ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρτική, μηνύσεις και συλλήψεις για την Καραμπατζάκη (βίντεο)

προκαταρτική-μηνύσεις-και-συλλήψεις-227783

Ενταση, διαπληκτισμοί, επεισόδια, συλλήψεις… Η έναρξη των εργασιών κλαδέματος των δέντρων στην οδό Καραμπατζάκη, προκειμένου να ακολουθήσει η μεταφύτευσή τους, στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης του δρόμου για τη μετατροπή του σε ήπιας κυκλοφορίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, σηματοδότησε επεισόδια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι εργασίες ξεκίνησαν παράλληλα με την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα συζητούνταν η μελέτη της αναμόρφωσης της Καραμπατζάκη, αλλά και το θέμα της καύσης σκουπιδιών.

Από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου βρίσκονταν δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες που είχαν ζητήσει τη συζήτηση του θέματος της καύσης, το σκηνικό μεταφέρθηκε στην οδό Καραμπατζάκη, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες κλαδέματος.

Διαμαρτυρόμενοι έβαλαν στο κυνήγι υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρασίνου, τους επιτέθηκαν φραστικά και τους ανάγκασαν να σταματήσουν τις εργασίες.

Κλήθηκε αστυνομία από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Απ. Μαλαματίνη που κατήγγειλε παρακώλυση εργασιών, τα πνεύματα όμως οξύνθηκαν.

Υποβολή εκατέρωθεν μηνύσεων, παρέμβαση Εισαγγελέα, συλλήψεις των τριών δημοτικών συμβούλων, Κ. Γαργάλα, Ελένης Ανδρέου-Μεϊκοπούλου, Θωμά Κλημόπουλου, ενός δημότη-πρώην δημοτικού συμβούλου, του κ. Στέλιου Λημνιού, και του αντιδημάρχου Απ. Μαλαματίνη, αλλά και διαρκείς εντάσεις και διαπληκτισμοί, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη συμβολή των οδών Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως, έξω από το Μεταξουργείο.

Επί τέσσερις ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, η ένταση ήταν ασταμάτητη…

Το χρονικό των γεγονότων καρέ-καρέ

  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο

11:00: Ξεκινά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Θέματα συζήτησης η μελέτη για την αναμόρφωση της Καραμπατζάκη και το αίτημα που κατέθεσαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών, μετά από τις δύο προηγούμενες επεισοδιακές συνεδρίασης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα «της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής για χρήση ως καύσιμων υλικών αποβλήτων από συσκευασίες (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό-RDF), λυματολάσπης, λάσπης απομελάνωσης από την ανακύκλωση χαρτιού και άλλων υλικών που πιθανώς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών του Δήμου Βόλου, και της αναθεώρησης της απόφασης του Δήμου Βόλου για δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου».

Στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει απαρτία, ενώ στη διπλανή αίθουσα το παρών δίνουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, που ζητούσαν τη συζήτηση του θέματος.

Η συνεδρίαση ξεκινά με τον επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά, να θέτει ζήτημα καταστρατήγησης του δημοτικού κώδικα, υποστηρίζοντας ότι στην ειδική συνεδρίαση δεν επιτρέπεται και η εισαγωγή άλλου θέματος, εν προκειμένω της Καραμπατζάκη. Ζήτησε απόσυρση του θέματος ενώ επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του και για την ώρα σύγκλησης της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Μουλάς, ανέγνωσε τον κανονισμό λειτουργίας του οργάνου, αναφέροντας ότι «πουθενά δεν γίνεται λόγος για ειδική συνεδρίαση», και κατηγόρησε τον κ. Πατσιαντά ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει την ουσία του σοβαρού θέματος που πρόκειται να συζητηθεί, και να εκτρέψει αλλού τη συζήτηση.

11:13: Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Γαργάλας σηκώνεται από τη θέση του και ενημερώνει: «Αυτή την ώρα κόβουν δέντρα στην Καραμπατζάκη. Κάνουν αντιπερισπασμό. Συγκάλεσαν Δημοτικό Συμβούλιο και την ίδια ώρα κόβουν δέντρα. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί».

Ακολουθεί αποχώρηση των τεσσάρων ανεξάρτητων, Κ. Γαργάλα, Ιάσονα Αποστολάκη, Ελένης Ανδρέου-Μεϊκοπούλου και Φωτεινής Κοκκινάκη. Μαζί τους αποχώρησε και μερίδα των συγκεντρωμένων πολιτών, προκειμένου να δώσουν το παρών στην Καραμπατζάκη, όπου γινόταν οι εργασίες από δημοτικά συνεργεία.

«Αίσχος», φώναζαν κατά την αποχώρησή τους δημότες κι ενώ ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, επικαλούνταν την απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2017 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε το κλάδεμα και μεταφύτευση των δέντρων από την Καραμπατζάκη στο σημείο όπου θα γίνει διάνοιξη του δρόμου.

11:20: Ακολουθούν οι αποχωρήσεις των μελών των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντά και Θ. Κλημόπουλου, και του επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλη Νάνου.

Εμπαιγμό της δημοτικής αρχής σε βάρος των δημοτών, με αφορμή την ώρα της συνεδρίασης κατήγγειλε από μικροφώνου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κανελλής, που επίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και τον ακολούθησε και ο Θεολόγος Διαμαντένιας. Με την αποχώρηση του συνόλου των εκπροσώπων των μειοψηφιών, πλην Ν. Χαυτούρα και Γιάννη Λαΐνα, κι ενώ η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά, τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, για να δηλώσει ότι «οι δημότες δεν συμμετέχουν στον τραγέλαφο».

Ο κ. Θεοδώρου, απαντώντας στον κ. Βαξεβανόπουλο, είπε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα στο οποίο δεν χωρούν θεατρινισμοί και μικροπολιτικές, και αντιπρότεινε τη διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης αμέσως μετά τις γιορτές, στο Δημαρχείο του Βόλου, στην οποία θα προσκληθούν επιστήμονες και φορείς. «Δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν οι 49 δημοτικοί σύμβουλοι δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες επί του θέματος και όταν ο δήμος είναι αναρμόδιος για την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ», είπε χαρακτηριστικά και η πρότασή του εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

  • Στην Καραμπατζάκη

11:17: Πολίτες που είδαν συνεργεία να κλαδεύουν δέντρα, ξεσηκώθηκαν. Συγκεντρώθηκαν περίπου 40 άτομα στην αρχή και ζητούσαν από τους υπαλλήλους να αφήσουν κάτω τα αλυσοπρίονα. Ηδη είχε γίνει αυστηρό κλάδεμα σε τρία δέντρα. Οι εργαζόμενοι που απαντούσαν ότι κάνουν τη δουλειά τους, εκδιώχθηκαν από το σημείο των εργασιών από δημότες. Τους έβαλαν με άγριες διαθέσεις στο κυνήγι και τους εκδίωξαν από το σημείο. Ακολούθησαν φραστικά επεισόδια. Εργαζόμενοι άρχισαν να βγάζουν τα φωσφοριζέ γιλέκα τους για να μη δίνουν στόχο.

Το πλήθος αυξανόταν, όσο περνούσε η ώρα.

11:30: Επί τόπου έσπευσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Απ. Μαλαματίνης και κλήθηκε αστυνομία. Αστυνομικός ζήτησε και έλαβε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις εργασίες, όχι όμως και αντίστοιχο έγγραφο από τους διαμαρτυρόμενους. Όπως έλεγαν έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και στην Αποκεντρωμένοι και αναμένουν την απόφαση. «Πιέστε για να βγει η απόφαση, μέχρι τότε όμως μην παρακωλύετε το έργο», προέτρεπαν τους διαμαρτυρόμενους οι αστυνομικοί.

11:52: Εκπρόσωποι των δύο πλευρών, δήμου και διαμαρτυρομένων, υπέβαλαν εκατέρωθεν μηνύσεις. Μάλιστα αποχώρησαν από την Καραμπατζάκη και ξανασυναντήθηκαν στο γραφείο της Εισαγγελίας.

12:40: Επεισόδια απειλήθηκαν όταν εργαζόμενοι επιχείρησαν να μπουν στα μηχανήματα και να συνεχίσουν τις εργασίες. Συγκεντρωμένοι μπήκαν μπροστά στα μηχανήματα, δημιουργώντας ανθρώπινο τείχος. Μόνο όταν κατέβηκαν οι εργαζόμενοι από τα μηχανήματα τα πνεύματα ηρέμησαν. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στην Καραμπατζάκη, έφθασαν ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

13:02: Ακολούθησε έντονος διάλογος με δημότες και τον Θάνο Θεοδώρου που δέχθηκε πυρά, τόσο για το ζήτημα της Καραμπατζάκη, όσο και για τα προχθεσινά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό.

Δημότες πότε έβαζαν ζήτημα επικάλυψης του Κραυσίνδωνα, πότε ότι η Καραμπατζάκη θα γίνει ταχείας κυκλοφορίας, πότε ζήτημα καταστροφής του παρόχθιου δρόμου και του πρασίνου.

Ο κ. Θεοδώρου, επιχειρούσε να εξηγήσει τον σχεδιασμό: δημιουργία δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομου, αύξηση φυτεύσεων και περισσότερα παγκάκια. «Μην του μιλάτε. Ψεύτες. Δρόμο», δεχόταν πυρά.

13:30: Στο σημείο κλήθηκαν από διαμαρτυρόμενους ακόμη και μαθητές από το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, προκειμένου «να τους εξηγήσουν γιατί κόβουν τα δέντρα της πόλης». Μιλώντας με τους μαθητές ο κ. Θεοδώρου εξήγησε τον σχεδιασμό, τα παιδιά όμως ζήτησαν να παραμείνει το σημείο όπως είναι.

14:14: Μετά τις μηνύσεις έγιναν οι πρώτες συλλήψεις. Πρώτος το δρόμο του αυτοφώρου πήρε ο Κ. Γαργάλας και ακολούθησαν οι κ.κ. Θ. Κλημόπουλος και Στέλιος Λημνιός.

14:17: Συλλαμβάνεται και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αποστόλης Μαλαματίνης.

14:35: Σύλληψη της Ελένης Μεϊκοπούλου.

14:57: Με τη λήξη του ωραρίου των εργαζομένων, δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν από το σημείο μαζί με τα μηχανήματα.

15:00: Διαμαρτυρόμενοι και αστυνομία παραμένουν για λίγη ώρα στο σημείο. Οι δημότες αντάλλαξαν τηλέφωνα και δήλωσαν ότι θα είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες σε περίπτωση που επιχειρηθεί σήμερα το πρωί η συνέχισή τους. Θα δίνουν συνεχές παρών στο σημείο, μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ, όπου έχουν προσφύγει κατά της απόφασης της διάνοιξης της Καραμπατζάκη.

Ανακοίνωση από τον Δήμο Βόλου

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Ηταν τόσο μεγάλο και έντονο το ενδιαφέρον τους για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών, που οι ίδιοι επέβαλαν να συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου, ώστε την ώρα της συνεδρίασης σηκώθηκαν και έφυγαν για να πάνε στην Καραμπατζάκη, όπου συνεργεία του δήμου, σε υλοποίηση από μηνός ακόμα ληφθείσας απόφασης, προχωρούσαν σε μεταφύτευση δέντρων! Ο λόγος για τους συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ, τα “ορφανά” του σκοτινού καθεστώτος και τους “Ζωικούς” και βέβαια τα μέλη της περίφημης Κίνησης Πολιτών, που απλώς για μια ακόμα φορά απέδειξαν τις πραγματικές τους προθέσεις και στοχεύσεις.

Στοχεύσεις που μόνο στην εξυπηρέτηση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων της κοινωνίας δεν αποσκοπούν, αλλά αποκλειστικά κατατείνουν σε μια συνεχή αρνητική και μίζερη στάση υπονόμευσης του έργου της δημοτικής αρχής.

Όσοι ενδεχομένως τους βλέπουν καλοπροαίρετα, δεν έχουν παρά να παρατηρήσουν τις δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και θα συνειδητοποιήσουν την αλήθεια. Οι ίδιοι είναι είτε σε κινητοποιήσεις για να έχουν το προνόμιο να σπαταλάνε το νερό, χωρίς να το πληρώνουν όπως όλοι οι πολίτες, είτε για να έχουν ιδιωτικό παρκινγκ στην Καραμπατζάκη και προσωπική αυλή (πάντα σε βάρος των κορόιδων, δηλαδή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών), είτε για τα σκουπίδια, όπου απλώς δεν γνωρίζουν τι ζητούν (μέχρι ανάκληση άδειας της ΑΓΕΤ ζητούν από τον δήμο, δηλαδή να καταργήσει την κυβέρνηση και να αποφασίζει αυτός!)

Υποκινητές και ενορχηστρωτές οι ποικιλώνυμοι επαναστάτες της γιαλαντζί Αριστεράς, μαζί με τα ορφανά του σκοτινού καθεστώτος, που εκμεταλλεύονται τις αγνές προθέσεις αρκετών συμπολιτών, που δυστυχώς, ωστόσο, συνυπάρχουν με την ιδιοτέλεια και τις ανομολόγητες επιδιώξεις διάφορων επιτήδειων. Οι μάσκες, όμως, έπεσαν και οι πολίτες πλέον γνωρίζουν.

Η δημοτική μας αρχή έχει χρέος να μεριμνά και να δρα για τα συμφέροντα του συνόλου και όχι για τα μικροσυμφέροντα ομάδων ή προσώπων. Και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί σε πείσμα της φασίζουσας λογικής ορισμένων που εν ονόματι της… Δημοκρατίας (της δικής τους) θέλουν να καταλύσουν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τη Δημοκρατία που θεμελιώδη αρχή έχει το αξίωμα ότι η πλειοψηφία κυβερνά και οι μειοψηφίες ελέγχουν. Όλα τα άλλα είναι θλιβερές, αν όχι και ύποπτες, σκοπιμότητες».

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς»

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς», διαμηνύει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στον απόηχο των επεισοδίων στην οδό Καραμπατζάκη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενώ συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την έναρξη των προγραμμάτων Life, ο Δήμος Βόλου επιχειρεί να καταστρέψει αυτά που κατασκευάστηκαν, με το πρόγραμμα αυτό στην οδό Καραμπατζάκη με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κίνδυνο να ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα που διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Είναι γελασμένη η δημοτική αρχή Βόλου αν νομίζει ότι οι πολίτες και οι φορείς αυτής της πόλης θα μείνουν αδρανείς. Αυταρχικές πολιτικές δεν περνούν στην πόλη του Βόλου, η οποία δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα. Τα λαμπάκια δεν πρόκειται να κρύψουν τη γύμνια της δημοτικής αρχής».

Μηνύσεις, προκαταρκτική και συλλήψεις για την Καραμπατζάκη

Μηνύσεις, προκαταρκτική εξέταση και συλλήψεις με φόντο τα επεισόδια που συνέβησαν το πρωί στην Καραμπατζάκη, όταν συνεργεία του Δήμου Βόλου που άρχισαν να εκτελούν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλάδεμα των δέντρων με σκοπό τη μεταφύτευση εμποδίστηκαν από δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών και πολίτες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσων Αποστολάκης, Φωτεινή Κοκκινάκη και ο πολίτης Κωνσταντίνος Κεχαϊδης απευθύνθηκαν το μεσημέρι στην Εισαγγελία Βόλου και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επικαλούμενοι απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η μηνυτήρια αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως υπήρξε υποβάθμιση περιβάλλοντος, εάν συγκεκριμένα έγινε κοπή δέντρων και εάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, μήνυση κατέθετε και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Αποστόλης Μαλαματίνης στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου με την οποία διαμαρτυρόταν για παρεμπόδιση στην εκτέλεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και για απειλή και εξύβριση. Ο αντιδήμαρχος στρεφόταν κατά των συμβούλων Κώστα Γαργάλα, Ελένη Ανδρέου-Μεϊκοπούλου και Θωμά Κλημόπουλου, αλλά και κατά του μέλους της Επιτροπής Αγώνα, Στέλιου Λημνιού, μέλους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Υπό την απειλή επεισοδίων, η Εισαγγελία Βόλου η οποία είχε ήδη διατάξει τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην Καραμπατζάκη, έδωσε εντολή να γίνουν συλλήψεις εάν και εφόσον συνέβαιναν αδικήματα που διώκονται με αυτόφωρη διαδικασία, όπως είναι η κοπή δέντρων και η απειλή και η εξύβριση.

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου προχώρησαν τότε στη σύλληψη τόσο του αντιδημάρχου όσο και των τριών συμβούλων και του μέλους της Επιτροπής Αγώνα, οι οποίοι παρέμειναν στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου κρατούμενοι έως αργά το απόγευμα. Τελικά, με προφορική εντολή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου