ΤΟΠΙΚΑ

Εξοντώνουν τους «Χωρίς Μεσάζοντες» ~ Αντιδράσεις από την ΑΝΩΣΗ Εθελοντές Βόλου

εξοντώνουν-τους-χωρίς-μεσάζοντες-α-248103

Στην Κατερίνη σήμερα εθελοντές στην πανελλαδική διαμαρτυρία

Ταφόπλακα στο κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες βάζει το σχέδιο νόμου για την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων με τη θεσμοθέτηση αγορών καταναλωτών, και τους νέους όρους και προϋποθέσεις για τις άδειες των παραγωγών.

Η ΑΝΩΣΗ Εθελοντές Βόλου, που διοργανώνει μία φορά τον μήνα διανομές ελληνικών προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, στο πάρκινγκ απέναντι από το Πανθεσσαλικό στάδιο εδώ και 5,5 χρόνια, για να συνεχίσει τη δράση της θα πρέπει να μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο με ΑΦΜ και να πραγματοποιεί διανομές μία μόνο φορά το δίμηνο, αν και εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του δήμου, και το κυριότερο αν και εφόσον μπορεί να φέρει στον Βόλο τους παραγωγούς που θέλει.

Το σχέδιο ορίζει υπεύθυνο των αγορών καταναλωτών τον οικείο δήμο, ενώ βάζει περιορισμούς στις άδειες υπαίθριου εμπορίου παραγωγών, επιτρέποντας στον κάθε αγρότη να δραστηριοποιείται σε μία το πολύ δύο περιφέρειες.

«Το σχέδιο νόμου στοχεύει στην εξαφάνιση του κινήματος. Βάζει τέλος σε αυτό που κάνουμε εμείς. Οι αγορές καταναλωτών θα αφορούν απλώς μία δεύτερη λαϊκή, ένα παζάρι. Δεν θα υπάρχει τόπος για τη δράση μας» είπε το μέλος της ΑΝΩΣΗΣ Εθελοντές Βόλου, Δημήτρης Τσιλογιάννης.

Οι εθελοντές της ΑΝΩΣΗΣ βρίσκονται σήμερα Κυριακή στην Κατερίνη όπου παίρνουν μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στον Καπνικό Σταθμό, ενάντια στο σχέδιο νόμου.

Βρίσκουν αξία σε αυτό που κάνουν και δεν προτίθενται να σταματήσουν τον αγώνα για τον καταναλωτή αμαχητί. Στον Βόλο όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 64 διανομές ελληνικών προϊόντων, που αφορούσαν σε 50.000 παραγγελίες για συνολική ποσότητα προϊόντων 2.100 τόνων σε 18.000 οικογένειες Βολιωτών.

Αντιδράσεις

Το σχέδιο νόμου καταργεί την αυτονομία δράσης του κινήματος, λέει από την πλευρά της η εθελόντρια Σόφη Καπή. «Εμείς διοργανώνουμε εθελοντικά και αφιλοκερδώς αυτές τις διανομές προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς. Τώρα κάνουν μία ακόμη λαϊκή, ενώ στρέφουν τους παραγωγούς πίσω στους μεσάζοντες» επισημαίνει.

Η ίδια λέει ότι ο αντίκτυπος από την εφαρμογή του σχεδίου νόμου δεν θα αφορά μόνο στον καταναλωτή αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς.

«Το σχέδιο νόμου αφαιρεί από τους παραγωγούς τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις τιμές που θέλουν, ενώ τους περιορίζει και στην περιφέρειά τους» προσθέτει.

Κινητοποίηση

Το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες θα αντιδράσει. Η εθελόντρια κ. Νάντια Μελαχροινού λέει ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα πούμε ότι ο νόμος πέρασε πάμε σπίτι μας». Το κίνημα δίνει μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς. Το κίνημα βοήθησε πολλούς παραγωγούς να ξεφύγουν από τρομερές καταστάσεις. Πολλοί μας έλεγαν ότι τους πήραν την παραγωγή για ένα κομμάτι ψωμί. Άλλοι ότι ήταν απλήρωτοι καιρό» εξηγεί.

Οι εθελοντές θα δώσουν μάχη και δεν θα εγκαταλείψουν τη δράση τους. Όμως, όπως λέει η ίδια, περίμεναν περισσότερα από τους νόμους, ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο.

Το σχέδιο νόμου

Τα άρθρα που «καίνε» το κίνημα, όπως λέει ο κ. Τσιλογιάννης, είναι το 37 και το 4. Βάσει αυτών των άρθρων οι αγορές καταναλωτών θα πραγματοποιούνται σε κάθε πόλη με απόφαση του δήμου.

Ο κάθε δήμος θα ορίσει έναν αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος θα ελέγχει όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας και της υλοποίησης της κάθε αγοράς.

Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μόνο μία φορά το δίμηνο. Τέλος, για το υπαίθριο εμπόριο παραγωγών προβλέποναι άδειες με περιορισμό τόπου δράσης. Οι αγρότες υποχρεώνονται να λειτουργούν σε μία μόνο το πολύ δύο Περιφέρειες. Παράλληλα, μπαίνουν και πληθυσμιακά κριτήρια με όριο 5.000 κατοίκων ανά δημοτική ενότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου