ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση ρευματοκλοπών στον Βόλο

εξαρση-ρευματοκλοπών-στον-βόλο-243704

Η ρευματοκλοπή μπορεί να διώκεται ποινικά, τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή» το τελευταίο διάστημα, παρ’ όλα αυτά όμως τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στον Βόλο, τα οποία κάθε μήνα αποστέλλονται στην Αθήνα, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις ρευματοκλοπών. Στην «τσιμπίδα» έχουν πέσει από ιδιωτικές κατοικίες μέχρι επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών, οι οποίες τιμωρήθηκαν με «βαριές καμπάνες». «Βασίλειο» εξάλλου ρευματοκλοπών χαρακτηρίζεται ο καταυλισμός των αθιγγάνων στο Αλιβέρι. Χθες Τρίτη στήθηκε ακόμη μία εκτεταμένη επιχείρηση της ΔΕΔΔΗΕ με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Δύο άτομα συνελήφθησαν και σήμερα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα για ρευματοκλοπή που ανέρχεται στα 24.000 ευρώ συνολικά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πατέντες με άγκιστρα, λαμάκια, μαγνητάκια και σπρέι, με τα οποία ουσιαστικά «αδρανοποιείται» ο μετρητής, γυμνά καλώδια και πρόχειρες συνδέσεις με τον πλησιέστερο στύλο της ΔΕΗ, αποτελούν σήμα κατατεθέν για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στον Βόλο ότι υπάρχει θέμα. Μαζί και ο πονοκέφαλος για τα τοπικά συνεργεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, καθώς εκτός από την οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η επιχείρηση, ελλοχεύουν και πολλοί κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα του καθενός.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΔΗΕ στον Βόλο που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι αποκλίσεις από λογαριασμό σε λογαριασμό είναι το πρώτο «καμπανάκι» που ενεργοποιεί αμέσως τον μηχανισμό της επιχείρησης καθώς υπάρχει πλέον μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο εκτός όλων των άλλων εκδίδει και στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος για κάθε πελάτη. «Για εμάς που είμαστε γνώστες του αντικειμένου, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε όταν καταγράφεται απόκλιση από λογαριασμό σε λογαριασμό, αν πρόκειται για αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς ή αν έχει μπει ανθρώπινος δάχτυλος», σημείωσε χαρακτηριστικά τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ.

Η έξαρση του φαινομένου χρονολογείται από την έναρξη της κρίσης, χρόνο με τον χρόνο όμως τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, αφού εκτός από νοικοκυριά, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ρευματοκλοπές σε επιχειρήσεις μικρής κλίμακας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ρευματοκλοπή, δεν παίρνουν όλες τη δικαστική οδό. Όσοι ωστόσο παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, πληρώνουν επίσης όλο το ποσό που έπρεπε να έχουν καταβάλει με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που απέφευγαν, συνυπολογίζοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα

Επειδή το πρόβλημα έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας για τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), η εταιρεία εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι «κλεμμένες» κιλοβατώρες να πληρώνονται με προσαύξηση από 30% έως 90%, ενώ ο παραβάτης, ανάλογα με το είδος της σύνδεσης που διαθέτει, να πληρώνει εφάπαξ πρόστιμο από 300 έως 700 ευρώ, όταν διαπιστώνεται η σχετική παράβαση, ενώ παράλληλα δεν θα έχει το δικαίωμα να αναζητήσει αλλού πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ΔΕΔΗΕ είναι υποχρεωμένη να βάλει ένα φραγμό στην ασυδοσία, και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσοι νομίζουν ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο. Μόλις ενεργοποιηθούν τα νέα πρόστιμα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα όσοι διαπιστωθεί πως είναι υπόλογοι για ρευματοκλοπή», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος άνθρωπος.

Νέα έφοδος χθες από ΔΕΔΔΗΕ με τη συνδρομή της Αστυνομίας

Για πολλοστή φορά χθες το πρωί συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, με τη συνδρομή μεγάλης αστυνομικής δύναμης, έκαναν έφοδο στον καταυλισμό των αθιγγάνων στο Αλιβέρι και στις παρακείμενες κατασκευές στην περιοχή του Ξηριά. Στους δύο καταυλισμούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους αθίγγανους να σπεύδουν να προλάβουν μήπως και ξεκρεμάσουν καλώδια από τους παρακείμενους στύλους, και άλλους να σκεπάζουν με χαρτόνια και καδρόνια ό,τι είχε απομείνει από ρολόγια της ΔΕΗ, τα οποία φυσικά δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, διότι για τη ΔΕΗ δεν υφίσταται οικιακός πελάτης.

Στα δυο σπίτια όπου διέμεναν οι δύο συλληφθέντες, μία 42χρονη γυναίκα και ένας 19χρονος, διαπιστώθηκε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω καλωδίου που δεν είχε τοποθετηθεί όπως προβλέπεται από την εταιρεία παροχής ρεύματος, αλλά αυτοσχέδια από τους ενοίκους, χωρίς να υπάρχει μετρητής, με συνέπεια να γίνεται κατανάλωση ρεύματος χωρίς καταμέτρηση και χρέωση. Στην πρώτη περίπτωση το ποσό της ρευματοκλοπής ανέρχεται στις 8.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στις 16.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα. Η επιχείρηση κράτησε μέχρι νωρίς το μεσημέρι, και ευτυχώς σε σχέση με άλλες φορές, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ, ήταν «αναίμακτη». Η παρουσία της Αστυνομίας προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΔΕΗ είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη στην περιοχή, καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί επεισόδια, υπάλληλοι των συνεργείων έχουν, δεχθεί επιθέσεις και έτσι κρίθηκε απαραίτητο στην κάθε «έφοδο» να υπάρχουν ενισχύσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πως εκτός από το ρεύμα που κλέβουν, κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους. Τα γυμνά καλώδια ανάμεσα στις παράγκες, αποτελούν ανά πάσα στιγμή κίνδυνο για ηλεκτροπληξία. Οι κάτοικοι του καταυλισμού αναγκάζονται να κλέβουν ρεύμα από κάποιο κοντινό στύλο της ΔΕΗ έχοντας φτιάξει αυτές τις πατέντες για τη ρευματοδότηση του καταυλισμού, αγνοώντας τους κινδύνους που ελοχεύουν», προσθέτει με νόημα τεχνικός της ΔΕΔΔΗΕ, που πολύ συχνά συμμετέχει σε επιχειρήσεις ανάλογες με τη χθεσινή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου