ΤΟΠΙΚΑ

Για μια γεωργία – «προστάτη» των οικοσυστημάτων

για-μια-γεωργία-προστάτη-των-οικο-851206

Είναι γεγονός. Πάρα πολλοί, σήμερα, συμφωνούν για την ανάγκη να εναρμονιστεί η γεωργία με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η χρήση ηπιότερων χημικών σκευασμάτων, οι προσπάθειες για ορθολογική και μειωμένη χρήση των αγροχημικών είναι σίγουρα κάποια θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Προχωρημένη, όμως, έκφραση αυτής της γενικότερης περιβαλλοντικής «κινητοποίησης» αποτελεί η βιολογική / οικολογική γεωργία. Είναι μία «τολμηρή πρόταση που εισάγει μια διαφορετική προσέγγιση στη γεωργική εκμετάλλευση. Είναι μια καλλιεργητική μεθοδολογία η οποία πρεσβεύει ότι μπορεί να γίνει δυνατός ο αποκλεισμός της χρήσης «χημικά συντεθειμένων ουσιών». Είναι μία θέση – πρόκληση, η οποία ίσως γίνεται αντικείμενο αμφισβήτησης (και είναι, μάλιστα, πολύ λογικό) τόσο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα όσο και την επιστημονική της τεκμηρίωση.
Όμως. Η βιολογική / οικολογική Γεωργία είναι, πλέον, γεγονός αναμφισβήτητο. Η επίσημη επιστημονική έρευνα παράγει σήμερα ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Παρέχει σε μεγάλο βαθμό μια γενική επιστημονική θεμελίωση αλλά και συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις, που επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους παραγωγούς να προχωρήσουν στον βιολογικό / οικολογική τρόπο παραγωγής γεωργικών προϊόντων.
Τα κυριότερα προβλήματα που επιφέρει η τρέχουσα λογική της γεωργικής παραγωγής είναι, τουλάχιστον, αρκετά. Η λογική αυτή, η οποία κυριαρχεί ακόμη και σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο, επιδιώκει σχεδόν αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και την ελαχιστοποίηση του κόστους, με στόχο την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων (εισόδημα – κέρδος).
Είναι μια λογική, που ίσως όχι συνειδητά και άμεσα, αλλά ωστόσο πολύ συγκεκριμένα, έχει σαν αποτέλεσμα τον κορεσμό της αγοράς, τη συνεπαγόμενη μείωση των τιμών (συχνά και αυτού του ίδιου του γεωργικού εισοδήματος) και σίγουρα, αργά αλλά σταθερά τη μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο. Το γενικότερο αυτό πρόβλημα επιτείνεται με τη σταδιακή πλήρη εφαρμογή της ελεύθερης παγκόσμιας διακίνησης γεωργικών προϊόντων. Γιατί πάρα πολλά εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα, από τρίτες χώρες, είναι σήμερα αρκετά φθηνότερα έστω και … ανεξαρτήτου «ποιότητας». Τα φθηνά «εργατικά χέρια» παραγωγής, των ανταγωνιστικών στη χώρα μας άλλων χωρών του πλανήτη μας, δημιουργού και θα δημιουργήσουν στο μέλλον μεγάλα, πολύ μεγάλα, ανυπέρβλητα προβλήματα σε πάρα πολλά γεωργικά προϊόντα που παράγονται παραδοσιακά στη χώρα μας, στην περιοχή μας. Ο ανταγωνισμός είναι δεδομένος και υπό τις παρούσες συνθήκες άνισος.
Εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής συνεπάγεται επίσης συχνά και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποσταθεροποίηση των αγρο-οικοσυστημάτων.
Με βάση, λοιπόν, όλα τα προαναφερόμενα και όχι μόνον, προβάλλει, πλέον, η ανάγκη έτσι ώστε παραγωγοί, έμποροι και καταναλωτές να αναλάβουν πιο ξεκάθαρα τις «ευθύνες» τους. Ιδιαίτερα οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν μια ήπια ανάπτυξη της γεωργίας με το να κατευθύνουν την προτίμησή τους σε προϊόντα, που πιστοποιημένα, βάσει ειδικών ενδείξεων, έχουν παραχθεί με καλλιεργητικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον, έστω και αν αυτά τα γεωργικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα «συμβατικά» παραγόμενα. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να δώσει ουσιαστικό διέξοδο στους παραγωγούς εκείνους που βρίσκονται σήμερα «παγιδευμένοι» στο φαύλο κύκλο της ρύπανσης και του κέρδους.
Αναπτύσσοντας, με κάθε δυνατό τρόπο, αυτό το μοντέλο σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, είναι δυνατόν η γεωργία να χειραφετηθεί από τις τυφλές επιταγές της αγοράς για να εξελιχθεί σε μια γεωργία – «προστάτη των οικοσυστημάτων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου