ΤΟΠΙΚΑ

«Πίσω από τα σίδερα»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες μαθητών

πίσω-από-τα-σίδερα-συγκλονιστικές-μ-242030

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες μαθητών από την εμπειρία τους στις φυλακές του κόσμου, που καταγράφονται στις σελίδες του τέταρτου κατά σειρά βιβλίου που εκδίδει το 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που λειτουργεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων της πόλης. Οι συνθήκες σε φυλακές σε 13 χώρες του κόσμου, περιγράφονται με ρεαλισμό στο βιβλίο, που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα, αύριο, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πίσω από τα σίδερα», τιτλοφορείται το νέο πόνημα των έγκλειστων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, που παρακολουθούν μαθήματα στο δημοτικό σχολείο που λειτουργεί… πίσω από τα σίδερα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του σχολείου, Θανάση Καραγιάννη, και φέτος το βιβλίο γράφτηκε με τη μέθοδο της συνέντευξης των κρατούμενων-μαθητών. Συγγραφική ομάδα εκπαιδευτικών πήρε συνεντεύξεις από τους μαθητές που περιέγραψαν τις συνθήκες κράτησης και επιχείρησαν να μεταφέρουν σχεδόν αυτούσιες τις περιγραφές τους στις 50 σελίδες του βιβλίου, αφού προηγουμένως οι αναφορές τους για τυχόν ακραίες συνθήκες διασταυρώθηκαν με πηγές όπως η Διεθνής Αμνηστία. «Οι μαθητές μας λόγω της παραβατικής ή στα όρια της παραβατικότητας συμπεριφοράς τους έχουν βρεθεί σε φυλακές σε διάφορες χώρες του κόσμου και μας περιέγραψαν τις συνθήκες», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Σοκ προκάλεσαν οι μαρτυρίες για τις σκληρές συνθήκες στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας, σε αντίθεση με τις φυλακές στη Σουηδία που διαθέτουν ακόμη και… λαπ τοπ.

«Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. Σημειώνεται ότι είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του σχολείου με το «Σε ένα πιάτο ο κόσμος όλο», που περιείχε συνταγές από τις χώρες προέλευσης των μαθητών, το «Η ανατολή της ζωής στις γειτονιές του κόσμου», με ήθη και έθιμα από τον γάμο και τη βάπτιση, και το «Ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάσεις».

Βραβείο UNICEF

Το τρίτο συγγραφικό πόνημα των έγκλειστων-μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αφίσα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου, έδωσε στο 33ο Δ.Σ. Βόλου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, ένα ακόμη βραβείο από τη UNICEF.

Με την αφίσα τους οι μαθητές έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της UNICEF και πρόσφατα η διεύθυνση του σχολείου ενημερώθηκε ότι το έργο των παιδιών βραβεύτηκε. Πριν από 3 χρόνια, το σχολείο είχε λάβει ειδικό βραβείο «Ν. Αναλυτής», επίσης σε διαγωνισμό της UNICEF.

Φέτος, το βραβείο τους θα το παραλάβουν στις 21 Νοεμβρίου.

Δημιουργούν βοτανόκηπο

Για να νοστιμίσουν το φαγητό της φυλακής

Οι δράσεις όμως των μαθητών του σχολείου δεν σταματούν. Ηδη σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει αρχίσει να δημιουργείται βοτανόκηπος, σε χώρο του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων, που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως πάρκινγκ.

Ο χώρος περιμετρικά του φυλασσόμενου προαυλίου του ειδικού καταστήματος κράτησης, έχει σκαφθεί, έχει οργωθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να φυτευτούν βότανα: ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι και τσάι.

Οι ίδιοι οι μαθητές θα απασχοληθούν στη συγκομιδή και την αποξήρανση, και την… παραγωγή τους θα παραδώσουν στην κουζίνα των φυλακών για «να νοστιμίσουν το φαγητό τους», όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Μάλιστα, με αφορμή τον βοτανόκηπο, έχουν ξεκινήσει στο σχολείο μαθήματα βοτανολογίας, όπου οι μαθητές δεν είναι οι μοναδικοί που μαθαίνουν για τα βότανα και τις ιδιότητές τους…. Και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί γίνονται μαθητές των μαθητών τους, γνωρίζοντας άγνωστα σε ίδιους βότανα, διαδεδομένα όμως για τις ιδιότητές τους, στις χώρες προέλευσης των έγκλειστων νέων.

Σημειώνεται ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά, στο 33ο Δ.Σ. Βόλου παρακολουθούν μαθήματα 31 συνολικά μαθητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου