ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές προάγουν την πράσινη ενέργεια

μαθητές-προάγουν-την-πράσινη-ενέργει-230773

Ευρωπαϊκό άνοιγμα σε δράσεις και πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον υιοθετεί το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας συμμετέχοντας σε προγράμματα Εράσμους+, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ενότητα που έχει θέμα την πράσινη ενέργεια και τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των υπαρχόντων πόρων αλλά και να υιοθετήσουν έναν πιο οικολογικά φιλικό τρόπο ζωής στο σχολείο και στη ζωή τους γενικότερα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές από τη Σλοβακία, την Εσθονία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Τουρκία. Η δεύτερη συνάντηση καθηγητών – μαθητών πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Σλοβακία, χώρα που έχει και τον συντονισμό του προγράμματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Ευσταθίου, Σοφία Μεντσιβίρη, Αριστέα Τζιώρτζιου και Δέσποινα Τσιαχρή, καθώς και οι μαθήτριες Ευαγγελία Αναγνώστου, Αγγελική Μοσχάτου, Ελένη Τσουκαλά και Αφροδίτη Χονδρονίκου.

Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του επόμενου έτους στη Σλοβενία και το σχολείο θα εκπροσωπηθεί και πάλι από τέσσερις εκπαιδευτικούς και τέσσερις μαθητές.

Στην πόλη του Μπρνο της Τσεχίας, εκεί όπου έζησε και δημιούργησε ο Γκρέγκορ Μέντελ, ο πατέρας της Γενετικής, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις αποτελεσματικών τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας, οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, και μέσα από συνεργατικές δράσεις και δοκιμασίες διαπίστωσαν στην πράξη τα οφέλη της χρήσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Οδήγησαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Στο Σοκόλνιτσε, στο σχολείο το οποίο φιλοξενούσε καθημερινά τους μαθητές, οι διεθνείς μαθητικές ομάδες έκαναν εργασίες και μετρήσεις εντός ενός βιοκλιματικού κτιρίου, έμαθαν βασικές αρχές ρομποτικής, οδήγησαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και σύγκριναν τις απαιτήσεις σε ενέργεια ενός συμβατικού και ενός οικολογικού «πράσινου» σπιτιού. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής. Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες, οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες για το φλέγον ζήτημα της κατασπατάλησης ενέργειας, και ότι είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας αφού είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλαπλά τη ζωή μας. Επιπροσθέτως, είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες, όπως επικοινωνία στην ξένη γλώσσα, συνεργατικότητα, διαπολιτιστική και διαπολιτισμική συνειδητοποίηση, δημιουργικότητα, φαντασία, και φυσικά χρήση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, για μια ακόμη φορά. Το σχολείο υλοποιεί και άλλα προγράμματα Εράσμους+, ξεκινώντας το προσεχές διάστημα άλλα τρία διετή προγράμματα σχολικών συμπράξεων, δείχνοντας τον διεθνή προσανατολισμό του.

Σημαντική είναι η συμπαράσταση και υποστήριξη του διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Δημητρίου Μπαζιάνα και των δύο υποδιευθυντών Χρήστου Πάτρα και Δημήτριου Χρυσικού, αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Την παιδαγωγική ομάδα υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Μπαζιάνας Δημήτριος διευθυντής, Χρυσικός Δημήτριος υποδιευθυντής, Αποστόλου Δημήτριος υπεύθυνος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρόσωπο επικοινωνίας, Αναστασίου Βιργινία, Αναστασίου Ευάγγελος, Γιαννίσης Γεώργιος, Ευσταθίου Θεοδώρα, Θεοδωρίδης Θεόδωρος, Λουκίδου Γεωργία-Ρεβέκα, Μασλουμίδης Παντελής, Μεντσιβίρη Σοφία, Μπλατσής Δημήτρης, Ντούφα Ευθαλία, Τζιώρτζιου Αριστέα, Τσιαχρή Δέσποινα, Τσιροπούλου Φωτεινή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου