ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών για την πυρασφάλεια στα σχολεία

κραυγή-αγωνίας-εκπαιδευτικών-για-την-238925

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών για την πυρασφάλεια στα σχολεία: «Περπατάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια». Οι εκπαιδευτικοί δεν νιώθουν επαρκώς επιμορφωμένοι να αντιμετωπίσουν στα σχολεία μια πυρκαγιά, και την ίδια ώρα τα σχολικά κτίρια δεν είναι θωρακισμένα απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από το σύνολο των 74 γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι σχολικές μονάδες που διαθέτουν έστω μελέτη πυρασφάλειας. Χθες, με έγγραφό του στα σχολεία, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, ζήτησε ενημέρωση για τα σχολεία που διαθέτουν μελέτες, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογήσει παρεμβάσεις στους κατά τόπους δήμους, προκειμένου όλα τα σχολικά κτίρια να αποκτήσουν τα απαραίτητα σχέδια που δεν είναι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σεμινάριο καθηγητών σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια, αλλά και σχολεία Ειδικής Αγωγής σε ζητήματα πυρασφάλειας.

Την επιμόρφωση έκανε ο πυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Ηλίας Γκουρτζαλής, και ο αξιωματικός του γραφείου πυρασφάλειας, κ. Ιωάννης Σακελλαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Γκουρτζαλή οι κίνδυνοι πυρκαγιάς στα σχολεία μπορεί να προέρχονται από ένα απλό βραχυκύκλωμα, μια αμελή συντήρηση σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, από λεβητοστάσια και δεξαμενές καυσίμων. «Βεβαίως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κακόβουλη ενέργεια, αλλά οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από απλά καθημερινά πράγματα», είπε ο κ. Γκουρτζαλής, τονίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών για να αντιμετωπίσουν ένα συμβάν. «Το σημαντικό είναι να γίνονται ασκήσεις για εκκενώσεις κτιρίου, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια, να αποφεύγεται ο πανικός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και εγκλωβισμούς ατόμων», σημείωσε.

Το σεμινάριο θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για καθηγητές γυμνασίων, ενώ θα ακολουθήσει και πρακτική άσκηση μέσα στον Δεκέμβριο.

«Ξυπόλητοι στα αγκάθια»

«Περπατάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια. Είμαστε εντελώς ανεκπαίδευτοι και βάζουμε το μυαλό μας ως επιστήμονες για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Μας φυλάει ο Θεός και δεν αντιμετωπίσαμε κάτι πολύ σοβαρό. Είναι προφανές ότι χρειάζεται εκπαίδευση, χρειάζονται σεμινάρια και ως προς αυτό είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να γίνονται πολλές ασκήσεις ώστε να συνηθίσουμε. Γιατί όταν έρθει η ώρα, θα κάνεις αυτό που έχεις συνηθίσει», περιέγραψε το πρόβλημα ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Νίκος Κατσαβριάς.

Λεβητοστάσια «γυμνά»

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Αγριάς, Γιώργος Καμπλιώνης, έθιξε το ζήτημα των λεβητοστασίων στα σχολεία. «Όπως ενημερωθήκαμε σε προηγούμενο σεμινάριο, τα λεβητοστάσια πρέπει να είναι θωρακισμένα με ειδικές πόρτες. Ωστόσο το κόστος δεν μπορούν να το σηκώσουν τα σχολεία και οι σχολικές επιτροπές. Θα πρέπει να βγει ένα κονδύλι για να αλλάξουν οι πόρτες των λεβητοστασίων αν θέλουμε ασφάλεια στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πυροσβεστήρες και τα σχέδια δεν αρκούν για την αντιμετώπιση ενός κινδύνου πυρκαγιάς στα σχολεία. «Χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη και ενημέρωση και κυρίως μέσα από βιωματικά σεμινάρια», ανέφερε.

«Ακάλυπτοι» οι εκπαιδευτικοί

Πέρα από τα μέτρα και τα μέσα, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν και για το κατά πόσο καλύπτονται από τον νόμο όταν κάτι πάει στραβά σε ένα σχολείο. «Υπάρχει μία ένσταση: κατά πόσο μας καλύπτει το νομικό πλαίσιο ώστε να προβώ στις ενέργειες που πρέπει. Και τι θα γίνει αν κάτι πάει στραβά και έρθει ο γονέας με έναν καλό δικηγόρο και μας κυνηγήσει. Θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα ο νόμος του καλού Σαμαρείτη σε διαφορετική περίπτωση είμαστε όλοι εκτεθειμένοι», είπε ο εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Αριστοτέλης Βαβίτσας.

Ερευνα για τις μελέτες πυρασφάλειας στα σχολεία

Μετά από παρότρυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου

Κάθε σχολείο υποχρεούται βάσει Νόμου να διαθέτει μελέτη πυρασφάλειας. Ωστόσο από το σύνολο των 74 γυμνασίων και λυκείων, ελάχιστα είναι εκείνα που διαθέτουν τη μελέτη, «που δεν είναι μόνο τυπική αλλά και ουσιαστική», όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης στον χαιρετισμό του στη χθεσινή έναρξη του σεμιναρίου πυρασφάλειας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μετά από παρότρυνση της Πυροσβεστικής, έστειλε έγγραφο στο σύνολο των σχολείων, προκειμένου να απαντήσουν αν διαθέτουν μελέτη πυρασφάλειας.

«Βάσει των απαντήσεων θα παρέμβουμε σε επίπεδο δήμων, προκειμένου όλα τα σχολεία να αποκτήσουν μελέτες πυρασφάλειας», είπε ο ίδιος. «Κάνουμε προσπάθειες για τη θωράκιση των σχολείων μας απέναντι σε κινδύνους που απαιτούν άμεση παρέμβαση», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου