ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικό το λουκέτο στο Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στο Βόλο

οριστικό-το-λουκέτο-στο-ινστιτούτο-υγ-227740

Οριστικό το λουκέτο στο παράρτημα του ΕΛΙΝΥΑΕ Θεσσαλίας με έδρα στο Βόλο. Την απόφαση για να κατεβούν τα ρολά στο Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας πήρε το Δ.Σ. του Ινστιτούτου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και των κοινωνικών φορέων, που συμπράττουν χρόνια σ΄αυτό. Το δρόμο της απόλυσης παίρνουν οι τρεις εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο παράρτημα του Βόλου μαζί με άλλους 14 συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα παραρτήματα, τα οποία επίσης κλείνουν. Ο σύλλογος εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ από την περασμένη άνοιξη, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να μην οδηγηθούν τα παραρτήματα σε κλείσιμο. Ωστόσο τόσο η ΓΣΕΕ όσο και οι υπόλοιποι φορείς ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ δεν κατάφεραν να ομονοήσουν ως προς την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των περιφερειακών παραρτημάτων και μοιραία ήρθε η ώρα του λουκέτου.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα, χιλιάδες τραυματίζονται, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν.

Υπογραμμίζει επίσης πως «το κλείσιμο και η απαξίωση του μόνου αυτή τη στιγμή εξειδικευμένου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Ινστιτούτου για θέματα υγείας και ασφάλειας, υπονομεύει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες διερεύνησης των συνθηκών εργασίας κατά κλάδο, μετρήσεων βλαπτικών παραγόντων, μελέτης των μέτρων πρόληψης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης για την προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο και από τους κινδύνους που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον, όπως οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) και τα τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης».

Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, η λειτουργία των περιφερειακών παραρτημάτων δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το επιχείρημα ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στερείται βάσης καθώς όπως τονίζεται υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όπως για παράδειγμα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για την υγιεινή και ασφάλεια.

Ο Σύλλογος, παρά την απόφαση του ΔΣ του Ινστιτούτου, αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα ώστε το επιστημονικό προσωπικό των περιφερειακών παραρτημάτων να απορροφηθεί από άλλες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού, το οποίο σημειωτέον το τελευταίο διάστημα παρείχε εργασία χωρίς να πληρώνεται. Οι εργαζόμενοι μάλιστα έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου