ΤΟΠΙΚΑ

Ταξίδεψαν στα αστέρια ~ Πάνω από ρατσισμό και προκαταλήψεις

ταξίδεψαν-στα-αστέρια-πάνω-από-ρατσισ-248117

Οι μαθητές του 12ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με θέμα τους «Πρόσφυγες»

Ταξίδι στα αστέρια, πάνω από διαχωρισμούς, προκαταλήψεις και ρατσισμό, έκαναν οι μαθητές του 12ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο στο πλαίσιο του 20ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με θέμα τους πρόσφυγες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ενα αερόστατο με επιβάτες του παιδιά όλων των «χρωμάτων», σύνθεση κολλάζ και ζωγραφικής που δημιούργησαν οι μαθητές Θεοφανία Γιωτοπούλου, Παναγιώτης Τσίντζιος, Δημήτρης Μπούρκας, Δήμητρα Συρταδιώτη και Φώτης Μπάτζαλης-Φωκάς, ήταν το έργο που τους έδωσε το τρίτο πανελλήνιο βραβείο στην κατηγορία κολλάζ-ζωγραφική.

«Ταξίδι στα αστέρια» τιτλοφορήθηκε το έργο των μαθητών, που απέσπασε θετικές κριτικές, και «πέταξε» στην τρίτη θέση πανελλαδικά.

Η διάκριση μάλιστα των μαθητών ήταν πρωτοποριακή… Ο διαγωνισμός έγινε κατά το σχολικό έτος 2014-2015, πριν ξεσπάσει το προσφυγικό ζήτημα στη Μαγνησία. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017 και μόλις την περασμένη Παρασκευή, το 12ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας παρέλαβε το πακέτο με τα τιμητικά διπλώματα και αναμνηστικά για τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Γ’ τάξη του Δημοτικού, στο 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

«Είμαστε μπροστά», σχολίασε με ευχάριστη διάθεση η προϊσταμένη του 12ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, κ. Μαρία Ζιάκα, που πριν από τρία χρόνια, μαζί με τη συνάδελφό της στο τμήμα αυτό του νηπιαγωγείου, Ευαγγελία Πάντζιου, προέτρεψαν τους 21 μαθητές του σχολείου να χωριστούν σε τέσσερις ομάδες και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με έργα τους.

«Για εμάς το θέμα της διαφορετικότητας και διαπολιτισμικότητας είναι κάτι που έχουμε αγγίξει από πολύ νωρίς, ακριβώς λόγω της διαπολιτισμικής σύνθεσης του σχολείου μας. Ενας από τους διακριθέντες μαθητές μας είναι Ρομά, ένας άλλος Ρουμάνος. Στο σχολείο μας έχουμε και Ρομά και αλλοδαπούς μαθητές, και επειδή είμαστε κάτω από το στρατόπεδο έχουμε και πολλά παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας. Η διαφορετικότητα είναι στοιχείο του σχολείου μας», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Ζιάκα.

Αυριο, Δευτέρα το Νηπιαγωγείο, θα ξανασυναντήσει τους παλιούς του μαθητές, προκειμένου να τους παραδοθούν τα βραβεία: ένα τιμητικό δίπλωμα στον καθένα, μαζί με μία αφίσα, ένα παγουράκι και μία προσωπική επιστολή στον καθένα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Με ένα αερόστατο τα παιδιά «Ταξίδεψαν στα αστέρια»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου