ΤΟΠΙΚΑ

Θρήνος και οργή για το μακελειό

θρήνος-και-οργή-για-το-μακελειό-851206

Βυθισμένη στο πένθος η Βιρτζίνια την επόμενη της μεγαλύτερης μαζικής δολοφονίας στην αμερικανική ιστορία. Έντονες επικρίσεις δέχονται οι Αρχές διότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν για την παρουσία ενόπλου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Ο δράστης, νοτιοκορεάτικης καταγωγής, αυτοκτόνησε αφού πρώτα αφαίρεσε 32 ζωές…
Το πρωτοφανές μακελειό αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις με διαφορά δύο ωρών και κατά τα φαινόμενα διαπράχθηκε από το ίδιο πρόσωπο, έναν νεαρό φοιτητή νοτιοκορεάτικης καταγωγής, τον Τσο Σεούνγκ Χούι 23 ετών, ο οποίος εν συνεχεία αυτοκτόνησε. Το δράμα ξεκίνησε στις 7:15 το πρωί, τοπική ώρα, σε μια φοιτητική εστία και έληξε αργότερα στις αίθουσες διδασκαλίας.
Οι φοιτητές ρωτούν γιατί το πανεπιστήμιο δεν εκκενώθηκε άμεσα, γιατί δεν υπήρξαν δημόσιες ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις μετά το πρώτο περιστατικό κατά το οποίο πυροβολήθηκαν δύο άτομα. Ανάλογα ερωτηματικά προβάλλουν οι εφημερίδες, με δεδομένο ότι εντός της πανεπιστημιούπολης λειτουργεί αστυνομικό τμήμα.
Γιατί πέρασαν δύο ώρες;
«Γιατί χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρες ώρες μετά τους πρώτους πυροβολισμούς πριν σημάνει συναγερμός στην πανεπιστημιούπολη μέσω e-mail;» διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα USA Today, που έχει την έδρα της στη Βιρτζίνια.
Οι αρμόδιοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου υπεραμύνονται των ενεργειών τους, λέγοντας πως δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη δραματική συνέχεια. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Τσαρλς Στέγκερ δήλωσε ότι οι Αρχές πίστεψαν ότι οι πρώτοι πυροβολισμοί στον κοιτώνα ήταν απόρροια κάποιας εσωτερικής διαφωνίας και θεώρησαν λανθασμένα πως ο ένοπλος είχε διαφύγει.
«Μπορείς να λάβεις αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που έχεις εκείνη τη στιγμή. Δεν έχεις ώρες για να συλλογιστείς» δήλωσε υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κατάστασης, αναφέρει το BBC.
Ορισμένα άτομα τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από τα παράθυρα του δεύτερου και του τέταρτου ορόφου. Αλλοι φοιτητές είχαν κλειδωθεί στους κοιτώνες όπου επικρατούσε πανικός λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης.
Όταν άρχισαν να φτάνουν οι πληροφορίες για τη σφαγή στο Νόρις Χολ τέθηκε σε λειτουργία ένα σύστημα ειδοποίησης με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καλούσαν τους φοιτητές να μείνουν μέσα στα δωμάτιά τους και να μην πλησιάζουν στα παράθυρα γιατί κυκλοφορούσε ένας ένοπλος στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Τσαρλς Στέγκερ, μετά την πρώτη επίθεση η υπεύθυνοι κλείδωσαν τους κοιτώνες και στάλθηκαν 36.000 μηνύματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε κινητά τηλέφωνα, όμως πολλοί δεν τα έλαβαν εγκαίρως γιατί κατευθύνονταν ήδη προς τις τάξεις.
Σε ερώτηση γιατί δεν διέταξε να αποκλειστεί αμέσως όλη η πανεπιστημιούπολη, ο Στέγκερ είπε ότι χιλιάδες φοιτητές που δεν έμεναν στις εστίες θα έφταναν γύρω στις 08.00, τοπική ώρα, στην πανεπιστημιούπολη για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ που χαρακτήρισε το περιστατικό «παράλογη τραγωδία».

Αναπάντητα ερωτήματα
Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην αμερικανική ιστορία.
«Τα στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε με βεβαιότητα εάν ο ίδιος δράστης συμμετείχε και στις δύο επιθέσεις. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι ο Τσο ήταν ο δράστης και στα δύο περιστατικά» δηλώνει η αστυνομία στο Μπλάκσμπεργκ.
Οι Αρχές έχουν επί του παρόντος ανακοινώσει πως εντοπίστηκαν δύο πιστόλια. Το ένα πιστόλι που βρέθηκε δίπλα στο δράστη χρησιμοποιήθηκε και στις δύο επιθέσεις.
Ενδείξεις για το πιθανό κίνητρο του 23χρονου φοιτητή, ο οποίος σπούδαζε Αγγλική φιλολογία, δεν υπάρχουν, και από πλευράς αστυνομίας δεν έχει αποκλειστεί και το γεγονός να υπήρξε συνεργός.
Μάρτυρες αναφέρουν πως ο δράστης φαινόταν να γνωρίζει πολλά για τα κτίρια, τοποθετώντας αλυσίδες στις πόρτες για να εμποδίσει τους φοιτητές να διαφύγουν. Τα θύματα στη δεύτερη φάση της επίθεσης βρέθηκαν σε τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας και στις σκάλες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι από τους νεκρούς ήταν φοιτητές και πόσοι καθηγητές. Οι 26 τραυματίες έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία σε τοπικά νοσοκομεία.
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (FBI) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το μακελειό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια.

Θρήνος στη Βιρτζίνια
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο έχει βυθιστεί στο πένθος.
Εκατοντάδες φοιτητές, με δάκρυα στα μάτια, συγκεντρώθηκαν γύρω από το μνημείο πολέμου του πανεπιστημίου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών συμφοιτητών τους. Το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό και είναι περικυκλωμένο από αστυνομικούς, αλλά και δημοσιογράφους.
Το κρύο και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να πραγματοποιήσουν αγρύπνια, ορισμένοι από αυτούς όμως έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο μνημείο, στο σχήμα του λογότυπου του πανεπιστημίου, και άφησαν μηνύματα στη μνήμη όσων πέθαναν στο χειρότερο μακελειό που έχει σημειωθεί ποτέ σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Ολόκληρη την ημέρα οι φοιτητές περιέγραφαν στις τηλεοράσεις τον πανικό και το φόβο που αισθάνθηκαν καθώς προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το μακελειό.
Η φοιτήτρια Έριν Σίχαν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι παρακολουθούσε το μάθημα των γερμανικών όταν ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί μέσα στην αίθουσα. Ο δράστης κρυφοκοίταξε μέσα δύο φορές προτού ξεκινήσει να πυροβολεί και οι συμφοιτητές της προσπάθησαν με τα σώματά τους να κρατήσουν κλειστή την πόρτα.
Μόνο τέσσερις από τους 25 φοιτητές της τάξης ήταν σε θέση να περπατήσουν μετά το μακελειό. Οι υπόλοιποι ήταν νεκροί ή αναίσθητοι…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου