθεσινή ημέρα παρήλθε και τουλάχιστον έως το βράδυ δεν είχε εκδοθεί καμία απόφαση που να κρίνει την… τύχη του έργου του Δήμου Βόλου.

Ο Δήμος Βόλου

Στον απόηχο των νέων επεισοδίων, ο Δήμος Βόλου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Επεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις όλων αυτών που δηλητηριάζουν το κλίμα και δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη μετά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου, κ. Καντά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων κατοίκων της οδού Καραμπατζάκη και εκπροσώπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Ολες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής κρίθηκε ότι είναι νόμιμες, και από την Εισαγγελία δόθηκε το πράσινο φως για συνέχιση των εργασιών, και γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης των γνωστών πολιτικών απατεώνων και των «μπαχαλάκηδων», που εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα.

Προειδοποιούμε όλους όσοι σχεδιάζουν τη συνέχιση της παρεμπόδισης του δημοτικού έργου να μην το πράξουν, γιατί θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.

Η δημοτική αρχή εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου και διαβούλευσης, ακόμα και προχθές παρουσίασε αναλυτικά τους σχεδιασμούς της για την περιοχή, αλλά συνάντησε την αρνητική στάση της ομάδας που μάχεται για τα προσωπικά της συμφέροντα και αντιμάχεται τα συμφέροντα της πόλης. Σε καμία περίπτωση, και ας το συνειδητοποιήσουν, δεν πρόκειται να αποστούμε του προγραμματισμού μας και να επιτρέψουμε την ύπαρξη διαχωριστικών γραμμών – συμβόλων, όπως το τμήμα αυτό της Καραμπατζάκη, που και την πόλη διχοτομούν και την κοινωνία διαχωρίζουν σε πατρίκιους και πληβείους.

Αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η προάσπιση και η προώθηση του δημοσίου συμφέροντος, απέναντι σε οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την πόλη και τους πολίτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου