ΤΟΠΙΚΑ

Σωτήρια η πρόληψη και ο εμβολιασμός

σωτήρια-η-πρόληψη-και-ο-εμβολιασμός-222157

Η σημασία του εμβολιασμού αλλά και της πρόληψης για την αποτροπή της εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων όπως η ιλαρά, και της ενδεχόμενης εμφάνισης του ιού HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, υπογραμμίστηκαν ιδιαιτέρως στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ελληνογαλλικό σχολείο «Αγιος Ιωσήφ».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ομιλητές ήταν οι ιατροί Θοδωρής Μπουγάς, μικροβιολόγος, με θέμα «Ιλαρά: η επανεμφάνιση ενός ξεχασμένου λοιμώδους νοσήματος» και ο Δημήτρης Γεωργαντζής, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ολα όσα θέλετε να ρωτήσετε για τον ιό HPV, τα εμβόλια και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου «Αγιος Ιωσήφ» Βόλου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Μπουγάς διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, δεν βρίσκει έδαφος ο ιός να αναπτυχθεί, και κατά συνέπεια δεν συντρέχουν λόγοι για την πρόκληση πανικού. Πέραν των παιδιών, ωστόσο, τα οποία έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να είναι σε εγρήγορση και οι ενήλικες. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι ενήλικες πρέπει να κάνουν έλεγχο, να ανατρέξουν στα βιβλιάριά τους, να διαπιστώσουν αν έχουν εμβολιαστεί και να ελέγξουν αν έχουν ανοσοποιηθεί, αν έχουν, δηλαδή, αντισώματα. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εμβολιαστούν», εφιστώντας ιδιαιτέρως την προσοχή σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες στον χώρο της υγείας.

Ο κ. Γεωργαντζής υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη έγκαιρου εμβολιασμού κατά του ιού HPV, προκειμένου να αποφευχθούν, όπως είπε, τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις στο μέλλον. Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται σε κορίτσια ηλικίας από 12 μέχρι 18 ετών. Σε περίπτωση που γίνει έγκαιρα μέχρι την ηλικία των 15 ετών, αρκούν δύο μόνο δόσεις από το εμβόλιο, αντί για τρεις που ισχύουν μέχρι την ηλικία των 18 ετών. «Πρόκειται για ένα εμβόλιο που είναι εντεταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, χορηγείται δωρεάν μέχρι την ηλικία των 18 ετών, άρα ειδικά αυτή την εποχή, που είναι οικονομικά δυσβάσταχτη η κατάσταση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία», όπως επεσήμανε. Κλείνοντας, ο ίδιος ομιλητής τόνισε ότι το εμβόλιο «σαφώς έχει ένδειξη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, και παρέχει αρκετά μεγάλη προστασία, αν συνδυαστεί με τον τακτικό έλεγχο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου