ΤΟΠΙΚΑ

Ορκο… ζωής, δύναμης και θέλησης δίνει την Τετάρτη ο Απ. Τσαούσης

ορκο-ζωής-δύναμης-και-θέλησης-δίνει-τ-248698

Πριν από δύο χρόνια, ένας νεαρός τετραπληγικός Βολιώτης παρέδιδε μάθημα ζωής και θέλησης στα μέλη της τοπικής διοικητικής επιτροπής του ΙΚΑ Βόλου (σημερινός ΕΟΠΥΥ), όταν ζητούσε να αφαιρεθεί από το πιστοποιητικό αναπηρίας του, μία προσβλητική όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος υποσημείωση: «Ανίκανος για κάθε εργασία». Δύο χρόνια μετά, ο 31χρονος πλέον Αποστόλης Τσαούσης, έρχεται να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν είναι «ανίκανος», αλλά και να «σφραγίσει» τα πιστεύω του, ότι με αγάπη για τη ζωή, προσπάθεια και θέληση γι’ αυτό που κάνεις, τα πάντα είναι δυνατά. Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στις 11:30 το πρωί, θα είναι ο αριστούχος απόφοιτος που θα διαβάσει τον όρκο στην τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, στο Πεδίο του Αρεως του Βόλο. Έναν όρκο… ζωής, δύναμης και θέλησης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Αποστόλης Τσαούσης ολοκλήρωσε πάνω στην πενταετία -πέντε χρόνια και δύο μήνες, όπως επισημαίνει ο ίδιος- τις σπουδές του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Και αρίστευσε με βαθμό 8,89 προπτυχιακής εργασίας.

Αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο, μπροστά στο όνειρό του να ολοκληρώσει τις σπουδές του, στο αντικείμενο που επέλεξε και αγαπά.

Οι σπουδές ήταν άλλωστε ο λόγος που το 2010 πήρε την απόφαση με την οικογένειά του να επιστρέψουν στον Βόλο, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Μέχρι τότε ζούσε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου και μόνο οι μετακινήσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη σχολή πληροφορικής έμοιαζαν «Γολγοθάς». Είχε παρακολουθήσει ένα χρόνο μαθημάτων πριν παρατήσει τις σπουδές.

Ο επαναπατρισμός στον Βόλο άλλαξε τη ζωή του προς το καλύτερο, μπόρεσε να αφιερωθεί στις σπουδές του και ταυτόχρονα να ζει φυσιολογικά: να έχει τους φίλους του, να πηγαίνει μια βόλτα, για έναν καφέ…

«Δεν νιώθω ότι έκανα κάποιο επίτευγμα»

Τι κι αν χρειαζόταν να αλλάζει συνεχώς χώρο και να μοιράζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια, από το Παπαστράτου, στην οικοδομή της Γκλαβάνη και στην πολυκατοικία της Ιάσονος, για τα μαθήματα και τα εργαστήρια προκειμένου να μη χάνει ούτε ώρα παράδοσης στο τμήμα; Τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο για τον Αποστόλη Τσαούση, που ήταν συνεπής στα μαθήματά του και κατάφερε να αριστεύσει, δικαιώνοντας τους κόπους του αλλά και την οικογένειά του για την επιλογή της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

«Δεν θεωρώ ότι είναι επίτευγμα αυτό που έκανα. Σίγουρα ήταν μια μεγάλη πρόκληση λόγω της αναπηρίας μου. Το ήθελα όμως, μου άρεσε και καμία αναπηρία δεν θα με εμπόδιζε να κάνω αυτό που θέλω. Ηταν μια πολύ όμορφη διαδρομή, με εμπειρίες, γνώση και γνωριμία με ανθρώπους», λέει ο Αποστόλης Τσαούσης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όμως τα όνειρα δεν σταματούν στο πτυχίο και στον όρκο που θα εκφωνήσει ως ο αριστούχος του τμήματός του. Εχει πολλά ακόμη όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. «Θα κατέβω για ένα οκτάμηνο στην Αθήνα προκειμένου να κάνω την πρακτική μου, ως απόφοιτος πλέον και να ενισχύσω το βιογραφικό μου, πριν συνεχίσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές», εξομολογείται ο ίδιος.

«Οφείλεις να παλεύεις»

Για τον Αποστόλη Τσαούση η ζωή συνεχίζεται με προσπάθεια και δυσκολίες μεν, με πολύ όμως πείσμα για να καταφέρει όσα βάζει στόχο. Για άλλους, τα όνειρα μπορεί να σταματούσαν στην ηλικία των 17 ετών. Τότε που η ζωή του άλλαξε όταν βρισκόταν σε παραλία της Αθήνας, μαζί με φίλους. Μία βουτιά στη θάλασσα, ήταν ο λόγος να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι. Για τον 31χρονο Βολιώτη όμως όχι.

«Σήμερα, η κατάστασή μου είναι στάσιμη. Μαθαίνεις να ζεις με το πρόβλημά σου», λέει και στέλνει μήνυμα προς όσους αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία στη ζωή τους: «Δεν πρέπει να το βάζουμε ποτέ κάτω. Εμπόδια θα συναντάμε πάντα πολλά στη ζωή μας. Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Να συνεχίζουμε να προσπαθούμε κυρίως για εμάς».

Αρχές Δεκεμβρίου, ο Αποστόλης Τσαούσης, θα παλέψει για ένα ακόμη όνειρό του. Από το 2013 είναι στην Εθνική Ομάδα Κολύμβησης. Τότε είχε βγει πέμπτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2014 αναδείχθηκε τέταρτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα διεκδικήσει μία ακόμη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στο Μεξικό…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου