ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαία η αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής

αναγκαία-η-αλλαγή-ευρωπαϊκής-πολιτικ-248770

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι «πειραματόζωο», αλλά να αποκτήσει τη δική της αυτοτελή, αυτόνομη και κυρίαρχη πολιτική, σε μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, των ισότιμων κρατών, όπως υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν πρωτοβουλία του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας και του δευτεροβάθμιου φορέα πολιτισμού και επιστημών δίκτυο «Περραιβία» με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ομιλητές στην εκδήλωση με τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;» ήταν οι ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής, οι καθηγητές Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος Μεταξάς και Ανδρέας Στεργίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Λευτέρης Αντωνόπουλος, ως εκπρόσωπος της ομάδας «Ευρώπη» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Προσχηματικές συζητήσεις μιας δημοκρατίας που δεν υπάρχει» χαρακτήρισε τον διάλογο για τα θέματα της Ευρώπης ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο οποίος διατέλεσε αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ εξήγησε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι «το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την έννοια της υπόσχεσης για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, των ισότιμων κρατών, δεν θα υπάρξει». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι: «Θα υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ενωση του νεοφιλελευθερισμού, του αυταρχισμού, της ηγεμονίας των ισχυρότερων, έναντι των ασθενέστερων», ενώ υποστήριξε ότι «χρειάζεται ανατροπή και ρήξη με αυτές τις πολιτικές». Ο κ. Χουντής έκανε λόγο για «έναν άλλο τύπο συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών και λαών στη βάση της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας». Κλείνοντας, σημείωσε ότι «αν θέλουμε μια Ελλάδα που να αποκτήσει τη δική της αυτοτελή, αυτόνομη και κυρίαρχη πολιτική, μια Ελλάδα προοδευτική, μέσα στα πλαίσια αυτής της Ευρώπης και αυτής της ευρωζώνης, δεν υπάρχει».

Ισότιμες ευκαιρίες

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος» ανέφερε από την πλευρά του, ότι το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην προοπτική της «νεοαποικιακής πολιτικής στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει μια Ευρώπη ισότιμων κρατών, μια Ευρώπη στην οποία τα κράτη δεν θα χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες». Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, «διότι εμείς είμαστε οι δανειστές απέναντι στη Γερμανία» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας σε τρίτες δυνάμεις». Στο μεταξύ, δήλωσε υπέρμαχος της συνεργασίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, «υπό τον όρο όμως, διευκρίνισε, ότι υπάρχει αλληλεγγύη, ισότητα και δεν δημιουργείται φτώχεια και ανεργία». Ο ίδιος εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντός της Ευρωζώνης, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Βασική προϋπόθεση είναι «η χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, για να μπορέσει να ανασάνει η Ελλάδα, να πάψει να είναι πειραματόζωο και να πάψει να είναι αποικία της Γερμανίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκή κρίση

Ο καθηγητής Χρήστος Κόλλιας είπε: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει, κρίση ταυτότητας και αμφισβήτησης. Πιστεύω όμως, ότι έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση και να ξαναδώσει όραμα και προοπτική για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη». Απαντώντας στο ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν θα υπάρξει έξοδος από το μνημόνιο, επεσήμανε ότι: «Το ζήτημα δεν είναι αν θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να τροχοδρομήσει σε έναν αναπτυξιακό ρυθμό τέτοιο, ούτως ώστε τα νυν προβλήματα να φαντάζουν, μετά από λίγα χρόνια, ένα μικροεπεισόδιο στην ελληνική οικονομική ιστορία. Πολύ φοβάμαι, ότι ακόμη δεν διαφαίνονται εκείνες οι τάσεις που θα μας εξασφαλίσουν την ταχεία επάνοδο στο βιωτικό επίπεδο που είχαμε πριν από την κρίση».

Ο πρόεδρος του «Δικτύου Περραιβία» Κώστας Σκριάπας, επεσήμανε από την πλευρά του: «Πλέον οι λαοί προβληματίζονται, έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο και πρέπει να υιοθετηθούν νέες πολιτικές οι οποίες να ασχοληθούν, επιτέλους, με την ασφάλεια των πολιτών, με την υγεία των πολιτών, την άμυνα της Ευρώπης και γενικώς με ένα μέλλον που θα προσιδιάζει και προς τη δική γενιά, αλλά κυρίως προς τη νέα γενιά». Κλείνοντας, ο κ. Σκριάπας τόνισε ότι «οι λαοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα ευτυχισμένο, δίκαιο και ανθρώπινο και δημοκρατικό μέλλον, για τη νέα γενιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου