ΤΟΠΙΚΑ

Τη φρίκη βίωσε 47χρονος Βολιώτης ιερέας

τη-φρίκη-βίωσε-47χρονος-βολιώτης-ιερέας-258631

Την απόλυτη φρίκη και τον εξευτελισμό έζησε για 48 ώρες ο ιερέας Αβραάμ Όντα, εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας Αφήσου, ο οποίος από τη μία στιγμή στην άλλη όπως κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, βρέθηκε «σιδηροδέσμιος» σε μία φυλακή του Τελ Αβίβ, παρότι ταξίδευε με ελληνικό διαβατήριο. Ο 47χρονος ιερέας ξεκίνησε από τον Βόλο την προηγούμενη Τρίτη για να ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Παλαιστίνη, προκειμένου να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του πατέρα του. Το ταξίδι του ωστόσο τελείωσε άδοξα στο αεροδρόμιο της ισραηλινής πρωτεύουσας. Τα όσα εξιστόρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χθες, λίγες ώρες αφότου «έληξε» η ομηρία του και «πάτησε» ξανά ελληνικό έδαφος, προκαλούν πραγματικά θλίψη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο 47χρονος Αβραάμ Όντα γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1970, μέσα σε μία ταραγμένη περίοδο στην περιοχή. Στην Ελλάδα βρίσκεται από τη δεκαετία του ’90, ενώ από το 1997 διαμένει στον Βόλο έχοντας και την ελληνική υπηκοότητα. Αφού αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου, αποφάσισε να ασπαστεί την ιεροσύνη, το 1998 χειροτονήθηκε διάκονος, και από το 1999 μέχρι σήμερα ιερουργεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Αφήσου.

Την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησε για τη μακρινή Παλαιστίνη προκειμένου να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του πατέρα του την ερχόμενη Κυριακή. Αυτό που ωστόσο τον περίμενε δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να το φανταστεί.

Παρότι διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ήρθε αντιμέτωπος με την σκληρότητα της ασφάλειας του αεροδρομίου. «Με σταμάτησαν μόλις είδαν ότι ως τόπος γέννησης καταγράφεται η πόλη Μπετ Σαχούρ στην Παλαιστίνη. Επί τρείς ώρες περίμενα σε έναν διάδρομο του αεροδρομίου, όταν κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι της ασφάλειας με ενημέρωσαν πως είναι αδύνατο να μου επιτραπεί να συνεχίσω το ταξίδι μου, διότι είμαι Παλαιστίνιος και μου ζήτησαν να υπογράψω ότι αποχωρώ. Το έκανα διότι φοβήθηκα» κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιερέας της Αφήσου, προσθέτοντας επίσης πως δεν του επιτράπηκε καν να επικοινωνήσει με τους δικούς του τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στον Βόλο για να μην ανησυχούν, αφού του απενεργοποίησαν το κινητό.

Τα δύσκολα όμως για εκείνον δεν σταμάτησαν εκεί, αφού την ώρα που κατευθυνόταν προς την έξοδο του αεροδρομίου συνοδεία της ασφάλειας, τον περίμενε ακόμη μία δυσάρεστη έκπληξη. Τον επιβίβασαν σε μία κλούβα της αστυνομίας και μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκε στο κελί μίας φυλακής μαζί με σκουπίδια και τρωκτικά.

Ο ιερέας, όπως ήταν φυσικό, υπέστη σοκ. «Δεν μπορώ ακόμη να ξεχάσω το σοκ που ένιωσα όταν με πέταξαν κυριολεκτικά μέσα σε ένα κελί γεμάτο σκουπίδια και ποντίκια. Έχασα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου. Δεν ήξερα τι με περιμένει, φοβήθηκα όσο ποτέ στη ζωή μου», θα πει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με σπασμένη από την ταλαιπωρία φωνή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού παρήλθαν περίπου δύο ώρες, οι φύλακες τον μετέφεραν σε άλλο κελί, στο οποίο ενώπιον και άλλων φυλακισμένων, ο 47χρονος ιερέας υποχρεώθηκε να βγάλει τα ράσα και τα υπόλοιπα ρούχα του προκειμένου, όπως του διαμείφθηκε, να του γίνει σωματικός έλεγχος.

«Ενιωσα φριχτά προσβεβλημένος και απαξιωμένος. Είδα ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν σεβάστηκαν ούτε το σχήμα μου ούτε την προσωπικότητά μου. Είχαν μπροστά τους έναν ιερέα και θα έπρεπε τουλάχιστον να σεβαστούν την ιδιότητά μου. Δυστυχώς ούτε αυτό, ούτε το γεγονός ότι έχω ελληνικό διαβατήριο τους σταμάτησε» υπογράμμισε συγκλονισμένος ο π. Αβραάμ Όντα.

Η «ομηρία» του ιερέα της Αφήσου έληξε μετά από επτά ώρες, με τον ιερέα συνοδεία αστυνομικών να επιβιβάζεται στο αεροπλάνο και να επιστρέφει στην Αθήνα.

Χθες νωρίς το μεσημέρι, ο π. Αβραάμ Όντα επέστρεψε στον Βόλο και στη θαλπωρή της οικογένειάς του και του ποιμνίου του. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ωστόσο ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τα όσα βίωσε σε αυτό το ταξίδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου