ΤΟΠΙΚΑ

Γεύση Ζαγοράς στη Γαλλία από τη διάσημη σεφ Ντίνα Νικολάου

γεύση-ζαγοράς-στη-γαλλία-από-τη-διάσημ-245798

Η παραδοσιακή γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα της Ζαγοράς, οι άνθρωποι, η φιλόξενη διάθεση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και οι ομορφιές της περιοχής, κυριαρχούν στις σελίδες του νέου βιβλίου της Ντίνας Νικολάου που κυκλοφορεί στη Γαλλία. Η διάσημη σεφ δηλώνει λάτρης της περιοχής μας, την οποία αναδεικνύει στο βιβλίο της με τίτλο «Grèce… La Cuisine Authentique» δηλαδή «Ελλάδα… Η αυθεντική κουζίνα», που είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στα γαλλικά και κάνει θραύση στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με την πολυβραβευμένη σεφ, η οποία είναι πρέσβειρα των ελληνικών και ιδιαίτερα των τοπικών γεύσεων στο εξωτερικό. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία του Παρισιού με πολύ μεγάλη επιτυχία, και ακολούθησαν σειρά έντυπων και τηλεοπτικών αφιερωμάτων στα οποία κυριαρχούν οι γεύσεις και τα προϊόντα της Ζαγοράς.

Αφορμή για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε η ίδια η περιοχή, της οποίας είναι φαν, ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Λατρεύω το Πήλιο, έχω αφιερώσει εκπομπές στη τοπική κουζίνα, έχω μείνει στη Ζαγορά στη διάρκεια γιορτινών διακοπών και ήθελα να δείξω ότι η Ελλάδα και η κουζίνα της δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός».

Παράλληλα η κ. Νικολάου τονίζει ότι η Ζαγορά και η Σύρος είναι αγαπημένοι προορισμοί, περιοχές στις οποίες έχει φίλους, ενώ σημειώνει ιδιαίτερα τη φιλόξενη διάθεση των Ζαγοριανών, οι οποίοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην ίδια και το γαλλικό συνεργείο που τη συνόδευε. Οι εντυπώσεις της καταγράφονται, εξάλλου, στο βιβλίο της, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Ζαγορά είναι πανέμορφη με αμέτρητα παραδοσιακά αρχοντικά, περίτεχνες βρύσες, ναούς, μουσεία και μια απλόχωρη πλατεία με τεράστια πλατάνια, καφενεδάκια και ταβερνάκια».

Η διάσημη σεφ περιγράφει με θερμά λόγια το κατάστημα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς και την προσπάθεια των γυναικών να διατηρήσουν την τοπική γαστρονομική παράδοση, τη δυναμική παρουσία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, τη φιλοξενία επαγγελματιών και κατοίκων, τις τοπικές ταβέρνες, γράφοντας ύμνους για την τοπική κουζίνα.

Η ίδια δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι Γάλλοι αγαπούν το Πήλιο, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ίδιους, ενώ τονίζει ότι οι τοπικές γεύσεις και η γαστρονομία είναι το «εισιτήριο» για τουριστική κίνηση σε ετήσια βάση. «Η Ελλάδα, τονίζει, μπορεί να έχει όλο τον χρόνο στοχευμένο γαστρονομικό τουρισμό. Η Μαγνησία μπορεί να αναπτυχθεί με όχημα τη γαστρονομία, γιατί υπάρχουν λαοί όπως οι Γάλλοι, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε όλο αυτό. Αν συνδυαστεί με όμορφες εκδρομές σε διάφορες περιοχές του Πηλίου, θα το λατρέψουν».

Μιλάει με θαυμασμό για το μεράκι των ντόπιων, τα προϊόντα, τα μήλα, τα εντυπωσιακά εδέσματα που στόλισαν το υπαίθριο τραπέζι που στρώθηκε στη Ζαγορά με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Εκθειάζει τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά, τη φασολάδα, όλα τα παραδοσιακά φαγητά που γεύτηκε.

Στη διάρκεια της παραμονής στη Ζαγορά, για τις ανάγκες της γαλλικής έκδοσης, επισκέφτηκε τα χωράφια, γεύτηκε τα μήλα και τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και δηλώνει ενθουσιασμένη. Η άποψή της για την περιοχή είναι η καλύτερη. «Την λατρεύω και θα ξανάρθω γιατί είμαι φαν, γιατί μου αρέσουν τα παραδοσιακά φαγητά που έχουν ψυχή. Εχετε το μήλο, αναπτύξτε το με συνταγές, γιατί το μήλο είναι ένα υλικό που μπορεί από μόνο του να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό, κάντε τα πάντα με το μήλο, το φιρίκι, το υπέροχο γλυκό φιρίκι που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Ζαγοράς και το πετιμέζι από μήλο, το καινούργιο προϊόν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που είναι εντυπωσιακό» υπογραμμίζει. Η γαστρονομική περιήγηση στη Ζαγορά πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη, και ανοίγει δρόμους για εξορμήσεις στην ευλογημένη γη, που αναμένεται να αποτελέσει αγαπημένο προορισμό για ακόμη περισσότερους Γάλλους.

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια έγινε δεκτή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς η είδηση της κυκλοφορίας του βιβλίου συνταγών της Ντίνας Νικολάου με αφιέρωμα στα προϊόντα της Σύρου και της Ζαγοράς. Το βιβλίο εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Hachette, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς και σοβαρούς οίκους του Παρισιού με διάσημες εκδόσεις.

Σε σχετική ανάρτηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς τονίζεται ότι: «Είναι μεγάλη τιμή για τον Συνεταιρισμό μας το όνομα ΖΑΓΟΡΙΝ να είναι παράγοντας έλξης για όλη τη Ζαγορά, για όλο το Πήλιο. Η δουλειά αυτή, με πρωτοστάτη τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του, αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης και άλλων επαγγελματιών της περιοχής και του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Ευχαριστούμε την κυρία Νικολάου που επέλεξε τη Ζαγορά και τον Συνεταιρισμό για το βιβλίο της. Εμείς αποδείξαμε ότι ενωμένοι όλοι μαζί, μπορούμε πάντα να ελπίζουμε και να προχωράμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου