ΤΟΠΙΚΑ

Ξεπαγώνουν 500 και πλέον επικουρικές στον ΕΦΚΑ Βόλου

ξεπαγώνουν-500-και-πλέον-επικουρικές-στο-222329

Σκωτσέζικο ντους για δεκάδες συνταξιούχους. Ξεκινάει η έκδοση των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα για όσους περίμεναν στην ουρά από το 2015, όμως τα ποσά θα είναι ψαλιδισμένα, λόγω του ν. Κατρούγκαλου μέχρι και 22%. Στον ΕΦΚΑ Βόλου, σε πρώτη φάση υπολογίζεται πως ξεπαγώνουν τουλάχιστον 500 επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ στον Βόλο, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα τη λάβουν μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 22%, ενώ με την πάροδο των χρόνων η μείωση στις αποδοχές των συνταξιούχων θα αυξάνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έφτασε στο Τμήμα Συντάξεων του ΕΦΚΑ Βόλου, οι νέες επικουρικές συντάξεις αποτελούνται από δύο τμήματα. Το πρώτο, αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%, για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%).

Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής, υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Για το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, καθοριστικό ρόλο παίζει το νοητό επιτόκιο (GK) που λειτουργεί ως αυτόματος σταθεροποιητής ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και το προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, διαμορφώνεται σε 157 ευρώ και στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι να έχουν πληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Στον αντίποδα, διασώζονται από τις πολύ υψηλές μειώσεις δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ, χημικοί και αστυνομικοί.

Να σημειωθεί τέλος, πως νέες περικοπές επικουρικών συντάξεων προβλέπονται για το 2019, από 5 έως και 70 ευρώ τον μήνα, για περίπου 200.000 συνταξιούχους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου