ΤΟΠΙΚΑ

Καλάθι κοινωνικής προσφοράς από την ΕΒΟΛ

καλάθι-κοινωνικής-προσφοράς-από-την-ε-235163

Μπόνους στην τιμή των σιτηρών, υποτροφίες σε 15 φοιτητές, διατακτικές και τρόφιμα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη και στήριξη των ιδρυμάτων της περιοχής, περιλαμβάνει το «πακέτο» κοινωνικής προσφοράς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και του ΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε ότι παρά την κρίση, η τοπική γαλακτοβιομηχανία και κατ’ επέκταση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου γίνεται ολοένα και πιο εύρωστη οικονομικά. Η ευρωστία αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του Νοεμβρίου, καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση του τζίρου κατά 10% και υπολογίζεται στα 18 εκατ. ευρώ. Η χρονιά μάλιστα αναμένεται να κλείσει με καθαρά κέρδη 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που όπως τόνισε ο κ. Πρίντζος «δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, ανταποδίδοντας στην τοπική κοινωνία τη στήριξη που έχει η ΕΒΟΛ από τους ντόπιους καταναλωτές».

Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής προσφοράς, ο κ. Ν. Πρίντζος ανακοίνωσε ακόμη μία πρωτοβουλία στήριξης των παραγωγών που έχουν παραδώσει το σιτάρι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, καθώς η διοίκηση του συνεταιρισμού αποφάσισε να δώσει επιπλέον 2-3 λεπτά το κιλό, στην ήδη υψηλότερη σε σχέση με την αγορά τιμή με την οποία προμηθεύτηκε φέτος το προϊόν. Η απόφαση του Συνεταιρισμού αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τους αγρότες, καθώς φέτος λόγω των βροχοπτώσεων η ποιότητα των δημητριακών ήταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Το κόστος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό υπολογίζεται από 80-100.000 ευρώ περίπου.

Υποτροφίες σε όλο τον νομό

Επίσης όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Ν. Πρίντζο, την επόμενη Δευτέρα θα παραδοθούν από τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τα βιβλιάρια τραπεζικού λογαριασμού σε 15 φοιτητές απ’ όλη τη Μαγνησία που θα λάβουν την υποτροφία των 400 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, για τις 15 υποτροφίες κατατέθηκαν 110 αιτήσεις. Οι φοιτητές που κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή ότι θα πρέπει να τύχουν αυτής της οικονομικής στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα κριτήρια που είχαν τεθεί, είναι: 1 από το Βελεστίνο, 2 από τα Κανάλια, 1 από τις Γλαφυρές, 1 από άλλη Μεριά, 1 από τον Άγιο Λαυρέντιο, 1 στο Τρίκερι, 1 στην Αγριά ενώ οι υπόλοιποι από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας. Και οι 15 φοιτητές σπουδάζουν σε πόλεις εκτός Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου αποτελεί έναν από τους λίγους Α.Σ. της χώρας, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες καταφέρνει και είναι μια υγιής οικονομική μονάδα με θετικά αποτελέσματα, χωρίς δανεισμό και χωρίς οφειλές. Μάλιστα όπως τονίστηκε και χθες, πραγματοποιεί επενδύσεις εξ ιδίων κεφαλαίων ενώ παράλληλα παρεμβαίνει στην αγορά προσφέροντας ικανοποιητικές τιμές τόσο στους αγρότες όσο και στους κτηνοτρόφους. Φέτος επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ΑΣ Βόλου ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δωρεάν δήλωση ΟΣΔΕ όχι μόνο στα μέλη του αλλά και σε αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη Μαγνησία, με το κόστος να ανέρχεται περίπου στις 300.000 ευρώ.

Αξίζει εξάλλου να υπογραμμιστεί πως την προηγούμενη χρονιά οι παροχές που εδόθησαν τόσο στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους όσο και στο κοινωνικό σύνολο υπερέβησαν τις 700.000 ευρώ, με τις δωρεές δύο ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο Βόλου και το Κ.Υ. Βελεστίνου και ενός μηχανήματος λιθοτριψίας στο ΓΝΒ, τις υποτροφίες σε φοιτητές, τις διατακτικές σε οικογένειες σε όλο τον νομό, τη δωρεάν διανομή γάλακτος σε ιδρύματα και σχολεία κ.ά.

Ν. Πρίντζος: Αφανίζεται ο πρωτογενής τομέας

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε λάβρος κατά της Πολιτείας και όλου του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας πως όσο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Προέβλεψε μάλιστα πως σταδιακά αγρότες και κτηνοτρόφοι αφανίζονται, και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να αναζητήσουν ενιαία γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων πριν να είναι αργά, όπως είπε.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση τόσο μεταξύ των αγροτών όσο και μεταξύ των κτηνοτρόφων, λόγω του υψηλού κόστους αλλά και της υπερφορολόγησης (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κ.ά.) ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου σημείωσε πως πολλοί αγρότες προσπαθούν να πουλήσουν «μαύρα» την παραγωγή τους για να αποφύγουν τη φορολογία.

Παρατήρησε πως η χώρα χωρίς αγροτικό όραμα οδηγείται στο πουθενά και συνεχίζοντας τόνισε: «Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών για τον αγροτικό κόσμο, καθώς ήταν μια χρονιά χωρίς ποιοτική παραγωγή και με χαμηλές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τους φόρους έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Για την κατάσταση αυτή φταίει η έλλειψη βασικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται στο πουθενά, αφού τα ιλιγγιώδη ποσά που εισέρρευσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μορφή επιδοτήσεων, κατασπαταλήθηκαν χωρίς να λυθεί κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα. Θα πρέπει να σκύψουν όλοι πάνω από τα προβλήματα. Την ανησυχία του αγροτικού κόσμου, έχουν υποχρέωση άπαντες να τη λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη», κατέληξε ο κ. Πρίντζος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου