ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έστειλαν τα παιδιά τους σχολείο στο Δ.Σ. Τρικερίου

δεν-έστειλαν-τα-παιδιά-τους-σχολείο-στ-240951

Αδειο από μαθητές έμεινε χθες το δημοτικό σχολείο στο «ακριτικό» Τρίκερι. Οι γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν για μία ακόμη φορά τα παιδιά τους στο σπίτι απέχοντας από τα μαθήματα. Ηταν ο δικός τους τρόπος διαμαρτυρίας απέναντι στη λειτουργική υποβάθμιση του σχολείου τους από τριθέσιο σε διθέσιο, που έχει ως αποτέλεσμα να «χάνουν» και τις ειδικότητες των αγγλικών και της γυμναστικής. Παρά τις δεσμεύσεις προ μηνός περί του αντιθέτου, το σχολείο θα κληθεί να λειτουργήσει με δύο δασκάλους, χωρίς γυμναστή και χωρίς τα παιδιά να διδάσκονται αγγλικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηταν στις 16 Οκτωβρίου, πριν από ένα μήνα, όταν οι γονείς ξεσηκώνονταν και, μαζί με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Νίκο Φορτούνα, πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να καλυφθεί η κενή θέση δασκάλου και να μην υποβαθμιστεί το σχολείο τους.

Τότε, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας, Γ. Πολύζος, δήλωνε στους γονείς, δεσμευόμενος για την κάλυψη του κενού για τρίτο δάσκαλο, μετά τις συνεχείς αναρρωτικές άδειες που έπαιρνε η διορισμένη στο σχολείο από το ΠΥΣΠΕ δασκάλα: «Ο αριθμός των παιδιών δεν δικαιολογεί να είναι τριθέσιο. Εμείς όμως αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένο και ότι πρέπει να το στηρίξουμε».

Τότε μάλιστα το θέμα είχε φθάσει να συζητηθεί μέχρι τη Βουλή.

Ένα μήνα μετά, στον απόηχο των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών θέσεων, οι φόβοι των γονέων για υποβάθμιση του σχολείου τους βγήκαν αληθινοί.

Στο Δημοτικό Σχολείο Τρικερίου προσλήφθηκε αναπληρώτρια μόνο για το ολοήμερο τμήμα. Οι 22 μαθητές των έξι τάξεων χωρίζονται σε δύο τμήματα για να κάνουν μάθημα, το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι από τη στιγμή που λειτουργικά είναι διθέσιο, το σχολείο δεν προβλέπεται να έχει γυμναστή και εκπαιδευτικό αγγλικών.

Οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες σε αποχή, μην επιτρέποντας στα παιδιά τους να πάνε σχολείο, διαμαρτυρόμενοι για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων.

«Με 22 μαθητές δεν νομιμοποιούμαστε να προσλάβουμε και τρίτο δάσκαλο. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για απομακρυσμένο σχολείο και θα πρέπει να το στηρίζουμε, ωστόσο ο αριθμός των παιδιών δεν δικαιολογεί και τρίτη θέση δασκάλου», δήλωνε χθες ο κ. Πολύζος. Ερωτηθείς δε, τι άλλαξε σε σχέση με ένα μήνα πριν, είπε: «Για να γίνει ένα σχολείο τριθέσιο πρέπει να έχει 31 μαθητές και πάνω. Όταν κάναμε το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου είχαμε 26 παιδιά. Τότε με τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής συμβούλου είπαμε να το λειτουργήσουμε ως τριθέσιο. Ωστόσο τέσσερα παιδιά πήραν μεταγραφή και έμειναν 22 μαθητές».

Σημειώνεται ότι η δασκάλα που τοποθετήθηκε στο σχολείο, αλλά δεν παρουσιάστηκε καν καθώς λόγω ασθένειας, είχε διαδοχικές αναρρωτικές άδειες, μετακινήθηκε σε άλλο σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου