ΤΟΠΙΚΑ

Η Ν.Ε. και οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

η-ν-ε-και-οι-βουλευτές-μαγνησίας-του-συ-232386

Σε μήνυμά τους, η Ν.Ε. και οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αναφέρουν:

«Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση.

Νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να ξεδιπλώσουν το μίσος τους απέναντι στους αδύνατους και απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Προσπαθούν να αθωώσουν τη στρατιωτική δικτατορία, να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, να ξαναγράψουν την ιστορία σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία. Σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν συμπαράσταση από κάποιους συντηρητικούς κύκλους που άρχισαν να ανακαλύπτουν θετικές πλευρές στην δικτατορία.

Θα είμαστε πάντοτε απέναντι στην συντονισμένη προσπάθεια να εξαγνιστούν τα πεπραγμένα της Χούντας και να αλλοιωθούν οι εφιαλτικές μνήμες της επταετίας.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν, οι ατομικές ελευθερίες εξαφανίστηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, μαχόμενοι υπέρ της δημοκρατίας. Οι προσπάθειες αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της ιστορίας των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού θα πέσουν στο κενό.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια μακρά περίοδο λιτότητας που έπληξε τις λαϊκές τάξεις και τα μεσαία στρώματα, μέσα σε μια ΕΕ που συνεχίζει να αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με τρόπο που ευνοεί τις πλούσιες χώρες της και το Κεφάλαιο και οδηγεί στην απειλητική εμφάνιση στο προσκήνιο της ακροδεξιάς, ακόμα και ανοιχτά φασιστικών δυνάμεων .

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κοινωνία και η Κυβέρνηση προσπαθούν να ξαναστήσουν τη χώρα στα πόδια της. Σε συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας, γίνονται για πρώτη φορά κινήσεις στην κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι πρόσφατες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εκ νέου θεσμοθέτηση του ασύλου και της συνδιοίκησης αποτελούν βήματα προς την επαναφορά της δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Τα παραπάνω είναι σημαντικά, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας από τη νέα γενιά, τον κόσμο της εργασίας και τα κοινωνικά κινήματα για να διανυθεί ο δρόμος που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική κατάσταση τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Ο αγώνας για μία κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Ιδιαίτερα σήμερα που ο φασισμός, με την πολιτική κάλυψη της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί να κερδίσει ξανά χώρο στις γειτονιές μας, διασπείροντας το ρατσιστικό μίσος και εξαπολύοντας επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη του Βόλου να συμμετέχει στην πορεία για την 17η Νοέμβρη που διοργανώνουν οι φορείς της πόλης μας, στις 18,00 έξω από το Θόλο του Πανεπιστημίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου