ΤΟΠΙΚΑ

Ενας εκβιασμός κάθε 10 ημέρες

ενας-εκβιασμός-κάθε-10-ημέρες-238150

Στο διαδίκτυο το κακό έχει αγγελικό πρόσωπο, λέει η Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει: Δεν δεχόμαστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους στο Facebook. Μία προφορική καταγγελία πολίτη κάθε δέκα μέρες δέχεται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Κακόβουλοι απειλούν με φωτογραφίες για την έκθεση προσωπικών δεδομένων και πλέον σήμερα ζητούν και χρήματα.

Οπλο – εφιάλτης είναι στα χέρια επιτήδειων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται ολοένα και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση και αρκετά συχνά πέφτουν θύματα εκβιασμών.

Οι κακόβουλοι χρήστες έχουν ψεύτικα προφίλ και ταυτότητα και καταφέρνουν να πιάνουν συζητήσεις. Δεν είναι τυχαίο που η Αστυνομία λέει ότι το κακό στο διαδίκτυο έχει αγγελικό πρόσωπο. Παίρνουν τις φωτογραφίες που ζητούν ή ενεργοποιούν και κάμερες, και μόλις επιτύχουν τον σκοπό τους τότε χτυπούν αλύπητα τον στόχο τους.

Οι επιτήδειοι εξαφανίζονται πάντοτε σε απρόσμενη χρονική στιγμή και έχοντας πάρει το υλικό που χρειάζονται βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Εχουν απαιτήσεις, απειλούν, εκβιάζουν.

Ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γεώργιος Ντιζές λέει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις γνωριμίες μας στο διαδίκτυο. Τα άτομα που γνωρίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να μην είναι αυτά που λένε, επισημαίνει. Πίσω από ένα προφίλ μπορεί να κρύβεται μία ψεύτικη φωτογραφία, μία άλλη ταυτότητα, προειδοποιεί.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ζει από το κοντά τον φόβο και την αγωνία ανθρώπων που πέφτουν θύματα τέτοιας δράσης. Όπως ενημερώνει, πρόκειται και για ανήλικους αλλά και για ενήλικες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν σήμερα ευρεία αποδοχή από όλες τις ηλικίες.

Ειδικά οι νέοι, πρέπει να προσέχουν δυο φορές. «Εχουν την τάση να δέχονται πολλά αιτήματα φιλίας ώστε να νιώθουν όμορφοι και αποδεκτοί. Όμως δεν ξέρουν ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω» εξηγεί ο ίδιος.

Η συμβουλή που έδινε παλαιότερα η Αστυνομία στα παιδιά, να μην παίρνουν δώρα από αγνώστους, σήμερα έχει αλλάξει. Η προτροπή είναι να μη δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει από υποθέσεις υποκλοπής φωτογραφιών μέχρι εκβίασης για έκθεση προσωπικών δεδομένων με κίνητρο το χρήμα…

Βολιώτης είδε απρόσμενα να εξαφανίζεται από την οθόνη του η γυμνή εικόνα που έβλεπε μπροστά του και ένα άλλο πρόσωπο που εμφανίστηκε από το πουθενά άρχισε να ζητάει χρήματα απειλώντας με αξιοποίηση του υλικού που είχε στα χέρια του. Κορίτσι νόμιζε ότι μιλούσε με συνομήλικη και εμπιστεύτηκε φωτογραφίες.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά περιστατικά, ενός ενήλικα και μίας ανήλικης που είχαν όμως κοινά στοιχεία. Η Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου βίωσε την έντονη αγωνία τους. Είχαν κάνει το λάθος να δεχθούν αιτήματα φιλίας από άγνωστα άτομα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν χρησιμοποιούνται με κακόβουλο τρόπο μόνο από αγνώστους αλλά και από γνωστά άτομα. Κυρίως ζευγάρια που χωρίζουν απασχολούν συχνά την Αστυνομία, όπως και παρέες εφήβων που τσακώνονται και διαλύονται.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έχει δεχτεί ήδη πολλά αιτήματα για διαλέξεις και άρχισε ενημέρωση στα σχολεία για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.

Τι συμβουλεύει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Συγκεκριμένα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών και συστήνει σε όλους να αποφεύγουν την καταγραφή προσωπικών τους δεμένων και να μην εκτίθενται σε τέτοιου είδους κακόβουλες προσεγγίσεις.

Επιπλέον συστήνει: Να μη συνομιλούμε με αγνώστους στο Διαδίκτυο. Να μη συναινούμε στο άνοιγμα κάμερας και βίντεο για συνομιλίες με αγνώστους στο Διαδίκτυο. Να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στα αιτήματα φιλίας και τις προσεγγίσεις που δεχόμαστε μέσω Διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.·Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.

Η εγκληματικότητα του διαδικτύου

Οι βασικότερες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας που αναπτύσσονται μέσω του διαδικτύου είναι η πορνογραφία ανηλίκων, κακόβουλες εισβολές σε δίκτυα, μέθοδοι επιθέσεων, κακόβουλο λογισμικό, επιθέσεις σε διαδικτυακούς τόπους, πειρατεία λογισμικού, διαδικτυακή πειρατεία, απάτες.

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (cyberbullying) είναι οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης ψηφιακών συσκευών (Η/Υ, Tablets, κινητών τηλεφώνων).

Ο ψηφιακός εκφοβισμός μοιάζει πολύ με τον απλό εκφοβισμό, αφού υπάρχει θύτης, θύμα και παρατηρητές. Έχει όμως και μερικές σημαντικές διαφορές, όπως:

– μπορεί να φτάσει σε πολύ λίγο χρόνο σε πολλούς παραλήπτες.
– ο θύτης νιώθει ότι μπορεί να παραμείνει ανώνυμος.
– η έλλειψη προσωπικής επαφής με το θύμα κάνει τον δράστη σκληρότερο.
– το θύμα πλήττεται στο σπίτι και στον προσωπικό του χώρο.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παρενόχληση μέσω διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), τα γραπτά μηνύματα (sms), μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms), ιστολόγια (blogs) και διαδικτυακά παιχνίδια (internet games).

Πώς εκδηλώνεται το cyberbullying

Αυτοί που ασκούν εκφοβισμό χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να παρενοχλήσουν, να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να εκβιάσουν, να δυσφημήσουν και, σε μερικές περιπτώσεις, να υποδυθούν τρίτους ή να υποκλέψουν την ταυτότητά τους.

Μερικές από τις πιο κοινές μεθόδους είναι η αποστολή κειμένων, e-mail, ή άμεσων μηνυμάτων με προσβλητικό περιεχόμενο, η κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social networks), ιστολόγια (blogs) ή άλλες ιστοσελίδες με μοναδικό σκοπό την παρενόχληση, διάδοση φημών και ψευδών γεγονότων με σκοπό τη δυσφήμιση σε τρίτους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστολόγια, ιστοσελίδες κ.ά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου