ΤΟΠΙΚΑ

Πρόκληση η συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ για την Πολυτεχνική

πρόκληση-η-συγχώνευση-αει-τει-για-την-π-242228

Στη «σκιά» της επιχειρούμενης συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία των αποφοίτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η αντιστοίχιση των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ. με τα υπόλοιπα τμήματα μηχανικών των ΤΕΙ, συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόσκληση. Προχθές το βράδυ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος, συναντήθηκε με τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Αθανάσιο Λουκά, και τους προέδρους των τμημάτων της σχολής, προκειμένου να συζητήσουν επί της διαδικασίας.

«Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν χρόνια με το πρόγραμμα Αθηνά. Τότε η διαδικασία γινόταν από τα άνω, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και μάλιστα στρεβλά σε ορισμένες περιπτώσεις. Τώρα ακολουθείται μια άλλη διαδικασία, από τα κάτω, από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που αναζητούν τρόπους που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε συνενώσεις. Γενικά είμαστε θετικοί επί της αρχής. Δεν είμαστε αρνητικοί πρέπει να διασφαλιστούν όμως ορισμένα πράγματα», ανέφερε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να βγει ενισχυμένο με νέα τμήματα, ωστόσο δεν μπορεί να λειτουργεί δύο ή τρία τμήματα πολιτικών μηχανικών για παράδειγμα.

Μείζον επίσης ζήτημα αποτελεί ο αριθμός των εισακτέων. «Εμείς δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε περισσότερους φοιτητές. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλα προγράμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκάς, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν προτάσεις για νέα τμήματα σε διαφορετικά αντικείμενα που δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή στο Π.Θ.

Προτάσεις υπάρχουν και για διετή προγράμματα σπουδών, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να κατευθυνθούν στην τεχνολογική εκπαίδευση.

«Είναι ακόμη αρχή. Γίνονται συζητήσεις, διαμορφώνονται προτάσεις», ανέφερε ο κ. Λουκάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου