ΤΟΠΙΚΑ

Επί τάπητος τα προβλήματα του Νοτίου Πηλίου

επί-τάπητος-τα-προβλήματα-του-νοτίου-π-246914

Περιοδεία στη περιοχή του Νοτίου Πηλίου πραγματοποίησε τη Κυριακή 5 Νοεμβρίου η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου συνοδευόμενη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Η κ. Παπανάτσιου αρχικά επισκέφτηκε τις Μηλιές όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Νασιόπουλο, τον πρόεδρο και αντιπροσώπους του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μηλεών και την πρόεδρο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Βυζίτσας.

Επίσης, επισκέφτηκε το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου Μηλεών το οποίο πρόσφατα δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να μεταφερθεί σε αυτό, το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών που έως τώρα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Στη συζήτηση με εκπροσώπους του Αγροτικού ΣυνεταιρισμούΜηλεών και του Γυναικείου Συνεταιρισμού Βυζίτσας τέθηκαν θέματα όπως αυτό της φορολόγησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των εργαζόμενων γυναικών στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, τα προβλήματα στην εφαρμογή του εργόσημου καθώς και οι δυνατότητες ενίσχυσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω των ΠρογραμμάτωνΑγροτικής Ανάπτυξης.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί φορολογούνται με 13% μόνο στα κέρδη και όχι στα πλεονάσματα, ότι το εισόδημα των γυναικών που εργάζονται στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς δεν εμποδίζει την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ακόμη και όταν είναι μεγαλύτερο από το αγροτικό εισόδημα, επειδή θεωρείται παράλληλη δραστηριότητα με την αγροτική εργασία, ότι στο πρόσφατο νόμο του ΥΠΑΑΤ που ψηφίστηκε λαμβάνονται μέτρα για τη γρήγορη πληρωμή των αγροτών από τους εμπόρους. Η Υφυπουργός Οικονομικών παρότρυνε τον ΑΣ να προχωρήσει στη τυποποίηση των προϊόντων του ώστε να πάρουν προστιθέμενη αξία και δεσμεύτηκε να εξετάσει και να διαβιβάσει τα προβλήματα που της εκτέθηκαν για την εφαρμογή του εργόσημου.

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου επισκέφτηκε την Αργαλαστή όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας ευχαρίστησε την Υπουργό για τη παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Μηλεών με σκοπό τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, την ενημέρωσε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και ζήτησε τη συνδρομή της, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αναφορικά, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου εξέθεσε ζητήματα όπως η ολοκλήρωση του κτιρίου του Δημαρχείου Αργαλαστής, η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλών Νερών, η αδειοδότηση των Λατομείων Καλαμακίου, Νεοχωρίου και Συκής, η ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Νοτίου Πηλίου, η ανάγκη εκπόνησης μελετών για διάφορα έργα και ένταξή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης, η ανάγκη ολοκλήρωσης του ΣΧΟΑΠ της περιοχής ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις όπως αυτή που αφορά τον Αλατά και η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης των αλιευτικών καταφυγίων Αγ. Κυριακής και Πλατανιά. Από ταυπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν και άλλα θέματα όπως η ανάγκη λειτουργίας βρεφονηπιακού σταθμού στην Αργαλαστή, τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, τα διάφορα μικρά έργα για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης μελετών, τα προβλήματα στο φράγμα «Παναγιώτικο»και πολλά άλλα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι πιθανές λύσεις που μπορούν να δοθούν στα προβλήματα θα πρέπει να είναι σύννομες, να λύνουν και όχι να καλύπτουν ή να διαιωνίζουν τα προβλήματα, να σέβονται το φυσικό περιβάλλον καθώς και τις ανάγκες και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας.

Η Υφυπουργός Οικονομικών παρότρυνε το Δήμαρχο να δρομολογήσει συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της ολοκλήρωσης του ΣΧΟΑΠ και της χρηματοδότησης της ολοκλήρωσης του έργου του Δημαρχείου. Τόνισε ότι κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εκτελούνμικρά λιμενικά έργα. Παρότρυνε το Δήμο Νοτίου Πηλίου να μελετήσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και να καταθέσει τη γνώμη του κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Δήμου Νοτίου Πηλίου ότι δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς Δήμους, που δεν διαθέτουν Πολεοδομική Υπηρεσία, να υποστηρίζονται τεχνικά από την ΕΕΤΑΑ ώστε να εκπονούν μελέτες, να ωριμάζουν τα έργα τους και να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης και πρότεινε στο Δήμο Νοτίου Πηλίου να απευθυνθεί στην ΕΕΤΑΑ για να λάβει τη σχετική βοήθεια.

Για το βρεφονηπιακό σταθμό Αργαλαστής ενημέρωσε τουςεκπροσώπους του, ότι εφόσον υπάρχει το κτίριο δίνεται η δυνατότητα να επιχορηγηθεί μέσω σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα κενά προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής με βάση το υπάρχον Οργανόγραμμα.

Για το θέμα του λιμενικού Ταμείου ζήτησε από το Δήμαρχο να κάνει αρχικά μία συνάντηση με το πρόεδρο του ΟΛΒ Θ.Σταυριδόπουλο και να την ενημερώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ προέτρεψε τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου να απευθυνθεί στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το θέμα του φράγματος «Παναγιώτικο» βάσει του σχετικού πορίσματος της Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων. Για τα Λατομεία η Υφυπουργός Οικονομικών είπε πως η αδειοδότηση για αυτά του Καλαμακίου θα ολοκληρωθεί άμεσα. Για του Νεοχωρίου ενημέρωσε και ενημερώθηκε για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και την πορεία αδειοδότησήςτους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε παρέμβαση εκπροσώπων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Πλατανιά, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε πάνω στο θέμα, η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο θα πρέπει να είναι σύννομο, να σχεδιάζεταιμε σεβασμόστο περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνία.

Η Υφυπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στη συνέχεια και με παραγωγικούς φορείς της περιοχής όπως τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του ΑΣ Πηλίου, το Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, τον κ. Μυλωνά κάτοχο Οινοποιείου της Αργαλαστής, τους Προέδρους των Λατομείων Συκής και Καλαμακίου, το Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου και τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Πλατανιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου