ΤΟΠΙΚΑ

Κατάσχεση 170.000 € από εγκληματική δράση στη Θεσσαλία

κατάσχεση-170-000-e-από-εγκληματική-δράση-στη-261330

Με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενίσχυσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας με τις κατασχέσεις διάφορων χρηματικών ποσών που έγιναν κατά την εξιχνίαση μεγάλων, συνήθως, υποθέσεων εγκληματικής δραστηριότητας, που αφορούν κατά κύριο λόγο σε ναρκωτικά και εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα οι κατασχέσεις χρημάτων προερχόμενων από εγκληματική δράση ήταν συνολικά ύψους 170.513 ευρώ. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων αποδόθηκε στους δικαιούχους για τις περιπτώσεις κλοπών, απάτης, ληστειών.

Το μεγαλύτερο όμως μέρος ενίσχυσε τον κουμπαρά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού συνήθως τα μεγαλύτερα ποσά κατάσχονται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Η ενίσχυση του Ταμείου πάντως είναι αισθητά μειωμένη συγκριτικά με το 2016. Το περασμένο έτος οι κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες στη Μαγνησία, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και την Καρδίτσα κατέσχεσαν συνολικό ποσό 298.000 ευρώ.

Από τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας αλλά και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, προκύπτει ότι αν και η εγκληματικότητα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί, ωστόσο η εγκληματική δράση φαίνεται σαν να βρίσκεται, από οικονομικής απόψεως, σε κατάσταση «ύφεσης».

Η αλήθεια είναι ότι τα ποσά που αρπάζουν τα διάφορα κυκλώματα, όπως με τις απάτες με τα τροχαία ατυχήματα, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που κατάσχονται, αλλά οι επιτήδειοι φροντίζουν ώστε όταν συλλαμβάνονται τα χρήματα να έχουν κάνει φτερά.

Συγκεκριμένα, οι κατασχέσεις χρηματικών ποσών που έγιναν στη Μαγνησία από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 14.555 ευρώ. Το 2016 κατασχέθηκε συνολικό ποσό ύψους 25.074 ευρώ, ενώ το 2015 κατασχέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 35.525 ευρώ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα χρήματα που κατάσχονται στις διάφορες επιχειρήσεις της Αστυνομίας περιέρχονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ενημερώνουν το Ταμείο απολογιστικά και καταβάλλουν τα αντίστοιχα ποσά. Στις περιπτώσεις εξιχνίασης κλοπών, απάτης, ληστειών, τα χρήματα αποδίδονται στους δικαιούχους.

Ο απολογισμός

Αναλυτικά τα ποσά που κατασχέθηκαν στη Μαγνησία από κατηγορούμενους για διακίνηση ναρκωτικών, παίγνια, απάτες και άλλες υποθέσεις, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα ήταν: τον Ιανουάριο 3.305 ευρώ, τον Φεβρουάριο 1.190 ευρώ, τον Μάρτιο 710 ευρώ, τον Απρίλιο 30 ευρώ, τον Μάιο 1.090 ευρώ, τον Ιούνιο 4.080 ευρώ, τον Ιούλιο 155 ευρώ, τον Αύγουστου 9.585 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 3.995 ευρώ.

Από τις υποθέσεις με κατασχέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών που διαλεύκανε η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας ήταν αυτή με τη σύλληψη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου δύο Αλβανών ηλικίας 26 και 41 ετών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι δύο δράστες επρόκειτο να διακινήσουν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 108,86 γραμμαρίων όταν συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς τους. Οι αστυνομικοί βρήκαν επάνω τους και κατάσχεσαν το ποσό των 4.000 ευρώ ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Στις 28 Ιουνίου 2017, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν έναν 55χρονο ημεδαπό, κατηγορούμενο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη του Βόλου από τον δράστη, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του 55χρονου, όπου εντοπίστηκαν (66) ναρκωτικά δισκία, μικροποσότητα κάνναβης αλλά και το χρηματικό ποσό των 3.900 ευρώ ως προερχόμενο από διακίνηση.

Στις 23 Μαΐου του 2017, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης, συνέλαβαν δύο ημεδαπούς ηλικίας 65 και 41 ετών για διακίνηση ηρωίνης. Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ποσό 1.090 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου