ΤΟΠΙΚΑ

Κεντροαριστερά: Η επόμενη μέρα στη Μαγνησία

κεντροαριστερά-η-επόμενη-μέρα-στη-μαγ-234941

Η καθαρή νίκη της Φώφης Γεννηματά στη Μαγνησία με ποσοστό 47%, σφράγισε την ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στη Μαγνησία στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής. Στον δεύτερο γύρο η κ. Γεννηματά αναμετράται με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος στη Μαγνησία κατετάγη δεύτερος με ποσοστό 19,80%, ποσοστό που υπολείπεται αυτού που συγκέντρωσε πανελλαδικά κατά πέντε μονάδες, αφού επί του 94,3% των ψηφισάντων (198.957 επί 210.505 συνολικά) ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε 24,85%.

Οι μεγάλοι χαμένοι της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Μαγνησία ήταν οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ειδικά ο δήμαρχος Αθηναίων στηριζόταν από γνωστά αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής αλλά και από ένα τμήμα στελεχών που ανήκουν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Οι εκλογικές επιδόσεις και των δύο, ήταν πολύ κατώτερες από τις εκτιμήσεις των τοπικών επιτελών τους.

Σύμφωνα με τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα στις εκλογές συνολικά ψήφισαν 2.889 πολίτες. Βρέθηκαν 2.860 έγκυρα ψηφοδέλτια και 29 άκυρα και λευκά.

Η Φώφη Γεννηματά ήρθε πρώτη με 1.350 ψηφοδέλτια (ποσοστό 47%), δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 571 ψηφοδέλτια (ποσοστό 19,80%), στην τρίτη θέση ο Γιώργος Καμίνης με 510 ψηφοδέλτια (ποσοστό 17,80%), ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 251 ψηφοδέλτια (ποσοστό 8,7%). Επίσης έλαβαν ο Γ. Μανιάτης 81 ψηφοδέλτια, ο Γ. Ραγκούσης 41 ψηφοδέλτια, ο Κων. Γάτσιος 37 ψηφοδέλτια, ο Δημ. Τζιώτης 12 ψηφοδέλτια και ο Απ. Πόντας 7 ψηφοδέλτια.

Τα επιτελεία των δύο ανασυντάσσονται

Η επόμενη μέρα βρίσκει τα επιτελεία των δύο διεκδικητών στη Μαγνησία να προχωρούν σε απολογισμό των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν κεντρικά. Το ίδιο θα γίνει και με τα επιτελεία των υπολοίπων αρχηγών, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα.

Η μαζική συμμετοχή στη Μαγνησία, εκτιμούν οι περισσότεροι ότι θα σκεπάσει τις όποιες πικρίες υπάρχουν κυρίως στα επιτελεία των «χαμένων», και ότι όλοι θα σπεύσουν να κινητοποιήσουν τον κόσμο, προκειμένου να ψηφίσει ξανά στον δεύτερο γύρο.

«Κανείς δεν θα θελήσει να παίξει με την πορεία του εγχειρήματος, όταν 3.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις διαδικασίες» τόνιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σημαίνων στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Βόλο, απαντώντας στο ερώτημα αν η συμμετοχή θα είναι μαζική και στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Η προοπτική ωστόσο μίας ενδοπαραταξιακής σύγκρουσης, με αφορμή το γεγονός ότι Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν περνά απαρατήρητη.

Στελέχη που στήριξαν την Φώφη Γεννηματά τοπικά, τόνιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι όποιος επιχειρήσει να μετατρέψει τη διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής σε «εσωκομματικό εμφύλιο» θα βγει χαμένος και υπογράμμιζαν πως ο κυρίαρχος στόχος είναι το όλο εγχείρημα να μη χάσει τίποτα από τη δυναμική που δημιούργησε η μαζική προσέλευση του κόσμου στην κάλπη της προηγούμενης Κυριακής.

Ως εκ τούτου, αυτό που επισήμαναν είναι ότι θα επικεντρωθούν σ’ αυτό, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους όσοι ψήφισαν προχθές να το πράξουν ξανά την Κυριακή. Επίσης ήταν κατηγορηματικοί ότι «η Φώφη Γεννηματά, με τον αέρα που της δίνει το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, θα κρατήσει χαμηλά τους τόνους ακόμα και αν δεχθεί επιθέσεις και θα εμφανιστεί ενωτική, θέλοντας να δείξει ότι πήρε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη».

«Οι 2.889 πολίτες, γυναίκες και άνδρες στη Μαγνησία που πήραν μέρος στη διαδικασία του πρώτου γύρο έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Η συμβολή όλων στην επιτυχία της προσπάθειας ήταν σημαντική. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Κερδισμένη είναι μόνο η Δημοκρατική Παράταξη. Οι πολίτες θα πρέπει και την ερχόμενη Κυριακή να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, για να επαναβεβαιώσουν την αμέριστη στήριξή τους στη Φώφη Γεννηματά και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», υπογράμμιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εκπρόσωπος της κ. Γεννηματά στον Βόλο Δημ. Κουτσούκος.

Από την άλλη, στο επιτελείο του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη τοπικά τα στελέχη επαναπροσαρμόζουν την τακτική τους, περιμένοντας οδηγίες από το κέντρο πώς θα κινηθούν. Η διψήφια ωστόσο διαφορά που υπάρχει μεταξύ πρώτου και δεύτερου, γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι υπέρ τους και πως δεν ευνοεί μία ενδεχόμενη ανατροπή του αποτελέσματος. Προς το παρόν ωστόσο κρατούν επίσης χαμηλούς τόνους, δίνοντας βάση κυρίως στην ανάγκη να προσέλθουν ξανά οι πολίτες στις κάλπες.

«Χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα και τη Μαγνησία με τη μαζική συμμετοχή έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ένα πολιτικό γεγονός που θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους, αυτό είναι επίτευγμα όλων και όχι μόνο αυτών που στήριξαν υποψήφιο που θα είναι στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής. Είμαστε όλοι συνιδρυτές του καινούργιου και είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδρομής. Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου κάνουμε το επόμενο βήμα επιλέγοντας τον ηγέτη του νέου προοδευτικού φορέα που μαζί με τους χιλιάδες πολίτες θα διαμορφώσουν το αφήγημα και το πρόγραμμα που θα φιλοδοξεί να εκφράσει ξανά πλειοψηφικά και αξιόπιστα τους πολίτες στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αφήνοντας πίσω το μικρό και αναποτελεσματικό δικομματισμό των Ζαππείων και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» δήλωσε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη Δημήτρης Τσιμπανάκος.

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα γίνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια εκλογικά κέντρα σε όλη τη Μαγνησία και με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 2.889 πολίτες που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή και αποτελούν το εκλογικό σώμα του νομού, οι οποίοι ωστόσο δεν χρειάζεται να πληρώσουν ξανά κανένα αντίτιμο. Το εκλογικό υλικό με τα ψηφοδέλτια του δεύτερου γύρου, αναμένεται στον Βόλο στα μέσα της εβδομάδας σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Ομάδα Εμπιστοσύνης.

Φ. Λαμπρινίδης: Διαψευστήκαμε θετικά

«Η ανταπόκριση του κόσμου, των δημοκρατικών πολιτών και στην περιοχή μας, αλλά και πανελλαδικά ήταν συγκινητική. Αρχικά εμείς ήμασταν «κουμπωμένοι», αλλά τελικά διαψευστήκαμε θετικά» υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Ομάδας Εμπιστοσύνης, Φώτης Λαμπρινίδης, εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή.

Ο κ. Λαμπρινίδης, αν και ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν έκανε κανένα πολιτικό σχόλιο. «Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε τη μεγάλη επιτυχία της Κυριακής και αυτή να καθορίσει τα βήματα από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι ένα καλό αποτέλεσμα θα μας συνδέσει από εδώ και πέρα σε κοινή μοίρα. Τώρα είμαστε «αλυσοδεμένοι στην προοπτική», με την καλή έννοια, και όλοι μαζί με διορατικότητα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα. Ο νέος φορέας θα ιδρυθεί, θα έχει τη δική του ηγεσία, τα δικά του όργανα, τις δικές του ιδρυτικές αποφάσεις από το συνέδριο, υπάρχει πρόγραμμα το οποίο θα επικαιροποιηθεί και θα προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα πιο αισιόδοξα. Υπάρχει πλέον η μεγάλη προοδευτική παράταξη, έτοιμη να σφραγίσει τις εξελίξεις με ταπεινότητα και έργο» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου