ΤΟΠΙΚΑ

Διασώστες σε κίνδυνο λόγω αμέλειας πολιτών

διασώστες-σε-κίνδυνο-λόγω-αμέλειας-πο-239201

Η απουσία μέτρων πρόληψης από τους ίδιους τους πολίτες σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι ικανή να «τινάξει στον αέρα» ολόκληρο το σχέδιο «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση πλημμυρών και κυρίως χιονοπτώσεων. Εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι και άτομα με προβλήματα υγείας που χρίζουν διακομιδής στο Νοσοκομείο κινητοποιούν δυνάμεις διασωστικών συνεργείων, τα μέλη των οποίων πολλές φορές διατρέχουν και οι ίδιοι κινδύνους ακόμη και για τη ζωή τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Βόλου ενόψει χειμώνα, όταν ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων, Δημήτρης Λιβογιάννης, αναφέρθηκε στη «χιονοστοιβάδα» εκκλήσεων που υπάρχουν από κτηνοτρόφους στα ορεινά του Δήμου Βόλου για απεγκλωβισμούς και παροχή βοήθειας σε τροφή και νερό για τα ζώα τους.

«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, και όταν ενημερώνονται για άσχημες καιρικές συνθήκες να φροντίζουν να έχουν απόθεμα σε νερό και τροφή στα ποιμνιοστάσιά τους. Εχει παρατηρηθεί πολλές φορές να γνωρίζουν τις καιρικές συνθήκες και να τις αψηφούν», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Ευ. Λιαπόπουλος.

Επί του θέματος υπερθεμάτισε και ο διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, Θανάσης Καλαμπόκας. «Όταν μας καλούν για βοήθεια θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος να μας ενημερώνει για τη διαδρομή, για να μη βρεθούμε ξαφνικά σε καμιά χαράδρα», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχουν τα σωστικά συνεργεία.

«Δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι. Πρόβλημα δημιουργείται και με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως είναι οι νεφροπαθείς, κι ενώ απαιτείται να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, δεν φροντίζουν όταν ενημερώνονται για χιονοπτώσεις να μείνουν σε ένα σπίτι συγγενή τους στο κέντρο του Βόλου. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε να τους απεγκλωβίζουμε από δύσβατες περιοχές», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, Βασίλης Ηλιόπουλος.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι τοπικές κοινότητες να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, προκειμένου τα συνεργεία να επικεντρώνονται σε πραγματικά έκτακτα περιστατικά, και από πλευράς του Δήμου Βόλου να ζητηθούν στοιχεία για τα άτομα με προβλήματα υγείας, προκειμένου επίσης να ενημερώνονται να αλλάζουν κατοικία για τις ημέρες που θα διαρκεί ο χιονιάς.

Ανάγκη συντονισμού

Στην ίδια σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού του συνόλου των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει ιεράρχηση των προβλημάτων και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Τιλελή, «επικρατεί μπάχαλο με το συντονισμό των υπηρεσιών όταν παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα». «Θα πρέπει να υπάρξει ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα περιστατικά, κι από εκεί θα ενημερώνονται τα συνεργεία και θα ορίζεται πού πρέπει να πάει ο καθένας. Γιατί παρατηρείται ο καθένας να ζητάει ό,τι θέλει απ’ όποια υπηρεσία θέλει. Και οι συγκεκριμένες στιγμές είναι κρίσιμες, καθώς οι δυνάμεις δεν είναι απεριόριστες σε προσωπικό», συμπλήρωσε ο κ. Τιλελής.

Σε ετοιμότητα

Οι φορείς δήλωσαν πάντως έτοιμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ενόψει χειμώνα. Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θ. Θεοδώρου, είπε ότι έχουν ήδη γίνει προμήθειες σε αλάτι και διαγωνισμός για τη μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτών, που ενδεχομένως χρειαστεί να συνδράμουν το προσωπικό του Δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Πράττος επεσήμανε ακόμη ότι έχει συντηρηθεί ο υπάρχων στόλος προκειμένου να είναι «ετοιμοπόλεμος».

Στα ευαίσθητα για πλημμύρες σημεία της πόλης, όπου δίνεται έμφαση κάθε φορά, αναφέρθηκε ο κ. Λιαπόπουλος και συγκεκριμένα στις συνοικίες Νεάπολης, Αγ. Αναργύρων, Αλυκών, Παγασών, στρατόπεδο στη Ν. Ιωνία. Δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι έτοιμη στον μέγιστο βαθμό για να ανταποκριθεί σε τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Στο πλευρό του δήμου δήλωσαν ότι βρίσκονται η 111 Πτέρυγα Μάχης, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, το Δασαρχείο αλλά και οι εθελοντικές ομάδες: Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Σταυρούλα Παπαθανασίου, είναι σε αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και τον αρμόδιο υπάλληλο Μιχάλη Χουβαρδά. Μάλιστα ο κ. Χουβαρδάς επεσήμανε ότι «πέρυσι δώσαμε διαπιστευτήρια», αναφερόμενος στον καλό συντονισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου