ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Στρατηγόπουλος: Ενότητα για ένα καλύτερο αύριο

χρήστος-στρατηγόπουλος-ενότητα-για-έ-222912

Τη δημιουργία ενός Δικηγορικού Συλλόγου ισχυρού, λειτουργικού και φιλικού προς τα μέλη του, με την ενεργητική συμμετοχή του συνόλου των δικηγόρων δεσμεύτηκε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο οποίος ενόψει των εκλογών των δικηγόρων μεθαύριο, Κυριακή, παρουσίασε χθες τις προγραμματικές του θέσεις στην ισόγεια αίθουσα συνεδρίασης των δικαστηρίων.

Στην ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους δικηγόρων ο κ. Στραγηγόπουλος δήλωσε παρών και πεισματικά αισιόδοξος στην προσπάθεια που θα κάνει η νέα Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου προκειμένου εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών -λόγω της κρίσης- ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αντιστοιχεί και να ενεργοποιήσει όλες εκείνες τις δυνατότητες για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα και να υπάρξει δραστική φυγή του δικηγόρου προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

Δηλώνοντας συνειδητοποιημένος για τη δυσκολία του εγχειρήματος, τόνισε ότι η επιτυχία ή μη της προσπάθειας να κρατηθούν όρθιοι οι δικηγόροι, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενότητα και την αλληλεγγύη, αλλά και τη στόχευση για το μέλλον.

Στο κομμάτι που του αντιστοιχεί, τη στόχευση, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει περισσότερος ρεαλισμός και ευθυκρισία στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, ώστε η δικηγορία να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει στο αύριο.

Πεισματικά λοιπόν αισιόδοξος ο κ. Στρατηγόπουλος παρουσίασε το όραμά του το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες – αρχές και συγκεκριμένα στην αποτελεσματικότητα, την επάρκεια, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση παρουσίασε σειρά προτάσεως οι οποίες αφορούν στην οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση του συλλόγου και τη διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχει στα μέλη του και στις παρεμβάσεις – πρωτοβουλίες του Συλλόγου σε επιστημονικό, θεσμικό και κοινωφελές επίπεδο.

Ειδικότερα για την οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση του συλλόγου και τη διεύρυνση των υπηρεσιών του προτείνει τη δημιουργία νέας αξιοπρεπούς και λειτουργικής έδρας του Συλλόγου, με πρόβλεψη για τη συνέχιση της λειτουργίας εντευκτηρίου ως χώρου συνάντησης των δικηγόρων, τη θέσπιση κανόνων για την οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου και τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του συλλόγου, με σύγχρονο τρόπο, τη συστηματική εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος και τη σύσταση ad hoc Επιτροπών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων.

Ακόμη, διατύπωσε προτάσεις για τη συμμετοχή του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην εκτελεστική λειτουργία του Συλλόγου, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των δικηγόρων στα συλλογικά όργανα, τον συνολικό ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ιστοσελίδας του Συλλόγου, τον εκσυγχρονισμό, την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης του Συλλόγου, την εκκαθάριση του μητρώου μελών, τη λειτουργία συμβούλου υπηρεσίας, τη δημιουργία επίσημων προφίλ σε επιλεγμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων κεντρικών συλλογικών εκδηλώσεων, τη διεύρυνση των παρεχομένων με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα υπηρεσιών του Συλλόγου προς τα μέλη του κ.ά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατηγόπουλος πρότεινε τη διερεύνηση των προϋποθέσεων κατάρτισης σύμβασης ομαδικού ασφαλιστηρίου κάλυψη αστικής επαγγελματικής ευθύνης, τον επαναπροσανατολισμό – εξορθολογισμό των εξόδων και λειτουργικών δαπανών του Συλλόγου, τη συστηματική καταγραφή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του Συλλόγου και τη λήψη αποφάσεων για την επωφελέστερη αξιοποίησή τους.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που θα κάνει ο Σύλλογος σε επιστημονικό, θεσμικό και κοινωφελές επίπεδο, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Στρατηγόπουλου αυτές αφορούν στην έκφραση απόψεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλο το εύρος των σκοπών και αρμοδιοτήτων του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και μεταξύ άλλων στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύσταση και λειτουργία άτυπου συμβουλίου των επιστημονικών φορέων της πόλης κ.ά.

Θέση για το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου

Το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου είναι για τον υποψήφιο πρόεδρο ύψιστης προτεραιότητας. «Θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η επίλυσή του, καθώς η συνέχιση της χρόνιας (επί δεκαετίες) απαράδεκτης εκκρεμότητας που υφίσταται, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, έχει ως αυταπόδεικτη συνέπεια την υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας της ίδιας της Δικαιοσύνης, ταυτόχρονα δε την δημιουργία μη αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας παραπέρα ο κ. Στρατηγόπουλος άσκησε κριτική για τη μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος. «Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου – όπως και το σύνολο των φορέων της πόλης που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο συγκεκριμένο ζήτημα – απέτυχε να γίνει μέρος της λύσης, αντίθετα φαίνεται ότι αποτέλεσε μέρος του προβλήματος, υπό την έννοια ότι άθελά του έδωσε στην Πολιτεία το δικαίωμα να υπεκφύγει των δικών της αποκλειστικών υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων» επισήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι θα κινηθεί πιεστικά έναντι των αρμόδιων αρχών με ύψιστο διακύβευμα την εξασφάλιση ενός σύγχρονου και προοπτικά λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου. Η Πολιτεία, εξήγησε, πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως και άμεσα την θέση της, με πρώτο βήμα την πρόθεσή της να ζητήσει ή όχι τον μερικό ή ολικό αποχαρακτηρισμό του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου ως διατηρητέου.

Ολοι οι αρμόδιοι φορείς, πρόσθεσε, θα πρέπει να ασκήσουν πίεση για την υλοποίηση ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου, να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, οι ενέργειες ανοικοδόμησής του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου