ΤΟΠΙΚΑ

Διαιτητής στην κρίση η Ευρώπη

διαιτητής-στην-κρίση-η-ευρώπη-851206

Ξεκίνησε χθες ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας για τη νομιμότητα του διατάγματος του Β.Γιουστσένκο, την ώρα που οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να λυθεί η κρίση με δημοκρατικό τρόπο, ζητά η ΕΕ.
Την Τρίτη τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας συναντήθηκαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους και υποσχέθηκαν να λύσουν την κρίση με δημοκρατικό τρόπο.
Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο ο φιλορώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς προειδοποίησε πως εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική το διάταγμα του Γιουστσένκο για διάλυση του Κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές, τότε το κόμμα του είναι πιθανό να ζητήσει την καθαίρεση του Ουκρανού προέδρου.
Ο Β.Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική και προειδοποίησε ότι εάν η πολιτική διένεξη συνεχιστεί η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει «μια επικίνδυνη εμφύλια διαμάχη και μια βαθιά οικονομική κρίση».
Τόνισε πάντως ότι ο ίδιος προτιμά να λυθεί το ζήτημα μέσα από διαπραγματεύσεις, ενώ δήλωσε ότι είναι «πρακτικά αδύνατο» να διεξαχθούν εκλογές στις 27 Μαΐου, όπως ορίζει το διάταγμα.
Παράλληλα, ο Β.Γιουστσένκο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν «μια δημοκρατική λύση» επιδιώξουν μια πολιτική συμφωνία παρά την απόφαση που θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Ουδέποτε μιλήσαμε και ουδέποτε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε περί προσφυγής στη βία για την επίλυση της κρίσης» δήλωσε ο Γιουστσένκο.
Η ΕΕ από την πλευρά της δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «μια σοβαρή πολιτική κρίση» και ζήτησε από τις δύο πλευρές να βρουν συμβιβαστική λύση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στο διάταγμα όταν 11 βουλευτές προσχώρησαν στο κόμμα του Γιανούκοβιτς φέρνοντάς τον έτσι πιο κοντά στην πλειοψηφία που χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να παραμερίσει τα προεδρικά βέτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου