ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η αστική ανάπλαση σε Βόλο -Ν. Ιωνία με επτά έργα

ξεκινά-η-αστική-ανάπλαση-σε-βόλο-ν-ιων-236910

Το πράσινο φως για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, επτά σημαντικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη της πόλης, ανάβει στη σημερινή του συνεδρίαση, στις 6:45 το απόγευμα, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Πρόκειται για επτά έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αποτελούν μέρος των 27 έργων και δράσεων που θα αναπτυχθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα προϋπολογισμού 15.130.000 ευρώ.

Επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο, έρχεται η μελέτη για την επισκευή, ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και ανακαίνιση του δημοτικού θεάτρου Βόλου, που ρημάζει τα τελευταία χρόνια, αναξιοποίητο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του, η πόλη θα αποκτήσει μία σύγχρονη δομή πολιτισμού.

Εκτός από το θέατρο, ανοίγει ο δρόμος και για την ανάπλαση του Παλιού Λιμεναρχείου, με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 680.000 ευρώ. Θα γίνουν στις οδούς Μητροπολίτου Γρηγορίου και Λαχανά και στις οδούς Ν.Βότση και Σερβίων. Στη συμβολή των οδών Λαχανά και Βότση είναι η είσοδος στην πόλη για τους επισκέπτες από τα κρουαζερόπλοια. Προβλέπεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Μητροπολίτου Γρηγορίου που γειτνιάζει με το Λιμεναρχείο, και η συνέχιση της πλακόστρωσης από την οδό Λήμνου έως την οδό Βότση. Στην οδό Βότση προβλέπεται διαπλάτυνση του πεζοδρομίου που επίσης γειτνιάζει με το Λιμεναρχείο, με τελικό πλάτος περίπου 5,00μ. και πλάτος οδού 7,00μ.

Η πόλη θα ενισχύσει το δίκτυο των πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της. Θα διαμορφωθούν ως ήπιας κυκλοφορίας οι οδοί Ογλ (από Ιάσoνος έως Γαλλίας), Τοπάλη (από Αργοναυτών έως Δημητριάδος) και Μαυροκορδάτου (από Ιάσoνος έως 28η Οκτωβρίου). Η παρέμβαση είναι προϋπολογισμού 1.085.000 ευρώ και προβλέπει πλακοστρώσεις, δενδροφυτεύσεις, αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με λεντ φωτιστικά σώματα. Στις συγκεκριμένες οδούς η κίνηση των οχημάτων θα έχει ανώτατο όριο τα 15χλμ ανά ώρα.

Ενα ακόμη έργο προβλέπεται με παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου. Θα δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ και θα γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου,έργο συνολικούπροϋπολογισμού 323.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη θα διαπλατυνθεί το πεζοδρόμιο και θα ανακατασκευαστεί τμήμα της οδού Μαιάνδρου και της οδού Ικάρων.

Σύγχρονος χώρος στάθμευσης θα δημιουργηθεί και επί της οδού Αβέρωφ (πρώην κινηματογράφος Νίκη), με προϋπολογισμό 131.000 ευρώ. Ο χώρος βρίσκεται σε πυκνοδομημένη περιοχή με ανάγκη για περισσότερες θέσεις στάθμευσης, και ανάμεσα στις οδούς Σμύρνης και Γ. Αβέρωφ, οπότε θα έχει δύο εισόδους – εξόδους. Στο χώρο στάθμευσης δημιουργούνται 20 νέες θέσεις πάρκινγκ.

Στο δημοτικό συμβούλιο, αναμένεται να εγκριθεί επίσης η μελέτη για τις παρεμβάσεις στο κτίριο του πρώην υγειονομικού, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ως κέντρο κοινότητας. Οι παρεμβάσεις στις όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου στοχεύουν στην ομαλή και διακριτική εναρμόνισή του με το περιβάλλον του, ενώ ταυτόχρονα το διαφοροποιούν χρονικά και ιστορικά από το διατηρητέο κτίριο Σπίρερ και το Σπιράκι που βρίσκονται σε πίσω πλάνο. Σκοπός είναι η ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων όσο και η παρουσία μίας ομοιόμορφης πλατείας.

Τέλος, εγκρίνεται και η δημιουργία γραφείου διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (jobcenter), προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Θα στεγαστεί στο κτίριο του «Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου» (πρώην Απεντομωτήριο) στη συμβολή των οδών Λαχανά και Λήμνου. Με τις παρεμβάσεις που προτείνονται, το κτίριο διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου