ΤΟΠΙΚΑ

Πεδίο αναστοχασμού το Ολοκαύτωμα

πεδίο-αναστοχασμού-το-ολοκαύτωμα-222354

Χρήσιμα συμπεράσματα για το Ολοκαύτωμα και την ανάγκη για κοινωνική δημοκρατία εξήχθησαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη, σηματοδοτώντας την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Σημαντικοί ομιλητές ανέπτυξαν τις επιμέρους ενότητες της θεματικής «Νεωτερικότητα και βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παραπάνω διοργάνωση ήταν ενταγμένη στον κύκλο των προσυνεδριακών ημερίδων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του συνεδρίου «Τέχνη και Δημοκρατία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 7-9 Δεκεμβρίου.

Η Νίκη Μαρωνίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι « στόχος της ημερίδας είναι να δείξει πώς τα δύο μεγέθη, η νεωτερικότητα και η βαρβαρότητα, είχαν μια διαλεκτική μεταξύ τους. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι αυτονόητο και δεν υπήρχε πάντα στην Ευρώπη. Επειδή υπάρχουν περίοδοι πάρα πολύ αυταρχικές, περίοδοι όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταλύονται, στόχος είναι μέσα από την ημερίδα να αναστοχαστούμε ξανά, πάνω στο Ολοκαύτωμα, πάνω στο εβραϊκό ζήτημα, αλλά κυρίως πάνω στην ανάγκη για μια κοινωνική δημοκρατία, όλο και περισσότερο». Η ίδια επεσήμανε, εξάλλου, ότι «η τέχνη, δηλαδή ο πολιτισμός, μπορεί να συμβάλει στο άνοιγμα της δημοκρατίας προς την κοινωνία και το έχουμε πάρα πολύ ανάγκη». Το δια ταύτα της παραπάνω συνεργασίας, αποτυπώνεται στη θέση της κ. Μαρωνίτη, ότι «μπορούμε μέσα από τη γνώση της ιστορίας, να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, σε μεγαλύτερη κινητοποίηση, απέναντι σε ό,τι απειλεί τη δημοκρατία της ελευθερίας και τα δικαιώματά μας».

Η Ιωάννα Λαλιώτου, Αν. Πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων αλλά και καλλιτεχνικών δρώμενων με συγκεκριμένα θέματα. Ενα από αυτά είναι το Ολοκαύτωμα, «και στο πλαίσιο αυτό δεχτήκαμε πρόταση από το Ιδρυμα της βουλής να συνδιοργανώσουμε αυτή την ημερίδα, που θα απολήξει σε ένα κεντρικό συνέδριο στο κοινοβούλιο για τους επόμενους μήνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Πανεπιστήμιο και πολύ μεγάλη τιμή για μας που δεχτήκαμε αυτή την πρόταση» είπε η κ. Λαλιώτη.

Στη σημασία της δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου και η Ρίκα Μπενβενίστε, Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής. Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντική η συγκεκριμένη ημερίδα και το Πανεπιστήμιο «κατεξοχήν τόπος στον οποίο μπορούμε να σκεφτούμε, να στοχαστούμε γύρω από τη βαριά κληρονομιά που άφησε στην Ευρώπη το Ολοκαύτωμα, να στοχαστούμε πώς η τέχνη αναμετριέται με τη μνήμη το τραύμα, την αναπαράσταση και τη δημιουργία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου