ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον για τα εξοχικά του Πηλίου με στόχο τη… «Χρυσή Βίζα»

ενδιαφέρον-για-τα-εξοχικά-του-πηλίου-μ-227632

«Πολυπολιτισμική» ζήτηση άρχισε να αποκτά το τελευταίο διάστημα η εξοχική κατοικία στο Πήλιο. Εδώ και έξι μήνες που άρχισε να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον ξεκίνησαν να παρουσιάζονται επενδυτές όχι μόνο από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν στην προ κρίσης εποχή, αλλά και από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ.

Απώτερος στόχος αυτών των επενδυτών είναι να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα και έτσι να εξασφαλίσουν άδειες παραμονής, ενώ δεν είναι υπήκοοι χωρών της συνθήκης Σένγκεν. Αναζητούν λοιπόν ακίνητα κατά κύριο λόγο εξοχικά με αξία έως 300.000 ευρώ ώστε να κάνουν χρήση του εν λόγω προγράμματος που βάζει ως μίνιμουμ ποσό επενδύσεων για ένταξη και χορήγηση αδειών παραμονής τις 250.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 2.000 αγοραστές έχουν κάνει επενδύσεις από το 2013 που τέθηκε σε ισχύ το εν λόγω πρόγραμμα και μέχρι σήμερα. Φέτος παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον για πρώτη φορά και για τη Μαγνησία. Η κτηματομεσίτρια Σοφία Χαλκιά είπε προς στιγμήν η ζήτηση είναι στο στάδιο της διερεύνησης και δεν ανταποκρίνεται στο κλείσιμο των εργασιών, όμως οι εν λόγω επενδυτές επισήμανε ότι είναι συνήθως υψηλού βιοτικού και οικονομικού επιπέδου.

Σπίτια στο Πήλιο αναζητούν παράλληλα και αλλοδαποί από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο κτηματομεσίτης Γιάννης Καραγιάννης λέει ότι η ζήτηση της εξοχικής κατοικίας από αλλοδαπούς επενδυτές έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Επενδυτές από χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, σημειώνει, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ακίνητα εμβαδού από 50 τετραγωνικών μέτρων έως 120 τετραγωνικών μέτρων στο Νότιο και Ανατολικό Πήλιο με προσφερόμενα ποσά που ξεκινούν από τις 50.000 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τις 150.000 ευρώ.

Τέλος, ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές συγκαταλέγονται και Έλληνες της διασποράς, καθώς βεβαιώθηκαν για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Εξάλλου, τα τελευταία οκτώ χρόνια οι τιμές πώλησης των ακινήτων μειώνονται συνεχώς και πλέον έχουν φτάσει στην πραγματική αξία των ακινήτων. Σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, η μείωση στις τιμές, όπως λένε οι κτηματομεσίτες, έχει φτάσει στο 40% , καθιστώντας εξαιρετικά δελεαστικές τις υπάρχουσες προτάσεις.

Ενδιαφέρον για το Βόλο από αλυσίδες

Παράλληλα με την εξοχική κατοικία, ζήτηση παρουσιάζεται τα τελευταία ένα με δύο χρόνια και για τα μεγάλα ακίνητα που υπάρχουν στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, τα οποία είναι προς πώληση.

Ο κ. Καραγιάννης λέει ότι ελληνικές αλλά και αλλοδαπές εταιρείες ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά και ψάχνουν για ακίνητα. Οι επενδύσεις που σκοπεύουν να κάνουν είναι κυρίως εμπορικού περιεχομένου, όμως οι προδιαγραφές που θέτουν για την απόκτηση των ακινήτων δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα . Ψάχνουν για ακίνητα πολλών τετραγωνικών μέτρων εντός του αστικού ιστού και όχι περιφερειακά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου