ΤΟΠΙΚΑ

Κλέβουν τις ελιές σε Πτελεό και Σούρπη

κλέβουν-τις-ελιές-σε-πτελεό-και-σούρπη-230634

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί στον Πτελεό και τη Σούρπη. Μέρες συγκομιδής των ελαιών και ποντικοί εισήλθαν σε κτήματα και αφαίρεσαν ελαιόκαρπους από τα δέντρα. Ανυπολόγιστες ζημιές μετρούν τουλάχιστον δύο αγρότες, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να «χάνεται» σε μία μέρα.

Οι κλοπές είναι πρώτο θέμα συζήτησης στα καφενεία των δύο χωριών. Ο Ελαιοκομικός Δασικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αι Νηές» εξέδωσε ανακοίνωση. Οι εν λόγω αγρότες επρόκειτο να έχουν παραγωγή λαδιού πολλών κιλών. Ιδιαίτερα ο ένας από τους δύο υπολόγιζε ότι η παραγωγή του θα έφτανε και τα 450 κιλά λάδι.

Εκτός από τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, απώλειες υπήρξαν και σε άλλους αγρότες. Ο πρώην πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού Δημήτρης Βελάνης ήταν και ο ίδιος παθών, και ανάρτησε ανακοίνωση στο Facebook.

Ειδικότερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επισημαίνει: «Δυστυχώς μαζί με την ελαιοκομική περίοδο ξεκίνησαν και οι κλοπές ελαιοκάρπου στην περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Πτελεού και Σούρπης. Αρκετοί παραγωγοί της περιοχής αντίκρισαν τα περιβόλια τους γυμνά από ελαιόκαρπο, γιατί είχαν μαζευτεί από επιτήδειους. Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι παραγωγοί βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και να χάνεται ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους που αφορά στην επιβίωσή τους».

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί ακολούθως τη Δασική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού καθώς και το Αστυνομικό τμήμα της περιοχής να εντείνουν τις ενέργειές τους, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλοπής ελαιοκάρπου.

Επίσης, τα ελαιοτριβεία να είναι αρκετά επιφυλακτικά σχετικά με το ποια άτομα φέρνουν ελιές προς ελαιοποίηση και τις ποσότητες που προμηθεύουν».

Θύμα κλοπής και ο κ. Βελάνης

Στόχος των «ποντικών» αποτέλεσε και ο πρώην πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού. Σε ανάρτησή του ενημερώνει ότι βρήκε δέκα δέντρα στο χωράφι του στη θέση Χαρδάλι Πτελεού άδεια από ελιές. Ο κ. Βελάνης συμβουλεύει τους αγρότες να προσέχουν την παραγωγή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου