ΤΟΠΙΚΑ

Παράδεισος η Λαμπράκη. Κρανίου τόπος παραμένει η Βυζαντίου

παράδεισος-η-λαμπράκη-κρανίου-τόπος-π-251317

Σε παράδεισο μετατράπηκε η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη, μπροστά από το Δημαρχείο Βόλου. Στη διαχωριστική νησίδα, η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Βόλου φύτεψε εκατοντάδες κυκλάμινα, τόσο από την πλευρά του Δημαρχείου όσο και από την πλευρά της παραλίας, δημιουργώντας ένα λουλουδιασμένο υπερθέαμα στην είσοδο στο κέντρο της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διαχωριστική νησίδα έχει μετατραπεί πραγματικά σε όαση, με το φροντισμένο γκαζόν, τα δέντρα, τις ανθοσυνθέσεις και πλέον με τα εντυπωσιακά πυκνοφυτεμένα με κυκλάμινα παρτέρια.

Η πρώτη εικόνα μπαίνοντας κανείς στο κέντρο του Βόλου εντυπωσιάζει…

Την ίδια όμως στιγμή κρανίου τόπος… παραμένει η οδός Βυζαντίου στη Ν. Ιωνία. Είναι ο δρόμος κατά μήκος της γραμμής του ΟΣΕ, απ’ όπου κόπηκαν ή ξεριζώθηκαν περίπου 100 δέντρα, βραχυχίτωνες, οι οποίοι «κάηκαν» από τον παγετό του περασμένου χειμώνα, και μέχρι σήμερα το πράσινο ισοζύγιο δεν έχει αποκατασταθεί.

Από το ύψος της πρώτης σιδηροδρομικής διάβασης, έχουν απομείνει μόνο τα παρτέρια να θυμίζουν ότι στο σημείο υπήρχαν δέντρα, που δεν πρόσφεραν απλώς και μόνο τη σκιά τους το καλοκαίρι.

Τα δέντρα λειτουργούσαν τόσο ως ηχομόνωση περιορίζοντας την ηχητική ρύπανση από τη διέλευση της αμαξοστοιχίας, για τα σπίτια και διαμερίσματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις γραμμές, μειώνοντας παράλληλα την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα δέντρα είχαν χαρακτηριστεί άκρως επικίνδυνα, καθώς ήταν ξερά και υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν. Κόπηκαν, όμως δεν αντικαταστάθηκαν, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Είναι αμφίβολο δε αν θα γίνουν νέες φυτεύσεις δέντρων, καθώς το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο από ενάμιση μέτρο και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται αντικατάσταση του πρασίνου.

Περίοικοι έχουν πλέον θέα στις χορταριασμένες γραμμές του ΟΣΕ, σε κενά παρτέρια και ένα πεζοδρόμιο κατεστραμμένο από άκρη σε άκρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου