ΤΟΠΙΚΑ

«Η ισότητα στην Αυτοδιοίκηση προϋποθέτει κοινό αγώνα»

η-ισότητα-στην-αυτοδιοίκηση-προϋποθ-253742

«Ισότητα… Μια αξία, η εξασφάλιση της οποίας προϋποθέτει τον από κοινού αγώνα όλων για τη θεμελίωσή της. Ένα θέμα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις μεσούσης μάλιστα της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής αλλά κυρίως της αξιακής κρίσης, που ψάχνει διεξόδους και στρεψόδικα στερεότυπα, αρχίζοντας πλέον να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις».

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία μίλησε στο πανελλήνιο συνέδριο της ΕΝΠΕ με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση».

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την ισότητα ως ένα από τους βασικούς πυλώνες για την επίτευξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προασπίζοντας τη θεμελιώδη αξία της Ισότητας των φύλων, εργάστηκε και νομοθέτησε σημειώνοντας χαρακτηριστική πρόοδο σε βάθος χρόνου, τόνισε η ίδια.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από το 1957 και την τότε ΕΟΚ, με την αρχή της ίσης αμοιβής, την οποία και συμπεριέλαβε στη Συνθήκη της Ρώμης, μέχρι πιο πρόσφατα τη θέσπιση νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τα ειδικά μέτρα για την πρόοδο των γυναικών, η ΕΕ υπερασπίζεται κι ενθαρρύνει την ισότητα.

Στο πλαίσιο του 5ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ετοιμάστηκε το 2005 από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο «Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες». «Ο Χάρτης αναγνωρίζει έξι θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν τις ενέργειες των αρχών (τοπικών και περιφερειακών) και αποτελούν τα θεμέλια των τριάντα άρθρων που τoν συνιστούν» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου