ΤΟΠΙΚΑ

Αγοραστός: Σε νέα «Καταλονία» μπορεί να οδηγήσει η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

αγοραστός-σε-νέα-καταλονία-μπορεί-ν-254629

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει σε «μια νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδος» έκρουσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσαν η ΕΝΠΕ και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης στα γραφεία της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.

«Δεν γίνεται αποδεκτό η μοναδική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση να είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος», διεμήνυσε ο κ. Κ. Αγοραστός και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η απλή αναλογική να οδηγήσει «σε αποδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ακυβερνησία, φαινόμενα συναλλαγής, αν όχι και χάος»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «την ώρα που υποχρεώνει την αυτοδιοίκηση σε εξαιρετικά αυστηρή, στα όρια του παραλόγου, δημοσιονομική λιτότητα, το κεντρικό κράτος διογκώνεται με νέες γραμματείες, οργανισμούς, υπηρεσίες, συμβούλους, παρασυμβούλους, γενικούς γραμματείας, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς. Με άλλα λόγια προσθέτουν και άλλο λίπος στο κεντρικό κράτος και φτάνουν στο κόκκαλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το παράδειγμα του 2016 όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,18% έναντι στόχου 0,5%.

«Πέρυσι, πέρα από τα πλεονάσματα, τα οποία υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν Περιφέρειες και Δήμοι, μόνο από τις Περιφέρειες παρακρατήθηκαν 420 με 450 εκατομμύρια ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους, πόροι που προορίζονται για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους οι Περιφέρειες. Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο θυμόσοφος ελληνικός λαός; Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και υπενθύμισε ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας η αυτοδιοίκηση όχι απλά έβαλε πλάτη αλλά εκλήθη να σηκώσει δυσανάλογα βάρη με την περικοπή της χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους στο 65% και τη μείωση του προσωπικού τους στο 40% κατά μέσο όρο».

«Στη σημερινή εποχή ούτε η ακινησία, ούτε το βήμα σημειωτόν, ούτε καν τα δειλά βήματα μπροστά μπορεί να είναι επιλογή. Σήμερα χρειαζόμαστε άλματα και μάλιστα μεγαλύτερα από τη φθορά», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ξεκαθάρισε:

«Για να πετύχει η μεταρρύθμιση, δεν πρέπει να είναι αποσπασματική, επικοινωνιακού χαρακτήρα, μια «κολοβή» επιτρέψτε μου την έκφραση μεταρρύθμιση. Πρέπει να έχει βάθος, να επιλύει προβλήματα, να αίρει στρεβλώσεις, να αντιμετωπίζει παθογένειες και να δίνει τη δυνατότητα, τα εχέγγυα και την ελευθερία στην αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί, που θέλει και κυρίως που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Γιατί η κοινωνία χρειάζεται την αυτοδιοίκηση, επενδύει στην αυτοδιοίκηση, περιμένει πολλά από την αυτοδιοίκηση και σωστά πράττει, γιατί είμαστε εκεί κάθε μέρα και νοιαζόμαστε για το μικρό και μεγάλο αλλά για το μικρό που ανάγεται σε μεγάλο και κυρίαρχο για τη ζωή των συμπολιτών μας».

Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να διοικείται από ένα τετράγωνο πέριξ της πλατείας Συντάγματος» και επισήμανε ότι «τον τελευταίο καιρό με τις επιλογές του το κεντρικό κράτος ξεπερνά πλέον τα τελευταία όρια αντοχής των Περιφερειών».

Για την ισότητα των φύλων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι «δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Δεν είναι win-losesituation, δηλαδή χάνουν οι άνδρες, κερδίζουν οι γυναίκες ή το αντίστροφο. Είναι win-winsituation, δηλαδή κερδίζουν όλες και όλοι», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η ισότητα των φύλων είναι προς όφελος και των χωρών και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα των ιδίων των κοινωνιών μας. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από πολλές μελέτες. Οι χώρες με ισότητα των φύλων στην πράξη είναι οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην κλίμακα της ευτυχίας», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε το «συνέδριο ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού, γιατί επικαιρικά γυαλίζει η ισότητα».

Το συνέδριο αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας ακόμη στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά συνεργασίας που με συνέργεια θα φτάσει σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για τις οικογένειές μας», επισήμανε απευθυνόμενος σε γυναίκες αιρετές της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο μίλησαν οι Γενικοί Γραμματείς Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα και Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Μαρία Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ κα Ζέφη Δημαδάμαως Εκπρόσωπος της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά, η βουλευτής Β’ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου ως Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Κατερίνα Αδαμοπούλου ως εκπρόσωπος του Προέδρου των ΑΝΕΛκ. Πάνου Καμμένου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Σγουρός, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου και Δημήτρης Μαραβέλιας, η Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα, το Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ κα Αγγελική Παπάζογλου, οι Αντιπεριφερειάρχες κυρίες Βούλα Πατουλίδου, Σοφία Μαυρίδου, Δωροθέα Κολυνδρίνη Ερμίνα Κυπριανίδου, Φανή Παπαθωμά, Παναγιώτα Μητροκώστα και τα μέλη Περιφερειακών Συμβουλίων κυρίες Χριστιάνα Πάπιτση και Ντία Στούμπου-Ζαχαροπούλου.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, η Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και η ταξίαρχος κα Ιωάννα Ιωαννίδου εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου