ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός σχολείων τα προσφυγόπουλα

εκτός-σχολείων-τα-προσφυγόπουλα-252245

Εκτός σχολικών αιθουσών, ενάμιση και πλέον μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, βρίσκονται τουλάχιστον 30 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε δομές στον Βόλο. Οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης περιμένουν «πράσινο φως» από το Υπουργείο Παιδείας για την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων, που φέτος δεν θα είναι μόνο απογευματινά. Θα υπάρχουν και τμήματα ένταξης στην πρωινή ζώνη των σχολείων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποδοχή των προσφύγων μαθητών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να λειτουργήσει ένα πρωινό τμήμα ως τμήμα ένταξης με 8 μαθητές-πρόσφυγες που παρακολουθούσαν και πέρυσι μαθήματα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, και δύο απογευματινά τμήματα με 11 μαθητές το κάθε ένα.

Ηδη, όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, τρεις σχολικές μονάδες έχουν εκφράσει την πρόθεση να φιλοξενήσουν τα τμήματα για τους πρόσφυγες μαθητές, μετά από σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, ανέφερε ότι το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρόσφυγες μαθητές είτε στην πρωινή είτε στην απογευματινή ζώνη μόλις δοθεί η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο δεν έχει γίνει γνωστός.

Περισσότεροι από 400 μαθητές Ρομά και πρόσφυγες

Στο μεταξύ, την πολυχρωμία του δημοσίου σχολείου στη Μαγνησία, πιστοποιεί ο αριθμός των μαθητών Ρομά και προσφύγων που φοιτούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης στον νομό. Περισσότεροι από 400 μαθητές Ρομά και πρόσφυγες βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, και το μεγάλο στοίχημα για την εκπαίδευση είναι η μείωση της μαθητικής διαρροής.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο Σάββατο 4 Νοεμβρίου, από τις 9:30 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα θα γίνει κοινή συνεδρίαση των Συλλόγων Διδασκόντων για την εκπαίδευση Ρομά και προσφύγων μαθητών.

Η συνεδρίαση γίνεται από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και αφορά στα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά και πρόσφυγες. Η εκδήλωση γίνεται με τη συμπαράσταση της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών των Συλλόγων Διδασκόντων για τη βελτιστοποίηση της παιδαγωγικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής διαδικασίας στα σχολεία με μαθητές Ρομά και πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο κ. Πολύζος, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε από πέρυσι και στόχος είναι η αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής και η συνέχιση και ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Ρομά και προσφύγων προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δράση που γίνεται σε όλη την Ελλάδα: να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις εμπειρίες τους στην εκπαίδευση Ρομά και προσφύγων. Πρόκειται για ένα πολύ νέο αντικείμενο, που δεν έχει ακόμη ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων», είπε από την πλευρά του ο κ. Σαβελίδης.

Τον κύριο όγκο των προσφύγων μαθητών, έχει απορροφήσει το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, όπου σήμερα φοιτούν 87 πρόσφυγες μαθητές-ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται στις δομές της «ΑΡΣΙΣ» Μακρινίτσας και της Παιδόπολης Αγριάς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, Γ. Χάρλα, η Ελλάδα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια πέρασμα, στην πορεία των προσφύγων προς την Ευρώπη. «Μας ενδιαφέρει να έρθουν στο σχολείο, να μάθουν την ελληνική γλώσσα προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, εφόσον αποφασίσουν να μείνουν εδώ», είπε τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί σε μαθητική διαρροή είναι λόγοι βιοπορισμού.

Στη δευτεροβάθμια φοιτούν επίσης 90 Ρομά μαθητές. Τον κύριο όγκο των Ρομά μαθητών έχουν απορροφήσει το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, και αρκετοί βρίσκονται σε δέκα ακόμη γυμνάσια. «Σε αυτή την περίπτωση διαρροή υπάρχει ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Γίνεται για παράδειγμα ένα παζάρι και πάνε με τους γονείς τους να πουλήσουν την πραμάτεια τους, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στα μαθήματά τους. Σε αυτή την περίπτωση η διαρροή μπορεί να φθάνει και το 50%», είπε ο κ. Χάρλας.

Στην πρωτοβάθμια, ο μεγαλύτερος αριθμός Ρομά μαθητών φοιτά στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Αναστάσιο Γούκο, από τους 304 μαθητές οι 240 είναι Ρομά. «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σχολείο μας, ως σχολείο συνύπαρξης και να μειώσουμε τη μαθητική διαρροή. Ηδη μεγαλύτερος αριθμός μαθητών μας όταν αποφοιτά από το δημοτικό, συνεχίζει στο γυμνάσιο», επεσήμανε ο κ. Γούκος, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενδοσχολική επιμόρφωση που θα γίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ερχόμενο Σάββατο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου