ΤΟΠΙΚΑ

Η Υφ. Οικονομικών για το κοινωνικό μέρισμα και τον προϋπολογισμό

η-υφ-οικονομικών-για-το-κοινωνικό-μέρι-221036

“Με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2018 τελειώνει για τη χώρα μας ο κύκλος των μνημονίων που κληρονομήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταφέραμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και φέτος δίνουμε, όπως και πέρυσι, το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη”, ανέφερε σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου για το Κοινωνικό Μέρισμα και τον προϋπολογισμό.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: “Το κοινωνικό μέρισμα φέτος φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ και μοιράζεται με τρεις τρόπους: 720 εκατ. ευρώ είναι η ενίσχυση στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, 360 εκατ. ευρώ καλύπτουν το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και άλλα 315 εκατ. ευρώ είναι η επιστροφή της διαφοράς των εισφορών υγείας που κακώς κρατήθηκαν από τους συνταξιούχους σε προηγούμενα έτη. Βεβαίως το κοινωνικό μέρισμα θα τονώσει την οικονομία, θα δουν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες αύξηση της ζήτησης και αύξηση των πωλήσεών τους.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κακοδιαχειρίστηκαν τη χώρα για δεκαετίες και όταν οι αδιέξοδες πολιτικές τους προκάλεσαν την κρίση του 2009, συμπεριφέρθηκαν στους πολίτες αυτής της χώρας με ακόμη χειρότερο τρόπο. Πρώτα ενοχοποίησαν συλλογικά τους πολίτες με το διαβόητο σύνθημα «μαζί τα φάγαμε» και στη συνέχεια προσπάθησαν να διασώσουν τις ελίτ της χώρας εις βάρος των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης για την οποία τώρα δήθεν κόπτονται. Προκάλεσαν ύφεση που έφτασε το 30% συνολικά και έφεραν την ανεργία πάνω από το 25%. Χάθηκε το 30% του ΑΕΠ της χώρας από το 2009 έως το 2014. Οι μακροοικονομικές επιδόσεις των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ήταν καταστροφικές γιατί χτύπησαν τους εργαζόμενους την ώρα που οι ελίτ μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στους φορολογικούς παραδείσους και άφησαν τα χρέη τους πίσω.

Αντίθετα η κυβέρνησή μας χάρη στη διαπραγμάτευση πέτυχε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έκανε νοικοκυρεμένους προϋπολογισμούς. Η μακροοικονομική κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, φέτος η ανάπτυξη θα είναι λίγο κάτω από το 2% και του χρόνου πάνω από 2,5%. Δεν μας φτάνουν αυτοί οι ρυθμοί, θέλουμε υψηλότερους για να ανακτήσουμε το χρόνο που χάσαμε. Οι νέοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η ανεργία έχει επιτέλους πτωτική τάση αλλά και πάλι εμείς βιαζόμαστε να πέσει ακόμη πιο γρήγορα. Δεν μας φτάνει.

Είναι κοινός τόπος πια ότι οι μεγάλες ανισότητες των προηγούμενων ετών είχαν καθοριστική συμβολή στην ένταση και τη μορφή που είχε η μεγάλη κρίση που χτύπησε την παγκόσμια οικονομία από το 2008 και στη συνέχεια την Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλε το μοντέλο της «άνεργης ανάπτυξης», της ανάπτυξη χωρίς δημιουργία απασχόλησης στις εποχές που οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλοί. Έφερε ανάπτυξη με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ύφεση με το αποτελείωμά τους.

Για εμάς ανάπτυξη που δεν είναι δίκαιη δεν είναι ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμη.

Για αυτό θέλουμε επενδύσεις και δίνουμε κίνητρα για αυτές αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων και της νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Επιπλέον είχαμε σημαντική επιτυχία στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, στον οποίο σε ένα βαθμό οφείλεται και το κοινωνικό μέρισμα. Η βελτίωση στη συμμόρφωση στο ΦΠΑ ήταν θεαματική χάρη στην πολιτική βούληση που επιδείξαμε με ελέγχους και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ, περίπου 20%, το 2017 σε σχέση με το 2015 όταν δεν είχαν ακόμη διαδοθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το καλοκαίρι είχαμε 40.000 ελέγχους σε τουριστικές περιοχές έναντι 4.000 κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

Στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 από τα ελεγκτικά κέντρα και τις ΔΟΥ διενεργήθηκαν 16.640 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι έλεγχοι στο σύνολο του 2016 βεβαίωσαν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις περίπου 3 δισ. ευρώ. Επιτυχία είχε και το πρόγραμμα για την εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων με έσοδα 600 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων και τη βελτίωση στο μηχανισμό συλλογής εσόδων δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας. Ο προϋπολογισμός του 2018 ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία αυτών των συνθηκών, όπως άλλωστε έχουν αποτυπωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ με την χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση του Δημόσιου Χρήματος, θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες με παράλληλο σεβασμό των δικαιωμάτων και των επόμενων γενεών”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου