ΤΟΠΙΚΑ

«Ένιωσα απαξιωμένος ως ιερωμένος», λέει για τη φυλάκισή του

ένιωσα-απαξιωμένος-ως-ιερωμένος-λέ-256820

Στη μακρινή Παλαιστίνη, ιδιαίτερη πατρίδα του ιερέα του Ιερού της Αγίας Μαρίνας Αφήσσου, Αβραάμ Όντα, ο οποίος για ένα ολόκληρο 48ωρο ήταν «όμηρος» της αστυνομίας του Τελ Αβίβ, «ταξίδεψε» το πρωτοσέλιδο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το οποίο φιλοξένησε την τραυματική εμπειρία που βίωσε στον δρόμο για την ιδιαίτερα πατρίδα του προκειμένου να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα του.

Μέσω των social media στα οποία αναρτήθηκε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, τα αδέρφια του Παλαιστίνιου ιερέα καθώς επίσης άλλοι συγγενείς και φίλοι ενημερώθηκαν για την περιπέτεια του 47χρονου ιερωμένου, που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε στο κελί μίας φυλακής και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή «είναι Παλαιστίνιος» όπως του είπαν.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Μαρσέλ Σολομών, από την πλευρά του ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και την ταλαιπωρία που υπέστη ο 47χρονος ιερέας.

Πίκρα και απογοήτευση

«Αυτή δυστυχώς είναι η ηθική της κατοχής…» έγραψε ο αδερφός του Haythem Odeh, σχολιάζοντας τη χείριστη συμπεριφορά εις βάρος του, από αστυνομικούς και άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τόσο ο πρωτότοκος αδερφός του όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του τον περίμεναν στο χωριό τους τη Βηθλεέμ (Χωριό των Ποιμένων) για να προσευχηθούν στη μνήμη του πατέρα τους. Αυτό φυσικά δεν έγινε ποτέ, αφού ο Αβραάμ Όντα υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα και από κει στον Βόλο.

Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ και αφού βρέθηκε ξανά ασφαλής κοντά στην οικογένειά του, την Παρασκευή μετέβη στην Άφησσο και στην εκκλησία. Μοναδικό θέμα συζήτησης φυσικά μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και του ποιμνίου ήταν φυσικά η περιπέτεια του 47χρονου ιερέα. Ο ίδιος ο π. Αβραάμ τους καθησύχασε διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι καλά στην υγεία του, εξιστορώντας παράλληλα τα όσα διαδραματίστηκαν και τα οποία σίγουρα τον έχουν στιγματίσει.

Το συναίσθημα της απαξίωσης

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό που έχει χαραχθεί βαθιά μες την ψυχή του Παλαιστίνιου ιερέα, εκτός από την ταλαιπωρία και το σοκ της φυλάκισης, είναι κυρίως η απαξιωτική συμπεριφορά την οποία επιφύλαξαν απέναντί του κυρίως οι αστυνομικοί που τον συνόδευσαν στη φυλακή όπου κρατήθηκε για περίπου 7 ώρες, πριν επιστρέψει στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει ξανά για την Ελλάδα. «Κοίτα σουίτα που θα μείνεις άπονα (πάτερ)». Αυτά ήταν τα λόγια ενός Ισραηλινού στρατιώτη που κορόιδευε την ιεροσύνη, σύμφωνα με τον ίδιο τον π. Αβραάμ Όντα. «Δεν σεβάστηκαν ότι είχαν μπροστά τους έναν ιερωμένο μιας άλλης θρησκείας. Ο τρόπος με τον οποίο μιλούσαν έδειχνε καθαρά πως το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να με απαξιώσουν. Όχι ως άνθρωπο αλλά ως ιερωμένο», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με ιδιαίτερη θλίψη ο 47χρονος ιερέας.

Στο ερώτημα που του τέθηκε εκ μέρους του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αν προτίθεται μέσω της Ελλαδικής Εκκλησίας να προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα, καθώς εκτός όλων των άλλων ταξίδευε με ελληνικό διαβατήριο αφού έχει την ελληνική υπηκοότητα από τη δεκαετία του ’90, ο π. Αβραάμ Όντα, απαντά αρνητικά. «Δεν υπάρχει κανείς λόγος πλέον για να γίνει αυτό. Εγώ ήθελα να φτάσω στην πατρίδα μου και στο χωριό μου για να προσευχηθώ για τον πατέρα μου. Αφού δεν μου επιτράπηκε να το κάνω, δεν έχει κανένα νόημα οτιδήποτε άλλο».

Μαρσέλ Σολομών: Λυπηρό το συμβάν

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή το συμβάν, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκφράζω ειλικρινά τη λύπη μου για την ταλαιπωρία του 47χρονου ιερέα. Προσωπικά είναι γνωστό, όπως και όλη η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, πως τρέφουμε τα καλύτερα αισθήματα για την τοπική Εκκλησία και τον κλήρο. Αδυνατώ να καταλάβω για ποιους λόγους επιφυλάχτηκε μία τόσο άσχημη συμπεριφορά σε έναν ιερωμένο» κατέληξε σχολιάζοντας το συμβάν ο κ. Σολομών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου