ΤΟΠΙΚΑ

Οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου από ομάδα του Π.Θ.

οικολογική-αντιμετώπιση-της-κάμπιας-222264

Εναν οικολογικό τρόπο για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου, πρόβλημα που δεν πλήττει πλέον μόνο τις περαμεσογειακές περιοχές αλλά και τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, προκαλώντας αλλεργίες στον ανθρώπινο πληθυσμό, εφηύρε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Life που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Μάλιστα η έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, και μαζί της εικόνα από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου του Βόλου που «ζουμάρει» σε «λιτανεία» από κάμπιες που κατεβαίνουν από τον κορμό πεύκου, έγινε πρωτοσέλιδο σε αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα LIFE PISA «Καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου στο αστικό περιβάλλον», με επιστημονικό αντικείμενο την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου σε αστικές περιοχές.

Η κάμπια του πεύκου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υγεία, προκαλώντας άσθμα, επιπεφυκίτιδες, δερματίτιδες κ.ά., ιδίως σε παιδιά, ενώ υποβαθμίζει και τον χαρακτήρα αναψυχής πάρκων, δημοσίων χώρων κτλ. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE PISA υλοποιήθηκε από το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Χρήστο Αθανασίου.

Το πανεπιστήμιο εφάρμοσε μέθοδο παρεμπόδισης της συνεύρεσης των δύο φύλων. Τοποθέτησε βιοδιασπόμενο τζελ στα δέντρα με φερομόνες, μπερδεύοντας τα αρσενικά που δεν μπορούν να εντοπίσουν την πραγματική μυρωδιά των θηλυκών με αποτέλεσμα η γενιά να σταματά. Πρόκειται για μη χημική μέθοδο, που όμως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όπως άλλωστε φάνηκε τόσο στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου όσο και στον λόφο της Γορίτσας.

Θέμα προερχόμενο από την ερευνητική εργασία με τίτλο «Evaluation of pheromone trap devices for the capture of Thaumetopoea pityocampa in southern Europe» φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο Ιουνίου 2017 του έγκριτου διεθνούς περιοδικού Journal of Economic Entomology, που εκδίδεται από την Εντομολογική Εταιρεία της Αμερικής, θέμα που είχε αναδείξει τότε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Πρόκειται για «λιτανεία» από κάμπιες του πεύκου στο Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, μπροστά στο κτίριο Παπαστράτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του LIFE PISA, για πρώτη φορά μελετήθηκε η κάμπια του πεύκου ταυτόχρονα σε όλες τις παραμεσόγειες περιοχές, ενώ επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα ανίχνευσε και ονόμασε ένα νέο είδος κάμπιας των πεύκων στην Ελλάδα, το Thaumetopoea hellenica, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Θαυματοποιός η Ελληνική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου