ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε η Μαίρη Μουρτζοπούλου

απεβίωσε-η-μαίρη-μουρτζοπούλου-241536

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα, το άγγελμα του θανάτου της Μαίρης Μουρτζοπούλου, διακεκριμένης μουσικοπαιδαγωγού, η οποία έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας μεγάλη πολιτιστική και εκπαιδευτική παρακαταθήκη.

Ηταν σύζυγος του Μένιου Μουρτζόπουλου, του διακεκριμένου Βολιώτη συνθέτη, ποιητή, φιλόλογου και δικηγόρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2005, ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια η «ψυχή» του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ωδείου, δίνοντας τα φώτα της μουσικής γνώσης σε δεκάδες παιδιά της πόλης, τα οποία διαπρέπουν σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ακούραστη Μαίρη Μουρτζοπούλου, δίδασκε μέχρι το 2000 στο παράρτημα Βόλου του Ελληνικού Ωδείου, προτρέποντας τους μαθητές της: «Να τραγουδούν τα χέρια σου, να τραγουδά και το μυαλό σου».

Γόνος επίλεκτης οικογένειας, διακρίθηκε για τη μόρφωση, την αγάπη για τη μουσική, την αγάπη της στο παιδί και την αφοσίωσή της στην οικογένειά της, τον σύζυγο και τις κόρες της, Ντάτη και Φοίβη, καμαρώνοντας για τα πέντε εγγόνια της.

Στο μαθητολόγιό της καταγράφονται μεγάλα ονόματα της μουσικής, Βολιώτες οι οποίοι διακρίνονται σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ των μαθητών της καταγράφονται τα ονόματα των: Νίκου Χριστοδούλου, Ερρίκου Φρεζή, Παντελή Πολυχρονίδη, του ανεψιού της Νίκου Τσαούση, επίσης των εκπαιδευτικών Μιχάλη Χατζηκωτέλη, Βαγγέλη Παυλίδη, Ιωάννας Πετρούτσου, Ευθυμίας Βραχνιά, Ιωάννας Τσακνάκη, Αθανασίας Κινδελή, Εύης Κούκου, Βαγγελίτσας Τσιμητρά, της μουσικού Φιλίτσας Μουρτζοπούλου και του συζύγου της Ευστάθιου Γραμμένου, Ιεροψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, και πολλών ακόμη.

Η Μαίρη Μουρτζοπούλου ανέπτυξε σπουδαίο μουσικοπαιδαγωγικό έργο, υιοθέτησε καινοτόμες μεθόδους εκμάθησης για πιάνο και σολφέζ, ειδικά για τα μικρά παιδιά, έχει γράψει περισσότερα από 100 τραγούδια για παιδιά με δικά της λόγια και εμφύσησε στους μαθητές της την αγάπη για τη μουσική.

Με πολύ συγκινητικά λόγια αποχαιρέτησε τη Μαίρη Μουρτζοπούλου, ο ανεψιός της Νίκος Τσαούσης, τενόρος στη Λυρική, σημειώνοντας στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Το «πρότυπό» μου, έφυγε από κοντά μας ….. “να τραγουδούν τα χέρια σου, να τραγουδά το μυαλό σου” 1926-2017. Καλό ταξίδι αγαπημένη Θεία Μαίρη».

Το τελευταίο αντίο θα της απευθύνουν οι δικοί της άνθρωποι και η τοπική κοινωνία, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ανω Βόλο. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου