ΤΟΠΙΚΑ

Κάθειρξη από το Κακουργιοδικείο Βόλου για την παράνομη υιοθεσία βρέφους

κάθειρξη-από-το-κακουργιοδικείο-βόλο-234975

Κατήφεια, δάκρυα και… λιποθυμικά επεισόδια χθες στο Κακουργιοδικείο Βόλου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Βόλου για την υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Λάρισα.

Το δικαστήριο καταδίκασε και τους τρεις κατηγορουμένους, την 21χρονη Βουλγάρα, μητέρα του άμοιρου βρέφους, και τους γονείς της που είναι και οι δύο ηλικίας 52 ετών. Επέβαλε στον κάθε έναν κάθειρξη οκτώ ετών και αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για πέντε έτη, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η 21χρονη μητέρα του βρέφους δάκρυζε στο σκαμνί του κατηγορουμένου, ενώ η ανήλικη αδερφή της που παρακολουθούσε τη δίκη από το ακροατήριο έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε. Οι τρεις καταδικασθέντες, μετά το δικαστήριο οδηγήθηκαν σε φυλακές.

Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή τους όπως ακριβώς κατηγορούνταν, και συγκεκριμένα την καταδίκη της 21χρονης για παράδοση τέκνου σε παράνομη υιοθεσία με πρόθεση την κερδοσκοπία, και των γονιών της για μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία με σκοπό την κερδοσκοπία.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν πρόθεση να δώσουν παράνομα για υιοθεσία το παιδί, αλλά σκόπευαν να κάνουν τη διαδικασία με νόμιμο τρόπο και γι’ αυτό, όπως ισχυρίστηκαν, ο πατέρας της οικογένειας ζητούσε από την αστυνομικό που υποδυόταν την ανάδοχη μητέρα το ποσό των 500 ευρώ, ώστε να πάει στη Βουλγαρία και να πάρει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που ήταν απαραίτητο.

Το Κακουργιοδικείο δεν συγκινήθηκε και από τη «συγγνώμη» που ζήτησε η μητέρα του βρέφους, η οποία λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη γέννηση του παιδιού παρέδωσε το μωράκι της για παράνομη υιοθεσία, για το ποσό των 40.000 ευρώ.

Η εισαγγελέας έδρας είπε ότι «δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί τους. Οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι έπεσαν σε αντιφάσεις. Κάθε φορά ο καθένας λέει τη δική του ιστορία. Ήθελαν εξαρχής να πουλήσουν το παιδί. Ζήτησαν ένα χρηματικό ποσό που θα τους επέτρεπε να βιοποριστούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην πατρίδα τους».

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν από το Νοσοκομείο της Λάρισας στις 25 Απριλίου 2017. Η αστυνομικός που παρουσιάστηκε ως ανάδοχη μητέρα παίρνοντας το μωρό στα χέρια της φώναξε τον πατέρα της 21χρονης να πάει στο αυτοκίνητο όπου ήταν ο δήθεν αδερφός της, κι εκεί στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου ο 52χρονος δέχτηκε και παρέλαβε σε χαρτονομίσματα που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ήταν προσημειωμένα το ποσό των 4.000 ευρώ με τη διαβεβαίωση ότι υπήρχε και το υπόλοιπο συμφωνημένο ποσό.

Οι αστυνομικοί παραβρέθηκαν χθες στο δικαστήριο και έδωσαν αναλυτική περιγραφή εξεταζόμενοι ως μάρτυρες.

Οι απολογίες

«Εγώ δεν έχω σπίτι. Πού να το πάω το παιδί; Οι γονείς μου είναι άρρωστοι. Η μητέρα μου θα πεθάνει. Δεν είχα τη δύναμη να το φροντίζω. Δεν ήθελα να πάει σε κάποιο ίδρυμα. Ήθελα μία καλή οικογένεια να το μεγαλώσει» είπε η 21χρονη, απολογούμενη στο δικαστήριο. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παράνομη υιοθεσία.

Τίποτα, ισχυρίστηκε, δεν γνώρισε για την υιοθεσία και η μητέρα της 21χρονης, ενώ ο πατέρας της οικογένειας είπε ότι ζήτησε μόνο το ποσό των 500 ευρώ για να ταξιδέψει στη Βουλγαρία και να πάρει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Ωστόσο, απολογούμενοι οι καταδικασθέντες έπεσαν σε αντιφάσεις. Η εισαγγελέας έδρας είπε ότι η 21χρονη λέει ότι ήθελε να δώσει το παιδί της γιατί η μητέρα της θα πέθαινε, ενώ η μητέρα της είναι νεότατη. Τόνισε ότι στη συνάντηση που προηγήθηκε στα Φάρσαλα για τη συνεννόηση της παράνομης υιοθεσίας πήγαν όλοι μαζί οι κατηγορούμενοι.

Η εισαγγελέας έδρας επισήμανε ακόμη ότι η μητέρα της οικογένειας παραδέχτηκε ότι ο σύζυγός της ήθελε το ποσό των 40.000 ευρώ. Η 21χρονη, ισχυρίστηκε ότι όταν συζητούνταν το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης είχε απομακρυνθεί από το τραπέζι αλλά στην πορεία επέστρεψε, είπε… και πρόσθεσε ότι ο πατέρας της οικογένειας, όταν η αστυνομικός αρνήθηκε να του δώσει το ποσό των 500 ευρώ, επέμεινε να της τηλεφωνεί και έκλεισε το ραντεβού για την επομένη ημέρα, που η 21χρονη θα έπαιρνε το εξιτήριο και θα αποχωρούσε από το Νοσοκομείο με το βρέφος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου