ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές σε… αξιολόγηση

μαθητές-σε-αξιολόγηση-230718

Σε… αξιολόγηση μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου, το οποίο επιλέχθηκε να εφαρμοστεί πιλοτικά στη Μαγνησία το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου θεσπίζεται η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών στα σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μπορεί η αξιολόγηση των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα να έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, σε επίπεδο σχολείων όμως το σύστημα της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Βόλου, το σχολείο είναι το μοναδικό στην πόλη στο οποίο θα εφαρμοστεί φέτος το πρόγραμμα της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών.

Ηδη από το σχολείο έχει επιλεχθεί ένα τμήμα 22 μαθητών που με την επίδοση των βαθμολογιών τριμήνου δεν θα παραλάβουν απλώς τον βαθμό τους στα μαθήματα από το 1 έως το 20. Βάσει του συστήματος, κάθε μαθητής θα αξιολογηθεί όχι μόνο για τις επιδόσεις του στα μαθήματα, αλλά για τη διάθεση συμμετοχής του, την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη συμπεριφορά του. Το σύστημα προβλέπει ακόμη και αυτοαξιολόγηση του μαθητή αλλά και αξιολόγησή του από συμμαθητές του σε περίπτωση συμμετοχής του για παράδειγμα σε μια ομαδική εργασία.

«Το σύστημα δεν είναι εντελώς άγνωστο στα σχολεία. Οι καθηγητές συνήθως συνοδεύουν τις βαθμολογίες των μαθητών τους τουλάχιστον προφορική από σχόλια που απευθύνουν στους γονείς που προσέρχονται στα σχολεία για την παραλαβή της βαθμολογίας. Σε αυτή την περίπτωση, τα σχόλια θα είναι γραπτά κα θα αφορούν σε συγκεκριμένους τομείς», ανέφερε ο κ. Συκιώτης.

Ηδη το σχολείο έχει ενημερωθεί για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι καθηγητές μπορούν να μπαίνουν και να αντλούν παραδείγματα για το πώς θα εφαρμοστεί η περιγραφική αξιολόγηση. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί στους καθηγητές οι κωδικοί για να μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα, και μεμονωμένα ο καθένας να αντλεί πληροφορίες για το μάθημά του. «Είναι θετικό ότι δεν θα δίνεται μόνο βαθμός, έχουμε όμως αγωνία πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα. Και πώς αργότερα θα εφαρμοστεί για το σύνολο των μαθητών του κάθε σχολείου», επεσήμανε ο κ. Συκιώτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου