ΤΟΠΙΚΑ

Κατά πλειοψηφία τα μειωμένα τέλη του 2018 στον Δήμο Βόλου

κατά-πλειοψηφία-τα-μειωμένα-τέλη-του-2018-232199

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τα τέλη για το 2018. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, γίνονται μειώσεις έως και 50% στα δημοτικά τέλη και στον δημοτικό φόρο στον ενιαίο Δήμο Βόλου. Όπως ανέφερε, το κόστος της μείωσης των τελών για οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές στα δημοτικά ταμεία ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση μειώσεων σε τέλη και φόρο, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των αδικιών που συντελέστηκαν με τη συνένωση των πρώην δήμων στον ενιαίο Δήμο Βόλου κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Στόχος όπως είπε, είναι η δημιουργία δύο ζωνών για τα ανταποδοτικά τέλη, μιας για το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας και μιας για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Σε επίπεδο δημοτικού φόρου, στόχος είναι η θέσπιση ενιαίας τιμής στα 0,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι μειώσεις που θα ολοκληρωθούν με την τρίτη και τελευταία φάση το επόμενο έτος.

Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, εκτίμησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον με τα δημοτικά τέλη. «Όταν μιλάμε για αύξηση προσωπικού στην καθαριότητα κατά 90 άτομα, όταν ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει και τα τετραγωνικά μειώνονται κάθε χρόνο, κι εσείς μιλάτε για αύξηση εσόδων, τα νούμερα δεν βγαίνουν», ανέφερε εκφράζοντας τον προβληματισμό της.

Στην κ. Οικονόμου, απάντησε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Οικονομικών, Βάσω Παπαδανιήλ, επικαλούμενη στοιχεία από τη ΔΕΗ, βάσει των οποίων υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών στον δήμο, που σε χρήματα μεταφράζεται σε 700.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός ψήφισε θετικά τη μείωση των τελών, ζήτησε όμως να υπάρξει διαβάθμιση των τελών από το κέντρο στην περιφέρεια. «Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι ανόμοιες περιπτώσεις», είπε.

Ισχνές χαρακτήρισε τις μειώσεις ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, υποστηρίζοντας ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% και ότι «η μείωση που παρουσιάζεται ως δίκαιη συσκοτίζει την αλήθεια που είναι η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται και από τους δήμους».

Τις μειώσεις απαξίωσε ο ανεξάρτητος Κώστας Γαργάλας, τονίζοντας ότι ουσιαστικά είναι 1,5 ευρώ τον μήνα για έναν ιδιοκτήτη σπιτιού 100τ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου